Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Hungarikummá válhat a makói fürdő

Makó - Ha mindent jól csinálunk, akkor 3–4 éven belül akár évi 6–800 ezer vendéget is fogad majd a makói élményfürdő – vallja Kovacsics Imre. A Maros-parti város fürdőjének vezetője egyik vendégcsalogató lehetőségnek a helyi ételeket tartja, mert szerinte strandra nem csupán a víz miatt járnak az emberek.
Öt hónapja vette át a makói fürdő irányítását Kovacsics Imre, a SPA Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cég a Maros-parti város mellett még 6 magyarországi településen üzemeltet fürdőt.

– Ismerve a magyarországi viszonyokat, tudtam, hogy mire számíthatok, amikor megbíztak a makói fürdő irányításával. Ezalatt a néhány hónap alatt számos változtatást vezettem be a gazdaságosabb működés érdekében – mondta a cégvezető.

Az önkormányzati fürdők nagy többségéhez hasonlóan – véli Kovacsics Imre – a makóiban is pazarló gazdálkodás folyt. Példának említette a meghosszabbított nyitva tartás miatti újabb műszak beállítását vagy a régi gyógyászati részleg fenntartását. Az utóbbinál pár százezer forintos fejlesztéssel évi közel 25 milliót spórol a város.

Kovacsics Imre: Az új makói fürdő idővel akár Magyarország tíz legfelkapottabb fürdője közé is bekerülhet. Fotó: DM/DV
Kovacsics Imre: Az új makói fürdő idővel akár Magyarország tíz legfelkapottabb fürdője közé is bekerülhet. Fotó: DM/DV

Az új vezető nagyon bizakodó. Szerinte a 3,5 milliárdos új létesítmény, amelyet 2011 nyarán adnak át, nem csupán a tulajdonosnak hoz majd profitot, hanem az idegenforgalmat is fellendíti Makón, és munkahelyeket teremt. A fürdő köré szállodák, vendéglátóhelyek települhetnek.

– A hozzánk tartozó két legnagyobb fürdő, a gyulai és a győri éves nettó árbevétele 800 millió és 1 milliárd forint között mozog. Számításaink szerint az új makói fürdő 3–4 éven belül 6–800 milliót hozhat, ehhez az kell, hogy évente 5–600 ezer látogatót fogadjunk – folytatta Kovacsics Imre.

Ehhez persze nem elegendő, ha csak a fürdőt bővítik, fejlesztik, hanem olyan újdonságokat, érdekességeket is ki kell találni, amelyek behozzák a vendéget. Makó esetében a gasztronómiát látja ilyennek a cégvezető. Szerinte a hungarikumnak számító makói vöröshagymából készített ételek, amelyeket a létesítményben szolgálnak fel, akár magát a fürdőt is hungarikummá tehetik.

Nem konkurencia

Makó 100 kilométeres sugarú körében már számos élményfürdő működik, s újak is létesülnek. Ennek ellenére Kovacsics Imre nem konkurenciának, hanem egymás erősítőjének tartja a létesítményeket. Gasztronómiai hasonlattal élve: hiába az ember kedvenc étele mondjuk a marhapörkölt, nem ezt eszi mindennap. Így van ez a fürdőkkel is, hiába van egy, ahová szívesebben megy az ember, azért alkalmanként felkeres más fürdőket is.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. embör 2010. január 22. 19:54
  „Miközben mi itt Magyarországon azzal áltatjuk magunkat, hogy fejlett fürdőkultúrával rendelkezünk, Nyugat Európából azért egy kicsit másképp fest a helyzet. Aki egy kicsit utánanéz az interneten, olyan wellness-központokat és fürdőhelyeket találhat, amilyeneket itthon egyik felkapott balatoni szálloda, vagy budapesti gyógyforrás sem közelíthet meg. Futurisztikus környezet, letisztult formák, csodálatos színek és fények, és luxus kényeztetés minden mennyiségben.


  Ha arra vállalkozol, hogy autóba ülsz és felkeresel néhány ötcsillagos fürdőközpontot Európában, nem kell nagyon messzire menned. Tirolban, a 140 szobás AquaDome központban mindent megtalálsz, ami egy hétvégi felfrissüléshez, testi-lelki kikapcsolódáshoz kell. A hósipkás hegyek között megbúvó hotel fürdőjéből több irányban is kiúszhatsz a szabadba, ahol megvilágított vízi folyosókon lebegve gyönyörködhetsz az alpesi táj szépségeiben. A szépségcentrum és a wellness központ a legmodernebb design szerint épült, mintha az Enterprise csillaghajó rekreációs központja lenne.
  * * * *  Nem sokkal messzebb, Németországban, Münchentől harminc kilométerre egy másik jövő-wellness centrumot találsz, a neve: Bad Aibling. A weboldalon látható terek és épületek látványa önmagáért beszél, ehhez képest egy siófoki vállalkozó stílusban berendezett szálloda bizony nagyon is kelet-európainak hat az utazók számára.


  A hatalmas központi iglu-forma épület gyomrában számos medence és szauna található, a dekoráció és a mozaikkal borított fürdőterek képzőművészek által tervezett enteriőrök. A fürdő természetesen nemcsak szép, hanem minden elképzelhető wellness szolgáltatást kínál, hogy a vendég minél jobban kipihenje a hétköznapok fáradalmait.
  * * * *  Végül egy svájci különlegességet ajánlunk: a Therme Vals gyógyfürdő központot konkrétan egy alpesi hegy oldalába vájták, falai tükörsímára csiszolt helyi sziklatömbökből állnak, hat gyógymedencéje pedig messze földről vonzza a feltöltődni vágyó turistákat.”
 • 90. ja 2010. január 18. 14:47
  „mackósajt
  Teljesen igazad van. Majd sorakoznak tovább a kiadó önkormányzati üzletek.Mi átlagos makóiak csak kivülröl nézegetjük.”
 • 89. ja 2010. január 18. 14:36
  „A fényképen nemlátom a jelet,hogy hova kell köpni.Péter és Imre két jó barát.
  kellene már egy közös fotó is .”
 • 88. napiszar 2009. december 08. 04:56
  „egyszerűvállalkozó burkoltan fogalmazva ki miért ír be,nem akartam személyiség jogokat sérteni ,most már érted!:)”
 • 87. egyszerűvállalkozó 2009. december 07. 18:59
  „86. Dögöljek meg ha értem!”
 • 86. napiszar 2009. december 07. 17:27
  „Kedves fórumozók itt sok okos ember van ezen elgondolkodtatok már!:)
  Egy közösség motorja lehet a szeretet, és lehet a félelem. A félelem mellett rögtön meg kell említeni a gyűlöletet is, mert az ugye, szintén lehet alapja csoportoknak.
  A gyűlölet - úgy tűnik - nem más, mint a félelem kivetítése. Ha gyűlölsz valakit, félsz. Félsz valamitől, valakitől, aki olyat tehet, vagy tesz, ami neked árt, fáj.
  Mivel a félelem ebben az értelemben jóval tágabb fogalom, mint a gyűlölet, és teljes egészében le is fedi azt, ezért beszélek inkább csak a félelemről.

  Egy szereteten alapuló közösség nincs külső függésben a környezetétől, önmagában is életképes, hiszen az azt összekovácsoló erő, a csoporton belülre irányul. A félelmen alapuló közösség viszont alapvetően függ a környezetétől, hiszen félelmének tárgya azon kívüli. Ha a félelem tárgya eltűnik, a közösség szervezőereje szűnik meg. Potty. Ha nincs kit utálni, nincs kit gyűlölni, nincs is miért együtt lenni. Ezért egyértelmű, hogy a félelemközösség önmagában hordozza saját bukását, és csak idő kérdése annak megszűnése.

  Persze a különböző gyökerű közösségek között van átjárás abban az értelemben, hogy az erő, amely összetartja a csoportot, átalakulhat. Gyűlöletből szeretetalapúvá, és fordítva. De mindez nem befolyásolja a rá vonatkozó törvényeket, mert ha átalakult, akkor már másik közösségről beszélünk.
  Egy szeretetben fogant család is átalakulhat félelemközösséggé. Ismerjük a csak anyagi okok miatt együtt élő ,,családokat". Szeretetből indult az ő közösségük is, de ma már csak a félelem tartja őket össze. Félelem attól, hogy egyedül nem tudja biztosítani saját és/vagy gyermekei megélhetését. Nem válunk, mert....
  A félelemközösség mozgatórugója is megváltozhat, ,,kicserélődhet". Ha jól emlékszem, volt már a történelemben arra példa, hogy törzsek - melyek a külső ellenségtől való - félelmükben kötöttek szövetséget, később nemzetté formálódtak.

  Tényleg, Te hová sorolod a partnerkapcsolatod, a családod, a baráti társaságod, a pártod, az EU-t, a NATO-t, vagy bármelyik csoportosulást, amelynek tagja vagy?”
 • 85. nagyi8 2009. december 07. 15:42
  „Sorry, még egyszer (elírtam):

  1. Építési költség: 2 milliárd-önrész + EU-támogatás = 3.6 milliárd
  2. Megszavazott veszteség: 3 milliárd (több lesz)
  3. Önköltség visszafizetés
  4. CHF / HUF deviza veszteség: kb 1 milliárd
  5. Kamat az önköltségre: 5-10%

  Ezek adják ki EDDIG a 8 milliárdot.”
 • 84. nagyi8 2009. december 07. 15:34
  „Tisztelt Fórumozók!

  Ugye tudják:
  2009-11-04-én megszavazott az önkormányzat Erószak-oldala
  a Fidesz-Mágoriné és a JME-Orbán támogatásával ( szégyen ) ELŐRE

  3´000´000´000 forint VESZTESÉGET.
  3 milliárd forint veszteséget.
  Az elfogadot irat ( 19/C) "veszteséget termel" -ről beszél a fürdőről.

  Kérem a vitát új mederben folytatni:
  Elismerten, dokumentáltan veszteséges lesz a Buzás-Erőszak-fürdő.

  Mi makóak fizetjük a milliárdos veszteségeket!
  A veszteségek az építési költségen felül értendő!
  Tehát a költségek:
  1. önköltség 3.6 milliárd
  2. eddig megszavazott veszteség (sokkal több lesz): 3 milliárd
  3. Hitel visszafizetés kb 1 milliárd
  4. CHF / HUF deviza veszteség kb. 8-10%-a a tőkének.
  Ha ezeket összeadjuk: 8 milliárd forint - eddig -.

  A szegedi fürdő EGY FILLÉRJÉBE SEM KERÜL A LAKOSSÁGNAK!
  .”
 • 83. mackósajt 2009. december 07. 13:45
  „Szerintem a fürdő nem fogja kitermelni magát és a költségeit.Még úgy sem,hogy a járulékos dolgokat hozzávesszük! Szerintem a szállodák is veszteségesek lesznek! Hogy miért? Mert nem lesz elég vendég!
  Ha a volt MTH -t átalakítják szállodává, akko lényegesen megnövekednek a fenntartási költségei! Rezsi stb.
  Csak gondolkozzunk egy kicsit! A román ,aki Aradról meg Temesvárról jön át fürdőzni nagyrészt az nem fog megszállni itt, mert ha egy aradi vagy temesvári család egy hétig itt fürdőzik még mindig jobban megéri mindennap utazgatni, mint itt aludni!Az uti költség 5000-7000 forint lenne /autó míg a szállás a legjobb esetben is 3000/fő! Azaz dupla annyi lenne itt tölteni az éjszakát, mint autózni!Nyugatról jött turistát a makói fürdőben csak elvétve látni! A vendégek nagy része román! Szóval bukta a hotel nyitás!
  Szóval a város nyakán lesz több épület is ,ami veszteségesen fog üzemelni!
  Sazerintem oltári nagy bukta lesz ebben a formában ez a fürdő a városnak!”
 • 82. rudi 2009. december 07. 11:27
  „Kik tudnak majd vajon pályázati támogatás mellett a fürdő körül szállodát,stb üzemeltetni. Én biztos nem. Csak azok, akik közel vannak a tűzhöz,meg Peti bácsihoz.”
 • 81. rudi 2009. december 07. 11:23
  „A polgármester Búzás marad, a költekezés megy tovább, az emberek meg nyomorognak tovább, munkalehetőség nulla. De lesz fürdő, a koszos románnak. Mert a makói lehet a belépőt sem tudja majd kifizetni.”
 • 80. mackósajt 2009. december 07. 10:38
  „Csak gratulálni tudok ehhez a NAGY OKOS új fürdőigazgatóhoz is!
  A fél fürdő építési terület! 3 medence ugye kapcsiból nem működik!
  A szolgáltatás díja pedig továbbra is teljes áru!
  Ha már ez a helyzet ,akkor a fürdőbelépő árát is hozzá igazíthatták volna a körülményekhez!
  Akkor ne kérjen 1030Ft egy belépőért, hanem mondjuk 730-at, mivel a szolgáltatás sem 100%-os!
  Meg tiszta vicc, hogy az úszómester(nő) egyben a takarítónő is! A másik meg, hogy este 5-kor még nem volt felkapcsolva a világítás a fedett tanulómedencénél! Az ember még az orráig se látott!
  Ez aztán a profi fürdő működtetés!Szégyen!”
 • 79. KovácsPistike 2009. december 05. 22:09
  „"Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet."
  "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert el..... Nem kicsit, nagyon."
  "És írok majd ... jó könyveket a modern magyar baloldalról."
  "Mi lenne, hogy ha nem az egymás közötti ..... miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket, és nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a támogatásunkat, aztán majd visszaszerezzük." (GyF, MSZP)

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 78. sintér 2009. december 05. 16:32
  „KovácsPistike amit napiszar felvetett,az eddig senkinek nem jutott eszébe,miből lesz itt jó lét,hisz üres a kincstár lehet hogy jól látja "napiszar Feri "barátunk !!!!!!! Az első dolga az lesz a következő kormánynak hogy adót,meg járulékot emel,vagy esetleg saját vagyonukra vesznek fel jelzáloghitelt,mert ugye ők csodát fognak tenni de hogyan arról nem szól a fáma,pedig én is kíváncsi lennék rá!”
 • 77. magdi1970 2009. december 05. 15:56
  „KovácsPistike Orbán Viktor vagyonát gondolom hozta a Mikulás,meg kétkezi munkával megdolgozott érte!:)Félre értelmezted "napiszar" írását,ő és énszerintem is teljesen mindegy ki lesz ugyan úgy az ,Az adófizetők forintjainak felelőtlen elköltéséről fog továbbra is szólni a történet!”
 • 76. M@M 2009. december 05. 13:53
  „napiszar!
  Kizártak a gimikből???? hihihihihihi engem meg az úttörőből! De ennek van haszna is! Nem kellett kötelezően pártiskolába járni!!! Na nincs is doktorátusa egyikünknek sem Marxizmus-Leninizmus tantárgyból :D”
 • 75. KovácsPistike 2009. december 05. 12:38
  „70. hozzászólás napiszar 2009.12.05. 08:12
  Kevered a szezont a fazonnal!
  Az adófizetők forintjainak felelőtlen elköltéséről van szó, nem Orbán Viktor pénzéről.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs”
 • 74. SztrogofMihály 2009. december 05. 11:44
  „napiszar teljesen igazad van,itt senki nem tett semmit .89-óta csak a saját zsebüket rakták teli,meg a barátokét rokonokét,én se értem ezt a sok fanatikus embert,mar_ci egyébként te szerintem nem ismered jól napiszart mert ő aztán igazán rühelli a szocikat ,osztálytársam volt,akkor még MSZMP-volt ő beugatott nekik ők meg kizárták Magyarország összes gimnáziumából!”
 • 73. napiszar 2009. december 05. 11:28
  „Utóirat! Ja és azt a sok emberkét se értem meg akik itt egymásnak esnek a hülye pártok végett,mindegy ki Mszp-Fidesz én egyformán utálom mind,ha majd valaki egyszer letesz valamit az asztalra akkor majd védelmembe veszem,de erre 89-óta nem volt példa,jó annyit mint a szocik senki nem nyúlt de egyik párt se volt külömb,ki volt a kis emberekért,erre kéne választ adni,és arra is kíváncsi lennék miből fognak gazdálkodniugye mert kánaán fog következni be van ígérve a kincstár meg üres,majd szépen felemelik az adónkat,2-évig szidják az előző kormányt aztán megint lassan majd jönnek a választások!”
 • 72. napiszar 2009. december 05. 11:14
  „mar_ci gondolom nem kötötték az orromra ,hogy kié sőt az adószámukat se .ja meg a cipó méretüket se,de ha nagyon érdekel a politika,mert engem nagyon nem járj utána ,rohadtul nem érdekel bal oldal jobb oldal,90-óta mind hazudik senki nem tett le az asztalra semmit,csak vitt,de nyugodj meg van Viktorunknak!”
91 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Falcon bízik a makói gázálomban

A Falcon továbbra is bízik abban, hogy ki lehet termelni a Makói-árok gázát 2012-től, folytatja a munkát. Tovább olvasom