Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ibi néni vigyázott még a polgármesterre is

Csanádalberti - Csanádalberti óvodájából megy nyugdíjba Zatykóné Szabó Ibolya, a mai negyvenes korosztálynak és a fiatalabbaknak Ibi néni. Igaz, hogy a mai gyerekek mások, mint a negyven évvel ezelőttiek? Milyen illata van az óvodának?
Nehezebb fegyelmezni őket, viszont nyitottabbak a világra, tele vannak információval, azok is, akik egyébként gyengébb képességűek. Ez a különbség a negyven évvel ezelőtti és a mostani gyerekek között Zatykóné Szabó Ibolya szerint. Csanádalberti nyugdíjba készülő óvónőjének ebben van tapasztalata, hiszen 19 éves kora óta közöttük tölti mindennapjait. A mostani negyvenes korosztálynál fiatalabbaknak, akik itt nőttek föl, ő Ibi néni.
Ibi néni az udvaron, a nyüzsi közepén. Húsz-huszonöt óvodásra és öt bölcsődésre figyelnek. Fotó: Karnok Csaba
Ibi néni az udvaron, a nyüzsi közepén. Húsz-huszonöt óvodásra és öt bölcsődésre figyelnek.
Fotó: Karnok Csaba

Csjernyik Zoltán polgármesternek is ő volt az óvó nénije. – Hetedik osztályos koromban a fodrászszakma is tetszett, végül édesanyám tanácsára lettem óvónő. Azt mondta, jó annak, aki mindig gyerekek között lehet. Igaza volt – emlékezett Ibi néni. Egy évig a makói József Attila Gimnáziumba járt, mert csak másodiktól lehetett jelentkezni a csongrádi Batsányi-gimnázium óvónői szakközépiskolai képzésére. 1977 júniusában érettségizett, augusztus elsején már kezdett Csanádalbertin. Később elvégezte a szarvasi főiskolát, majd közoktatás-
vezetői képzettséget szerzett. Tanult, amikor csak lehetett. 1993-ban Csanádalberti és a vele körjegyzőségben működő Ambrózfalva képviselő-testülete úgy döntött, Ibolyát megbízzák az összevont intézmény vezetésével. Az óvodák, iskolák, szociális és közművelődési intézmények, konyhák tartoztak ide. Aztán ez a szervezet változott, attól függően, hogy a kormány milyen ellátást milyen formában támogatott kedvezőbben. 2010 után Ambrózfalva szakított Csanádalbertivel, az iskolákat pedig az állam vette át. Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros óvodái tartoztak együvé. Ennek a vezetését Ibolya már nem pályázta meg.
Negyven évet töltött a lehető legjobb társaságban: kisgyerekek közt
Negyven évet töltött a lehető legjobb társaságban: kisgyerekek közt.
Fotó: Karnok Csaba

Amikor gyesen volt, kihordta az ebédet is – fiai ma 35 és 29 évesek, már van egy fiúunokája –, és az iskolában is tartott ének- és rajzórákat. A gyerekek jelentették életében az állandóságot. Előfordult olyan év, hogy két autista, négy-öt sajátos nevelési igényű óvodásról gondoskodtak, ami komoly szakmai feladat. Az óvodában minden hangosan történik. Aki ide belép, a zsibongástól önkéntelenül fölemeli a hangját. Ki lehet ezt pihenni? – Amikor hazamegyek, elég fél óra csönd. Aztán minden rendben. Az én szívem itt marad. Biztos, hogy hiányozni fog ez a nyüzsgés, nem nagyon tudom elképzelni az életemet az óvoda illata nélkül. Milyen illata van az óvodának? Kellemes gyerek-, babaillata. Ez független az épülettől: az utóbbi negyven évben ez már a harmadik ház, amelyben vagyunk, és mindenütt érezni lehetett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs gond a Maros vizével - Az uniós vizsgálat szezonon kívüli mintát vehetett alapul

Nincs gond a Maros vizével - Az uniós vizsgálat szezonon kívüli mintát vehetett alapul
Makó - Nem lehet fürödni a Marosban a makói strandnál - legalábbis egyelőre, de kizárólag a magas… Tovább olvasom