Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Idegenvezetést tartottak Makón – makóiaknak

Makó - A helybelieknek tartott idegenvezetést a hét végén Makón a Tourinform-iroda azért, hogy megismerjék saját szülővárosuk értékeit, s ha kell, akár beszélni is tudjanak róluk. Nem véletlenül: egyre több csoport látogat a Maros-parti városba, és vannak, akik már idegenvezetést is kérnek.
A főtér és környéke szép épületei – Korona, bérpalota, régi városháza, Hagymaház –, a József Attila Múzeum várostörténeti kiállítása, skanzenje és irodalmi emlékhelye, az Espersit-ház, valamint a görög katolikus templom és a zsinagóga – ízelítőül ezeket ajánlották megtekintésre a makói Tourinform-iroda munkatársai, amikor a hétvégén próbaképpen a helybelieknek tartottak idegenvezetést saját városukban. A közel háromórás séta elején Scheitzner Beáta az iroda vezetője a város történetét mondta el dióhéjban, majd kolléganőjével, Frankó Istvánnéval együtt Tóth Ferenc városmonográfiája alapján mutatta be a nevezetességeket. A makóiaknak tetszett az ötlet: a meghirdetett gyülekezőhelyen, a Korona előtt mintegy 40-en várták a különleges túra indulását.

– Míg idegenben járva mindenki ámul az ottani nevezetességeken, hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk arról, bizony nekünk, itthon is vannak kincseink – indokolta Scheitzner Beáta, miért szervezték meg ezt az informatív városnézést.

A makói múzeum skanzenjébe nem csak a turisták kíváncsiak – vallja Scheitzner Beáta, a helyi Tourinform-iroda vezetője (a képen elöl, kék táskával). Fotó: Szabó Imre
A makói múzeum skanzenjébe nem csak a turisták kíváncsiak – vallja Scheitzner Beáta, a helyi Tourinform-iroda vezetője (a képen elöl, kék táskával). Fotó: Szabó Imre

– Azt szeretnénk elérni, hogy amikor egy turista megkérdezi a makóiaktól, mit érdemes megnézni a városban, akkor ők ne azt feleljék, hogy nincs itt semmi látnivaló. És azt is, hogy a makóiak legyenek büszkék a városukra, mert van rá okuk – tette hozzá Scheitzner Beáta. Egyetértett mindezzel a résztvevők egyike, Marosváriné Deák Zsuzsa gimnáziumi tanárnő is. Lapunknak elmondta: egy idegenvezetői tanfolyamot is elvégzett, többek között azért, hogy ha diákokat visz osztálykirándulásra, maga ismertethesse meg tanítványaival a látnivalókat, de készül arra is, hogy egy kerékpáros túracsoportnak Makót mutassa meg.

Scheitzner Beáta végül azt mondta, örül, hogy ilyen sokan voltak kíváncsiak a saját városukra, és a sikert látva máris tervezik a folytatást – ősszel már a belvároson túli nevezetességeket ajánlják hasonló módon az érdeklődők figyelmébe. Tapasztalatai szerint egyébként egyre inkább jellemző, hogy nem csak átutazóban járnak turisták Makón. Az utóbbi időben 3 csoport jelentkezett az irodában azzal, hogy szeretnék, ha kalauzolnák őket a városban. Az ilyen érdeklődőknek már képzett idegenvezetőket is tudnak ajánlani, de aki maga szeretné messziről jött barátainak, rokonainak megmutatni a helyi nevezetességeket, városismertető kiadványokat kaphat az irodában.

Olvasóink írták

 • 6. DKatona 2009. május 28. 07:34
  „<moderálva sértő>”
 • 5. napiszar 2009. május 28. 06:35
  „DKatona ébredj már fel Makón semmitől se mentesülsz ,ezek szarnak a törvényekre egyik ismimen illegállisan hajtottak be adót tavaly,gondolod majd el engedik!”
 • 4. DKatona 2009. május 27. 07:06
  „Lehetséges, csak az adócsoport oldaláról + jogszabály ezt lehet leolvasni. Akkor meg cseréljék ki! De e szerint, ha építési tevékenységet folytat és az 30-180 nap között van, akkor mentesül.”
 • 3. Kócos 2009. május 26. 18:21
  „DKatona; Ez a mentesség már sok évvel ezelőtt megszűnt. Abban az esetben kaphat mentességet, ha Makón fizet - vállalkozóként - adót. Amennyiben a csatornát nem makói vállalkozó építi, akkor bizony fizetnie kell a munkásai után.”
 • 2. DKatona 2009. május 26. 13:18
  „"Idegenforgalmi adó
  Az idegenforgalmi adó un. beszedett helyi adó, melyet a vendég fizet meg a szálláshelyen. Az adó mértékének felső határa vendég éjszakánként 361 Ft. Makó városban a jelenleg érvényben lévő helyi rendelet szerint az adó mértéke 300 Ft vendég éjszakánként.
  Az idegenforgalmi adófizetési kötelezettség azt a magánszemélyt terheli, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.
  Mentesül az adó megfizetése alól a 18 év alatti és a 70 éven felüli magánszemély, valamint a törvényben meghatározott esetekben a munkavégzés céljából Makó városban tartózkodó magánszemély. "
  - tolmácsold a főnöknek, hátha elkerülheti (utolsó sor).”
 • 1. napiszar 2009. május 26. 12:48
  „Na ezt sasoljátok,ma beszéltem a csatorna építők főnökével szét volt csúszva a dolgozói után turisztikai adót kell fizetnie Makónak:)Beszarás,hát most dolgoznak vagy nyaralnak,erre az adónemre azért kíváncsi lennék!!!!!:):):(:(:):(:):(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a 107 éves iskola

Makó - Királyhegyes jövője a gyermekeken múlik, így a 700 lelkes kisközségben az őket érintő… Tovább olvasom