Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Idén Kulka Jánosé lesz a Páger-gyűrű

Makó - Az 50 éves Kulka János, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze kapja idén a makói színészdíjat, a Páger-emlékgyűrűt. Ő a nyolcadik kitüntetett. Kötődik a városhoz, mert gyermekkorában, a nyári szünetekben gyakran vendégeskedett a Maros-parti városban a rokonoknál.
Kulka János Kossuth-díjas színművész, a Nemzeti Színház művésze kapja idén a Páger-emlékgyűrűt. A díjat nyolc évvel ezelőtt alapította Makó önkormányzata azért, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt. Maga a díj egyébként Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mása, melyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban, a kitüntetett személyéről pedig ezúttal is rangos szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú Páger unoka – döntött. Az átadásra a hagyományoknak megfelelően a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepség keretében kerül sor, ezúttal február 8-án.

Kulka János 50 esztendős. Budapesten született, de utóbb a család Szegedre költözött – a családfő, Kulka Frigyes sebészorvos neve máig ismerősen cseng a megyeszékhelyen. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1981-ben diplomázott, első szerződése a Pécsi Nemzeti Színházhoz kötötte. 1985–1993-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, ezután a budapesti Radnóti Színházban játszott, 2003-tól pedig a Nemzeti Színház társulatának tagja – a kezdetek óta csaknem minden este színpadon van. Bár számos emlékezetes alakítás fűződik nevéhez, országos ismertségét a képernyőnek köszönheti: a nyolcvanas évek közepén indult Szomszédok című sorozatban ő volt Mágenheim doktor.

Kulka János A Macskalápon című drámában a Nemzetiben. Fotó: MTI/Nándorfi Máté
Kulka János A Macskalápon című drámában a Nemzetiben.
Fotó: MTI / Nándorfi Máté

Napjainkban a Magyar Televízióban futó Életképek főszereplője, de az ő hangján szólal meg szerda esténként dr. Gregory House is.1989-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1996-ban érdemes művész, 2003-ban kiváló művész lett. A Halhatatlanok Társulatának 2005 óta tagja, a Kossuth-díjat 2006-ban vehette át.

Kulka örül az elismerésnek

A díjazott lapunknak elmondta: nagyon örül az elismerésnek, mert Págert egyszerű játéka, belülről, intenzíven megformált szerepei miatt az egyik legnagyobb magyar színésznek tartja – de azért is, mert megtiszteltetés egy rangsorba kerülni az eddigi kitüntetetettekkel. Makóhoz egyébként szoros szálak fűzik: édesanyjának rokonainál gyermekkorában nagyon szép hétvégéket töltött, és a Maros-partra is máig emlékszik.

Akik már viselik a Páger-gyűrűt

2002: Halász Judit Kossuth-díjas, érdemes művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, érdemes művész
2004: Király Levente Kossuth-díjas, érdemes művész
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András érdemes és kiváló művész
2008: Törőcsik Mari Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze

Olvasóink írták

  • 2. MANDELA 2009. január 26. 13:53
    „MÉLTÓ RÁ MEGÉRDEMLI.”
  • 1. greencat 2009. január 09. 23:49
    „Kulka János megérdemli ezt a gyűrűt:) nagyon szeretem, kiváló művész!:) Gratulálok, és további sikereket kívánok!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornával a belvíz ellen Apátfalván

Apátfalva - Apátfalva 91,5 millió forintot költhet idén belvízelvezető csatornahálózatának… Tovább olvasom