Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Húszmillió kellene a pitvarosi sváb házra

Pitvaros - Tizenötmilliót már ráköltött a pitvarosi sváb házra az állam, de információink szerint még húszat kellene. Az épület már nem életveszélyes, de a felújítás tavasz óta nem folytatódott. Az épületet a tanácsi rendszer végóráiban helyezték műemléki védelem alá, a falubeliek most sem értik, miért. Pitvaroson a legdrágább eladó ház most négy és fél millió forintba kerül.
Tavasz óta – amikor a legsürgősebb helyreállítási munkálatok befejeződtek – változatlan képet mutat Pitvaros vitatott műemléke, a sváb ház. A falu főutcáján álló épületet – mint korábban megírtuk – a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezdte el helyreállítani az év elején, mintegy tizenötmillió forintból. A hányatott sorsú épület egyébként még a tanácsrendszer végóráiban került műemléki védelem alá; nyolcvan-száz esztendeje épült és egy Dunántúlról ide telepedett sváb családé volt, ezért aztán sváb stílusjegyeket is hordoz magán, de a településen honos szlovákság hagyományaira is emlékeztet. A helybeliek épp e furcsa kettősség miatt csodálkoztak, hogy a műemlékvédelmi szakhatóságnak annyira fontos volt a ház, hogy még pert is indított a kincstár ellen a felújítás érdekében.

Drágaságunk

Bár még a felénél sem tart a sváb ház felújítása, már most biztosan a falu legdrágább parasztháza. Az egyik makói ingatlanközvetítő, Rácz Dóra lapunknak elmondta: a faluban, épp a Kossuth utcában kínálnak most egy szépen felújított, háromszobás, fürdőszobás, gázfűtéses házat – az ára négy és fél millió. Bár hallott már nyolcmilliós ingatlanról is a környéken – ez két szintes volt, sok szobával – , a tipikus, kisebb házakra jellemző érték legfeljebb két-hárommillió forint.

A pert mindenesetre a műemlékvédők megnyerték, így a KVI annak ellenére volt kénytelen hozzálátni a munkához, hogy a felújítás pénzügyileg nem racionális lépés. A Kossuth utcai ház ugyanis annyira leromlott az elmúlt évek során, hogy nem csupán szégyenfoltja volt a falu centrumának, de attól is lehetett tartani, hamarosan összedől. Az aládúcolt, csavarokkal, pántokkal összefogott, lényegében alap nélküli vályogházat most lépésről lépésre újraalapozták, majd lebontották és újjáépítették, megerősítették a menthetetlen falakat, sőt a tetőszerkezetet is felújították, újracserepezték. A feladatra az igazgatóság egyébként az Alföldi Műemlék-helyreállítő Kft.-t kérte fel.

Az eddig elvégzett munka azonban természetesen csak az épület megmentéséhez volt elegendő – ahhoz, hogy régi küllemét is visszanyerje kívül-belül, további milliókat kell még költeni rá. A faluban úgy hallottuk: legalább még húszat, mert az épület belül gazdagon díszített volt, a restaurálás pedig drága dolog. Azt viszont, hogy erre lesz-e pénz, mondjuk jövőre, tegnap egész nap hiába próbáltuk megtudni a kincstártól, még a budapesti igazgatóságtól sem kaptunk konkrét választ. Így az sem derült ki, hogy – mint logikus lenne, és többen felvetették – tényleg tájház lesz-e belőle?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat új utat avattak a falunapokon Csanádpalotán

Csanádpalota - Hat új utat avattak a falunapokon Csanádpalotán. A település a helyi… Tovább olvasom