Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Holnap mégsem verik le a fészkeket

Bár a lakókat korábban arról értesítették, pénteken reggel leverik a fecskefészkeket a makói Bérpalotában működő cukrászda bejárata fölül, erre mégsem kerül sor: előbb egyeztet az önkormányzat a képviselő-testülettel és az érintett civil szervezetekkel. Az állatvédők abban bíznak, ennek köszönhetően újabb egy év haladékot kapnak a madarak – az ürülék problémáját azonban előbb-utóbb valahogyan meg kell oldani.
A fecskefészkeket tavaly, a cukrászda nyitása előtt dróthálóval akarták bevonni – akkor az állatvédők léptek közbe. Fotó: Szabó Imre
Elmarad a fecskefészkek holnap délelőttre tervezett leverése és behálózása a makói Bérpalotában működő cukrászda bejárata fölött. Az akciót – mint a lakóknak a polgármesteri hivatalból kiküldött tájékoztató levél szólt – reggel kilencre tervezték. Mindez összesen nyolcvan fészket érintett volna. A madarak elleni fellépést a levél a tisztiorvosi szolgálat sürgetésével indokolta, a közegészségügyi hatóság szerint ugyanis higiéniai problémát jelent, hogy a madárürüléket a cukrászda vendégei cipőjük talpán akaratlanul is behordják a tavaszi-nyári időszakban.

A bejárat fölötti fészkek végleges eltávolítására egyébként – ez az összes fészek nagyjából tizedét jelenti – az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség (Atiköfe) is áldását adta. Mint a hatósági osztály vezetőjétől, Lovászi Pétertől megtudtuk, azért, mert úgy vélték, a beavatkozás mellett a gazdag kolónia megmaradhat, az épület más részein a fecskék új otthont találhatnak maguknak, ugyanakkor a természetvédelem szempontjai mellett a közegészségügyieket is mérlegelni kellett – ésszerű kompromisszum született tehát.

Egyelőre azonban, bár a szakhatósági engedély megvan rá, mégsem verik le a fészkeket. Ezt a makói jegyző, Bánfi Margit közölte lapunkkal, aki elmondta: az önkormányzat előbb egyeztetni szeretne az ügyben érintettekkel, például a civil szervezetekkel és a képviselő-testülettel. Ez, legalábbis pillanatnyilag úgy tűnik, nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen lapunknál a helyi állatvédőkön kívül az épületben élők is jelezték tiltakozásukat – utóbbiak úgy is, mint az épület társtulajdonosai.

Ügyüknek egy önkormányzati képviselőt, Halmágyi Pált is megnyertek. A civilben múzeumigazgatóként dolgozó városatya elmondta: úgy véli, mivel a fecskék tudomása szerint legalább ötven éve fészkelnek a Bérpalota párkánya alatt és évtizedekig senkinek sem volt velük gondja, hiba lenne most ilyen drasztikusan fellépni. Szerinte, még ha csak a fészkek egy részéről van is szó, más megoldást kell keresni. Emlékeztetett rá: a madarak jelenléte elválaszthatatlanul hozzátartozik a városképhez, a makói belváros hangulatához.

Mint emlékezetes, a Bérpalotában működő cukrászda nyitása előtt tavaly tavasszal – annak ellenére, hogy korábban már felszerelték a potyogó ürülék ellen védelmet nyújtó fecskepelenkát – egyszer már megpróbálták dróthálóval bevonni a fészkeket. Akkor az állatvédők leszedték a hálót. A költöző madarak akkori pártfogói most abban bíznak, hogy a megígért egyeztetés elhúzódik addig, amíg a kolónia vissza nem tér Afrikából. Ha ugyanis elfoglalták fészkeiket, a természetvédelmi jogszabályok értelmében már nem szabad őket háborgatni – azaz a fecskék újabb egy év haladékot kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy napig mit sem tudtak a makóiak

Bár a Pest-Buda és Makó közti utat váltott lovakkal egyetlen nap alatt meg lehetett tenni még 1848… Tovább olvasom