Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Hosszú percekig várunk a makói zebráknál

Makó - Hiába van a KRESZ szerint elsőbbsége a gyalogosnak, tesztünk szerint hosszú percekig kell álldogálni a 43-as főút makói szakaszán, mire átjutunk a zebrán. A Maros-parti városban a külföldi rendszámú járművek hamarabb megállnak, mint a magyarok.
Azt teszteltük, milyen gyorsan tudunk átkelni a 43-as főút makói szakaszán kijelölt gyalogátkelőhelyeken. A város egyetlen lámpás kereszteződésében, a Széchenyi téren nincs gond, mert ott nem a járművezetők kénye-kedvének vagyunk kiszolgáltatva. A legtöbbet a Koronától nem messze lévő zebránál kellett várakoznunk. Az időt stopperrel mértük, ami egy perc 48 másodpercet mutatott, mire egy autó végre megállt, s elindulhattunk. Ennél a zebránál az is nehezíti a gyalogosok helyzetét, hogy a Szeged felől érkező járművek előtt közvetlenül az átkelőnél szűkül egysávosra az út. Ezért a külső sávban haladók megpróbálnak a belsőben közlekedők elé vágni, a gázra lépnek, s nem foglalkoznak a gyalogosokkal.

Tegnap kora délután öten várakoztunk, hogy a főút menetirányú jobb oldaláról átjussunk a másikra. Végül is úgy sikerült átkelnünk, hogy megérkezett egy fiatal anyuka, aki babakocsiban tolta gyermekét. Ekkor állt meg a Szeged felől érkező piros mikrobusz. Az volt a legfurcsább, hogy olyan sofőrrel is találkoztunk, aki az öklét rázta a járdáról lelépő gyalogos felé, a másik autós pedig a fék helyett a dudát nyomta.

Várakozhat a kamionok közé szorult gyalogos a Széchenyi téren. Fotó: Dobó Dolli
Várakozhat a kamionok közé szorult gyalogos a Széchenyi téren.
Fotó: Dobó Dolli

Azoknál a zebráknál, amelyeket a körforgalmak előtt festettek fel, könnyebb volt az átkelés. Itt ugyanis a járművezetők azért is lassítanak, mert a körforgalomba érve elsőbbséget kell adniuk a bent haladóknak. Vagyis többségük nem a gyalogosok, kerékpárosok miatt csökkenti a sebességet. Itt a stopper szerint mindössze tíz másodpercet várakoztunk.

Nyugat-Európában elég, ha a gyalogosok csak elindulnak a zebra felé, már megállnak a kocsik. Nálunk ez még nem alakult ki, sőt: kis hazánkban még vagánynak is számít az az autós, aki átszáguld a zebrán. Felmérésünk során az is kiderült, hogy a külföldi rendszámú autók sofőrjei előzékenyebbek, mint a magyarok. A románok, németek, bolgárok, olaszok nagy többsége szinte azonnal a fékre lépett, ha az úttest szélén álldogáló gyalogosokat, kerékpárosokat vett észre.

Nem lesz harmincas

A KRESZ csak mérsékelt sebességet ír elő a gyalogosátkelőnél. A rendőrség ezért azt javasolta, hogy a zebrát legfeljebb 30 kilométer per órás sebességgel lehessen megközelíteni. A szaktárca, vagyis az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nemet mondott a javaslatra. Hogy miért, azt egyelőre nem tudni.

Olvasóink írták

 • 2. AUW 2009. március 22. 13:05
  „Na most miert nem szidjuk a külföldit ?
  Bezzeg ha forditva álnámak a dolgok tehát ha a magyar all meg az atjáronál es a külföldi hajtana tovább ,eddig forrottak volna a kedélyek !
  Talán van nekünk is még amit tanulni es nem vagyunk epp oly faszagyerekek mintahogy azt gondoljuk !?”
 • 1. McGregor 2009. március 21. 12:31
  „Hosszú percekig várunk a makói zebráknál => Az időt stopperrel mértük, ami egy perc 48 másodpercet mutatott.
  Igen sok ez az idő, de nem hosszú percek és "csak" 1 ilyen forgalmas zebra van Makón. Akik most nem állnak meg, azok az esetleges 30-as korlátozásnál sem állnának meg. Nem a mostani szabállyal van gond, hanem azokkal akik nem tarják be. ÁT KELL ENGEDNI a gyalogost és kész.
  "...Nyugat-Európában elég, ha a gyalogosok csak elindulnak a zebra felé, már megállnak a kocsik..." Ez igaz, de ott ha megállt az autós, akkor nem kell kérelmet benyújtani a gyalogos részére, hogy tessék már elindulni. Nyugaton, ha a zebra közepén járdaszegély van (mint a cikk által említett zebránál) akkor a gyalogos -amennyiben neki balról nem jön senki- bemegy a járdaszigetig és akkor a jobbról érkező autósoknak fele annyi időt kell állniuk. Tegnap Szegeden megálltam a bíróság sarkánál lévő zebra előtt. Hosszú másodpercekig nézett arra egy gyalogos és csak akkor kezdett átmenni amikor a kormánykeréken látványosan elkezdtem az ujjaimmal malmozni. Néhány méterrel később a színháznál megint megállok a zebránál, akkor meg egy másik gyalogos szépen elkezdett kotorászni a táskájában elővette a kesztyűjét, majd lassan nekiállt felvenni. A lényeg az, hogy mindkét oldalon vannak "hülyék"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Települések: összefogás kell

Makó - Csak összefogással juthatnak ki a települések a kátyúból, egyedül nem megy – mondta… Tovább olvasom