Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Idegőrlő sorban állás a makói nagypostán

Makó - A hó eleji csekkbefizetésekkor fél órát is sorban kell állni a makói nagypostán. Buzás Péter polgármester a legutóbbi testületi ülésen meg is jegyezte: ő 32 percet várakozott, mire sorra került. A posta kelet-magyarországi vezetőjétől megtudtuk: 2010-re elkészülnek a hivatal átalakításával. Az újvárosi kispostát azonban egyelőre nem fejlesztik.
A közel 25 ezer makói lakosra összesen tíz felvételi ablak jut a város két postáján. Ez annyira kevés, hogy a hó eleji csekkbefizetésekkor fél órát kell várakozniuk az ügyfeleknek. A törvényi előírásoknak viszont megfelel a két hivatal, ugyanis 20 ezer állandó lakosként kell legalább egy állandó posta.

– Szerintem nem csak azért ilyen sok a várakozási idő a nagypostán, mert csak 8 ablak van. Úgy vélem, korszerű gépesítéssel, s a munka átszervezésével csökkenteni lehetne a sorban állást. Ne csúcsidőben tanítsák be az új postást a tapasztalt kollégák – mondta Szentpéteri János nyugalmazott iskolaigazgató.

Madarász Éva tanárnő átlagosan 10-15 percet várakozik, mire sikerül elintéznie az ügyeit. Nála azonban könnyebbséget jelent, hogy egyik tanítványának édesanyja postás. Ha a hölgy épp szolgálatban van, akkor ő gyorsabban sorra kerül. Ennek ellenére szerinte is valahogy meg kellene oldani ezt a kérdést.

Egymásnak adják a kilincset az ügyfelek a nagypostán. Fotó: Dobó Dolli
Egymásnak adják a kilincset az ügyfelek a nagypostán.
Fotó: Dobó Dolli

A legutóbbi testületi ülés egyik napirendi pontja volt a helyi postai szolgáltatás jelene és jövője. Buzás Péter polgármester ekkor meg is jegyezte: 32 percet kellett sorban állnia a nagypostán, mire be tudta fizetni a csekkjeit. A város vezetője arra kérte a Magyar Posta Zrt.-t, hogy emelje a szolgáltatás színvonalát, csökkentse a várakozási időt, s bővítse mindkét hivatalt.

– Sajnos rosszul megosztott az 1-es hivatal épülete, nagyon szűk a felvételi terem. Az itt lévő 8 ablaknál ezért előfordul, hogy néha sokat kell várniuk az ügyfeleknek – tudtuk meg Rácz Tamásnétól, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi igazgatóságának vezetőjétől.

A cég tervei között szerepel, hogy 2010-re átalakítják a nagypostát. Azt még nem lehet tudni, hogy ezzel több felvételi ablak lesz-e a hivatalban. Jelenleg a beruházás terveit készítik. Az önkormányzat felajánlotta, hogy a munkálatok ideje alatt a posta rendelkezésére bocsátaná az egykori rendőrségi épületet, ahol berendezkedhetne az ideiglenes felvételi terem.

Makó másik postáján, az újvárosin is nagy a forgalom. Ide nemcsak a közelben lakók járnak, hanem sokan – főleg azok, akiknek kocsija van – a város központjából is átjönnek. Annak reményében, hátha itt kevesebben vannak.

A kicsit nem fejlesztik

A posta kelet-magyarországi vezetője kiemelte: az újvárosi posta fejlesztése nem szerepel a terveikben, mivel erre nincs pénz. Pedig ezt a város már közel 20 éve szorgalmazza, de nem ért el célt. Még a hivatallal egy épületben lévő önkormányzati lakást is ingyen átadnák, arrafelé lehetne a bővítés, de ez sem hozott eredményt. Molnár László képviselő javaslatát, miszerint heti 1-2 alkalommal mobilposta jöjjön Makóra – pénzhiányra hivatkozva elutasította a postaigazgató.

Olvasóink írták

 • 7. janoka 2009. április 12. 20:32
  „A kis postát nem is kell fejleszteni ,hisz itt ötperc alatt befizethető a csekk.
  Talán más a dolgozók hozzá állása.”
 • 6. Mc_Mi 2009. április 05. 10:00
  „Az elmúlt években talán kétszer telepítettek sorszámadogatót a nagypostára. Csodák csodájára az összes ablak nyitva volt. Velem még az is előfordult, hogy amikor beálltam egy (csak egyetlen) ember mögé, akkor kizsóltak az üres ablak mögül, hogy menjek át(középső ablak, amit sohasem látok nyitva), mert ott is lehet fizetni. Ebből két következtetést vontam le.
  1, Ha akarnak, akkor tudnának sormentes kiszolgálást.
  2, A főnököket átverik ezzel és arra törekednek, hogy a vezetők azt lássák: minden rendben van. Nem kell itt semmit csinálni.
  Ezek után a polgármestert egyszer megvárakoztatták és máris fontos lett a posta ügye. Polgármester Úr! Többször kellene hétköznapi polgárként, amolyan Mátyás királyként élni, intézni az ügyeket, használni a várost ahhoz, hogy észrevegye mitől is szenvednek az emberek.
  A postán is úgy kellen dolgozni, mint a LIDL-be. Ha kezd gyülni a sor, csöngetnek egy következő pénztárosért. Annyi pénztáros áll be, amennyi kell. Amikor lecsökken a sor, mindenki megy a többi dolgát végezni. Tudják ezt ők is, csak a szemléletüket nem sikerült megváltoztatni csak azokra a napokra, amikor az ellenőrzés kitelepült. Talán állandósítani kellen azt a fránya sorszámadogatót.

  Polgármester úr, ha sorban tetszene állni az okmányirodán! Talán rájönne, hogy a befizetéseket helyben kellene megoldani és nem elküldeni az ügyfelet a csekkel a postára.
  Ha adna be építési engedélyt, akkor talán tapasztalná, hogy a packázás, a határozat tologatása milyen idegesítő. Ha tetszene a városban vállalkozni, akkor szerezhetne hasznosítható tapasztalatokat. Például azt, hogy a város az adókat agresszív módszerekkel is behajtja (inkasszó a számlára, azután meg nézhetjük, hogy miből eszünk) ugyanakkor megrendelést azt nem ad. Tapasztalhatná azokat a bérleti díjakat, amit bevasal a bérlőkön, de hozzá fizetőképes piacot nem biztosít. Olyan gazdaságpolitikát folytat, hogy a város lassan kiürül. Csak csóró vásárlói réteget hagyva meg.
  Ha járna gyalog a lámpás kereszteződésben, akkor tudhatná, hogy ennek megszüntetése nem jó. Ha járt volna a városban gyalog, akkor láthatta volna, hogy mennyire üres a KORONA. Ha járt volna a fürdőben, akkor láthatta volna a fokozatosan lerobbant állapotot és a makói törzsközönséget. Láthatta volna, hogy a forgalmi adatok hamisak és talán nem jutalmazta volna a vezetőt ilyen teljesítmény után.
  Egyszóval használni kellene a város úgy, ahogyan azt mi lakjuk.”
 • 5. Nyusszancs 2009. április 04. 09:54
  „Arról nem is beszélve, hogy például babakocsival vagy tolószékkel még csak meg se próbáljon senki bejutni... Ha át is jutok az első ajtón, a csapóajtón már nem nagyon sikerül (Hacsak nem akad egy-két kedves, segítőkész ember néha, aki tartja az ajtó). Ha meg már benn vagyok, a fél órás várakozási idő alatt a gyerek ordítani fog, mert melege van, és unja az egészet. Ja, percenként ki kell lépnem hozzá a sorból, merthogy a sorban nem tolhatom magam előtt vagy mellett a kocsit, nincs ennyi hely.”
 • 4. SzentGellért 2009. április 03. 20:22
  „Makót is be kellett volna vonni a postaprogramba, nemcsak a falusi kispostákat. Szinte minden kerületi központban lett volna vállalkozó egy egy kisposta üzemeltetésére. A megkévő gyengén üzemelő vállalkozások kaptak volna egy kis forgalomnönekedést a postai tevékenység kiegészülésével, a lakosság meg kényelmesen a lakásához legközelebb lévő postán intézhette volna az ügyeit.”
 • 3. Flórcsi 2009. április 03. 17:49
  „Gabci74
  egyetértek én még soha nem láttam egyszerre nyitva a 8 ablakot! Eddig csak 2-3-4 (ez volt a legtöbb) volt nyitva pedig én igen gyakran járok oda.”
 • 2. Gabci74 2009. április 03. 17:01
  „Hiába van 8 ablak, ha ebből csak kettő van nyitva.
  A számítógép nélküli "kispostán" hamarabb befizetek 10 csekket, mint a nagyon 1-et. Sorban állás nélkül is.
  Amióta meg minden ablaknál mindent csinálnak - vegyes bolt, lottózó, úsjágos, stb - még lassabban halad az élet.”
 • 1. napiszar 2009. április 03. 16:37
  „Az öreg postás már 35 éve hordta ki a küldeményeket nap, mint nap, hóban és szélben éppúgy, mint a legnagyobb forróságban. Lassan elérte a nyugdíj korhatárt, és azok az emberek, akik ismerték és szerették (mert mindenkivel kedves és udvarias volt), mind megajándékozták valamivel utolsó munkanapján.
  Az egyik háznál a teljes család várta, és egy kis ajándékcsomagot nyomtak a kezébe.
  A másiknál kapott egy doboz finom szivart.
  A harmadiknál (akivel többször váltott pár szót horgásszenvedélyéről) nagy doboz csalit kapott.
  Az egyik háznál pedig a gyönyörű, fiatal szőke háziasszony sokat sejtető hálóköntösben várta, megfogta a kezét, bevezette a háloszobába, és élete legszenvedelyeseb szeretkezésében részesítette. Miután kipihenték magukat, a lány kiment a konyhába, és nagyszerű reggelit készített. Miközben evett, meglátta, hogy kávéscsészéje alatt egy százas lapul.
  - Amit eddig kaptam, túl szép ahhoz, hogy szavakba lehessen önteni! - mondja a postás. - De szeretném megkérdezni, a százast miért kapom?
  - Tegnap este mondtam a férjemnek, hogy ma lesz az utolsó munkanapod - válaszol a lány - és megkérdeztem, mit adjak neked.
  Azt mondta: "Bazdmeg, adj neki egy százast!" A reggeli már az én ötletem volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 milliót költöttek a makói sebészetre

Makó - Pályázati és saját forrásból, valamint a fenntartó megyei közgyűlés támogatásával 13 millió… Tovább olvasom