Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Hordozható kandalló és gumicukor Makóról

Makó - Színes puliszka, hordozható kandalló és gumicukor is készül Makón. Most nem csak hagymáztunk, hanem utána jártunk: milyen egyéb termékek viszik hírét a városnak.
Azt szinte mindenki tudja,hogy a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzemében az autóipar számára gumialkatrészeket gyártanak, az Ass Berendezési Rendszerek Ipari Bt. gyárbázisán iskolabútorokat, berendezési tárgyakat: székeket asztalokat, irodabútorokat, a Váll-ker Kft. üzemében pedig kandallókat, fémszerkezeteket, kemencéket és grilleket készítenek. Ők Németországba és Svédországba is szállítanak makói kandallót. VGM Magép Gápgyártó Kft. helyi gyárában mezőgazdasági gépek, felszerelések, fém- és acélszerkezetek gyártása, összeszerelése történik, ők Hollandiába exportálnak.

Az már kevésbé ismert, hogy például a haletető anyag is készül a Maros-Mix Bt. jóvoltából. Színes puliszka és gyakorlatilag minden olyan speciális és hagyományos csali, amivel sikerrel járhat a horgász - tudtuk meg Barna Szilárdtól a cég vezetőjétől. Ezeket egyébként használják nemzetközi versenyeken is, így a Makót csomagolási helyként jelölő feliratot szerte a világban olvasták már.

A Válság Szeletet még Fábry is megkóstolta.
A Makón készült Válság Szeletet még Fábry is megkóstolta.

Készül még gyümölcsízű gumicukor, szaloncukor és töltött csokoládék a Galla Sweet Kft. liget utcai üzemében. Tavaly előtt írtunk róla, hogy ők készítették el a Válság szelet nevű rumos-kakaós csokoládét, ebből még Fábry Sándor is evett egyszer a tévé kamerák előtt. Egy másik csokoládé is - erről szintén írtunk- igazi helyi különlegesség: A Makoládé, ami a Hagymatikum helyi termékeket árusító boltjában kapható.

Azért nem feltétlenül kell különlegességekre gondolni akkor, ha Makón készült terméket keresünk. Ott van például a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. Több pékség is üzemel, ahol bizony makói kenyeret gyúrnak, talán éppen a Makói Malomtól vásárolt lisztből, mert az is van a városban.

Volt kolbászgyár is Makón és működött a Fegyver és Gépgyár Részvénytársaság – a FÉG – gyártósora is, ahol gázkonvektorokat és fegyveralkatrészeket készítettek. Sole-Mizo Zrt. tejgyárat üzemeltetett a városban, itt balkáni exportra készült krémsajt, ahogyan írtuk, itt a jövőben Juhász László makói vállalkozó kamionparkolót vagy rakodóhelyet szeretne üzemeltetni.

Az ipari parkban felépült a Givouadan gyár, ahol illat- és élelmiszer-alapanyagokat állítanak majd elő. Itt azonban már csak a feldolgozott –szárított, por vagy krémállagú- hagymát vennék át, azt is csak akkor, ha az ára versenybe tud szállni az olcsóbb beszállítókkal. A Csanád és Térsége gazdakört is foglalkoztatja ez lehetőség: szívesen adnának hagymát a gyárba, azonban ehhez feldolgozó üzemet kellene építeniük. Jancsik János a szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, Mágori Józsefné, térség országgyűlési képviselőjének segítségét kérték ez ügyben. Most készülnek egyeztetésre, ahol számba veszik a pályázati lehetőségeket, az ahhoz szükséges önerőt és az esetleges kormányzati támogatásokat.

Jó hír lehet a makói termékek előállítóinak, hogy február tizedikéig lehet jelentkezni a Maros-völgyi LEADER Egyesület Kamramustra című pályázatára, ami éppen a helyi termékek otthoni előállítását segíti. Rozsnyai Éva a munkaszervezet vezetője elmondta, hogy a felhívás a Makói Kistérség titkokat, ízeket őrző kamráinak tulajdonosai részére szól, azzal a céllal, hogy az emberek megoszthassák a nyilvánossággal azt, hogy a lekvárok, befőttek, zöldségek, saláták és egyéb termények téli tartósítását hogyan oldják meg.

A pályázat tapasztalatcserén túl mást is nyújt: a szervezet abban is tud segíteni, hogy akár forgalmazni is lehessen az adott terméket. Eddig arra volt lehetőség, hogy a falvakban élők pályázzanak helyi termékek előállítására, így készülhet ma Kiszomboron kakaskolbász, Nagyéren savanyúság, Óföldeákon tészta. Aki Makón is hasonlóban gondolkodik, annak nincs más dolga, mint bemenni a helyi LEADER-csoport irodájába, ahol tanácsot kaphat ahhoz, hogyan juthat pályázati pénzhez. Makón körülbelül 2000 egyéni és társas vállalkozás működik, többségük mikrovállalkozás.

A jövőben tehát nem csupán a gyárakban képzelhető el a makói termékek gyártása. Itt az idő, hogy az spájzban tartott nagymamaféle szilvalekvárt áttegyük például a webáruházak polcaira. És ha már ott járunk megéri jól szétnézni: talán az is kiderülhet, hogy milyen formába válhatna újra világhírűvé a makói hagyma.

Olvasóink írták

 • 4. Csaby83 2012. február 01. 06:52
  „Tényleg azok!:)) Bár ezt a Hagymatikum nevet mellőzhették volna a fürdőnek! Szerintem nem volt jó ötlet a hagymát egy fürdővel párosítani, ugyanis a mezőgazdaságnak semmi köze nem lehet a fürdőhöz. Badarság volt a hagyma nevet adni egy fürdőnek! De már mind1, sajnos nem lehet megváltoztatni..”
 • 3. smalltown 2012. január 31. 21:51
  „Valsag szelet? Nevadasban is nagyok ezek a makoiak:)”
 • 2. cumania 2012. január 31. 16:22
  „Úgy emlékszem, hogy finom volt a makói kolbász...”
 • 1. KamuNeni 2012. január 31. 10:49
  „Na es milyen gyarak lessznek, vagy vannak? Azt gondolom mindenki tudja mik voltak? "feg, sole stb"

  Lesznek ujjak? Nem tudjatok? Irjatok arool. Kutassatok fel, adjatok remenyt a helyi lakosoknak.!1 megtudjatok csinalni??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Maroslelén

Kedden 14 órakor tartja következő ülését Maroslele képviselő-testülete a polgármesteri hivatalban. Tovább olvasom