Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Aki megteheti, már most öntözteti a földjeit.

Míg egy évvel ezelőtt a belvíz elleni küzdelem volt a hírek fő témája, most a szárazsággal küzd a megye – mi több, az egész ország. Emlékezetes: már tavaly év végén arról írtunk, hogy Makó térségében a gazdák a fagy előtti utolsó napokat is kihasználják az öntözésre. Novemberben is folyt a csapadék-utánpótlás, amire – hívta fel a figyelmünket Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat elnöke – legalább száz esztendeje nem volt példa. Most hasonló a helyzet: hiába van még csak március vége, Makó-Rákos környékén megkezdődött az öntözés, és egyre-másra jelentik be igényüket a termelők másutt is.

Szomjasak a földek. Már sok helyen öntöznek a megyében. Fotó: Schmidt Andrea
Szomjasak a földek. Már sok helyen öntöznek a megyében. Fotó: Schmidt Andrea

Szárazak a rögök

Tavaly augusztus óta van csapadékhiány: emiatt az őszi vetésű növények többsége csak decemberben kelt ki. Ez az oka annak, hogy a repce nem tudott megerősödni, és nagyobb hányada kifagyott. A kalászosok mintegy 6–7 százaléka veszett eddig oda. A várható termést a hivatal szerint még nem lehet megítélni, de közepesnél jobb „már nem tud lenni": valószínűbb a gyenge termés. Még mindig sok múlik a következő hónapok időjárásán.

Az okokról a szakember elmondta: hiába volt a múlt év elején belvíz, ezt csapadékszegény időszak követte. Idén eddig egész évben mindössze 50–60 milliméter csapadék hullott, legalább 200–250 milliméternyi hiányzik a földekről. Az előrejelzések ráadásul azt sejtetik: a szárazság folytatódik. Balla Iván hozzátette: a társulat kezelésébe tartozó közös hódmezővásárhelyi–makói 132 ezer hektáros mezőgazdasági területen 10–12 ezer hektáron lehet megoldani az öntözést, de ebből 6000 hektárt nem használnak ki a gazdálkodók. Ez még mindig jobb arány, mint az országos egyharmad.

Szentes térségében a 96 ezer hektárból összesen 11 ezer volna vízzel ellátható – tájékoztatta lapunkat Ugrai Bálint, a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat igazgatója. Itt ma kezdik a locsolást – eddig nem tudták, mert nem volt elég magas a vízszint a csatornákban. Nagy szükség lesz rá, mert itt is csak a talaj alsó rétegeiben van némi nedvesség. A földek gazdái eddig 500 hektár borsó és több száz hektár búza öntözését kérték – utóbbi a szárazság miatt nem kezdett el bokrosodni. Ugrai Bálint szerint ha továbbra is hiába várják az esőt, nagyon sok táblában pusztul ki a vetemény.

Olvasóink írták

 • 6. KamuNeni 2012. március 28. 17:35
  „Szegeden meg ivo vizzel locsoljak az utakat!! Makon meg nincs viz. Micsoda baromsag megy ott szegeden. Nem??”
 • 5. radic 2012. március 28. 16:59
  „3. balihoho 2012.03.28. 12:51

  Egy pár hete az időkép mostanra is esőt jósolt...”
 • 4. baja2005 2012. március 28. 15:45
  „A hó, az nem csapadék?”
 • 3. balihoho 2012. március 28. 12:51
  „Nem kell aggódni, az Időkép egész április hónapra, szinte minden napra, zuhogós zápor esőket jósol!”
 • 2. dmonlájn 2012. március 28. 09:59
  „1. istvang58 2012.03.28. 09:02

  aha, utána meg te leszel az első, aki felháborodik a magas árakon!”
 • 1. istvang58 2012. március 28. 09:02
  „Nem kell aggódni lesz támogatás az adófizetők pénzéből, hiszen azért vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Maroslelén

Kedd délután 2-kor tartja következő ülését Maroslele képviselő-testülete a polgármesteri hivatalban. Tovább olvasom