Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Idén nyáron is szomjazik a föld

Makó - Hol túl sok, hol kevés a víz a földeken, mielőbb meg kell oldani a tavasszal felgyülemlő belvíz tározásának lehetőségét – hívták fel a figyelmet a minap a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat éves makói küldöttgyűlésén.
– A mezőgazdaság az ország stratégiai ágazata, ám a víz hol túl sok, hol túl kevés, éppen ezért érdemes volna az eddiginél hatékonyabban gazdálkodni vele – hívta fel a figyelmünket az igási Koccintóban megtartott szokásos éves makói küldöttgyűlésen Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója. A társulat Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból összetartozó, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel, amelyek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük. A teljes területből 11 ezer hektárnyi öntözhető, ugyanakkor a gazdálkodók eddig általában mindössze 5-6 ezer hektáron éltek ezzel a lehetőséggel. Igaz, ez a szám tavaly óta további 1000 hektárral bővült, köszönhetően annak, hogy a gazdák Földeák és Maroslele térségében új öntözőgépeket állítottak rendszerbe.

Balla Iván elmondta: tavaly, ha kis csúszással is, de teljesült a beruházási tervük, így technikai problémák miatt nem volt vízkorlátozás. A Marosban viszont gyakran kevés volt az öntözésre felhasználható víz, s várható, hogy ez a jövőben is hasonlóképp lesz, többek között azért, mert a határ romániai oldalán is egyre több gondot fordítanak a mesterséges csapadék-utánpótlásra. A sikeres közmunkaprogramnak, a kitisztított csatornáknak köszönhetően most gyorsan levonult az év eleji belvíz. Napi 1,5 millió köbméter víz került a Tiszába, illetve a Marosba. Bár az előrejelzések szerint idén nem lesz akkora szárazság, mint amekkora tavaly volt, ez a mennyiség biztosan hiányozni fog a földekről. Ez is jelzi: mielőbb biztosítani kell a földeken felgyülemlő víz tárolásának lehetőségét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerákra pályáznak Ferencszálláson

Ferencszállás - A falu önkormányzata a belügyi tárca egyik közbiztonságot növelő pályázatára… Tovább olvasom