Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Idén ősszel újraéled a Návay-kultusz Makón

Makó - Szerencsétlen sorsú, elvhű politikus emlékét eleveníti föl a megyei önkormányzat azzal, hogy a makói szakközépiskolának visszaadja Návay Lajos nevét. A nemzeti liberális képviselőt kétszer is fölkérték a miniszterelnöki posztra. Másodszor talán vállalta volna, de addigra már meggyilkolták.
Az Erdei és a Návay név nem csak az elmúlt hetekben, a makói szakközépiskola névadása körüli vita kapcsán említődött egy lapon. A második világháború után, 1945-ben Erdei Sándor – Erdei Ferenc öccse – az akkori makói újságban arról írt, hogy „az ifjúság" nagyon helyesen új példaképeket keres magának, Návay Lajos helyett Dózsát. Akkor is volt szavazás arról, mi legyen a kereskedelmi iskolával, amely Návay nevét viselte, és a komoly politikai nyomás ellenére akkor sem egyhangúlag döntöttek a névváltoztatás mellett. Návay Lajosnak nagy emlékműve is állt Makón – Szentgyörgyi István készítette 1935-ben – , hirtelen azzal is muszáj volt kezdeni valamit. A négy mellékalak megmaradt, a városháza előtt ma is láthatók, a főalakot viszont beolvasztották, és a legenda szerint anyagából készült a későbbi szovjet emlékmű talapzatának bronz reliefje: a magyar politika akkoriban így sakkozott a szobrokkal, életművekkel.

Návay Lajos (1870–1919) földeáki előnevet viselő, római katolikus családja több közszereplőt is adott Csanád vármegyének. Lajos – akinek báró Eötvös József író, tudós, politikus volt anyai nagyapja – tudatosan készült közéleti pályára, nem is nősült meg. Vármegyei tiszteletbeli aljegyzővé, majd főszolgabíróvá, alispánná, s többször is országgyűlési képviselővé választották, alelnöke, majd 1911-től elnöke is volt a tisztelt háznak.

Kérlelték, de nem akart kormányfő lenni. Fotó: DM/DV
Kérlelték, de nem akart kormányfő lenni.
Fotó: DM/DV

– Konzervatív liberális politikus volt – mondja Gilicze János makói levéltáros, történész, A földeáki Návay család története című mű szerzője, az életmű kutatója. – Ez a mostani konstellációban nem értelmezhető fogalom, akkor viszont haladó irányt jelentett. Návay Lajos monarchiapárti volt, szociálisan érzékeny, az általános és egyenlő választójog híve, és amikor pártja nem ennek szellemében nyújtotta be a választójogi reformtervezetet, kilépett. Nem ez volt az egyetlen ilyen döntése. Emiatt akadt, aki napraforgónak nevezte. Ilyen távlatból viszont látszik, hogy döntéseit elvhűség vezérelte, és emiatt ellenfelei is tisztelték. Jellemző rá, hogy amikor 1918 szeptemberében Wekerle lemondott, IV. Károly király fel akarta kérni miniszterelnöknek, de Návay nem vállalta el a feladatot. A tanácsköztársaság utáni aradi ellenkormány megalakításakor is őt szerették volna miniszterelnöknek.

Ekkor azonban már nem élt. Az 1918-as őszirózsás forradalommal nem értett egyet, Jászi Oszkár nemzetiségi politikáját is hevesen bírálta, egy nemzeti hadsereg fölállítását sürgette a háború végi zűrzavarban. Visszavonult földeáki birtokára, ahol biztonságban érezte magát. 1919. április 26-án azonban Szamuely Tibor vörös különítményesei őt és magatehetetlen unokabátyját is elhurcolták, majd 29-én a kiskunfélegyházi pályaudvaron Szentes főjegyzőjével, Kiss Bélával együtt agyonlőtték őket.

Mellékalakok, főalak nélkül. Návay Lajossal 1945 után csak az volt a baj, hogy a kommunisták gyilkolták meg. Fotó: Szabó Imre
Mellékalakok, főalak nélkül. Návay Lajossal 1945 után csak az volt a baj, hogy a kommunisták gyilkolták meg.
Fotó: Szabó Imre

Az, hogy a Horthy-rendszerben komoly kultusza volt Makón, a történész szerint egyaránt köszönhető tisztességének, és annak, hogy a vörös terror mártírja volt. 1945 után viszont csak ez utóbbi körülmény számított, emlékét ezért akarták kitörölni a város történetéből.

Tér és iskola


Ma tér őrzi a nevét, a megyei önkormányzat többségi döntése nyomán pedig a következő tanévtől a Makói Oktatási Központ kereskedelmi és közgazdasági tagintézménye már nem Erdei Ferenc, hanem újból Návay Lajos nevét fogja viselni. Gilicze ezt jó döntésnek tartja. Általában nehéz megítélni, hogy két különböző indíttatású történelmi személyiség közül melyik a jelentősebb, de ebben az esetben nyugodt szívvel teszi le a voksot Návay mellett. Mint mondja, talán akkor lenne nehezebb választani, ha Erdeit az 56-os forradalomban vállalt szerepe miatt, ha mártírrá nem is teszi, de bebörtönzi a kommunista rendszer. Ám nem így történt, semmi bántódása nem esett.

Olvasóink írták

 • 12. 3évesférfi 2011. január 09. 20:26
  „Nem, Radnóti Miklós költő műveit.”
 • 11. dédi8 2011. január 09. 19:39
  „Radnóti Sándor szociológus, szocialista esztéta műveit? :))”
 • 10. 3évesférfi 2011. január 08. 22:47
  „Köszönöm, de most éppen Radnótit olvasok.”
 • 9. polarbear 2011. január 08. 21:42
  „5.,7. !
  Max.ott a pont!
  A"3 éves férfi"-nek meg javasolnék néhány könyvet..KÖNYVET!!!
  Nem Ságvári Endre-féle szamizdatot...:-)”
 • 8. 3évesférfi 2011. január 08. 12:58
  „7: Ha már nemzet- és országrombolás - a magyar nyelvtannal sem ártana megismerkedni alaposabban.”
 • 7. vidake 2011. január 08. 12:23
  „Návayt a szocialisták elődei kivégezték.Ezek voltak a 19-es kommunisták.Nem volt ideje alkotni,de nem volt nemzet és ország romboló mint a szocialsta kommunisták mostani leinkarnácóii az Erdei Ferenc Társaságban.”
 • 6. 3évesférfi 2011. január 04. 14:33
  „5: Paranoia.”
 • 5. rightwing 2011. január 04. 12:22
  „"Szerencsétlen sorsú, elvhű politikus"???
  A jelző minimum TRAGIKUS SORSÚ kellett volna, hogy legyen, csak nyilván csípte volna a szemét a vörös gyilkosok mai makói utódainak és szimpatizánsainak.”
 • 4. scott1 2011. január 04. 08:47
  „Návay-kultusz Makón? Ezek szerint, mint minden kultusznál, Ő személye lesz az irányadó helyben? A város vezetői modern gondolkodású politikussá vállnak? Szociálisan érzékenyek lesznek, az évek alatt a tulajdonukban felhalmozódott birtokaikból osztanak a rászorulók között, segítve végre azok boldogulását is? Az egyenlő feltételek mellett való vállalkozás híveivé válnak, és amikor pártjuk nem ennek szellemében politizál akkor kilépnek? Döntéseiket elvhűség fogja vezérelni a közért való tenni akarás, szemben a pártérdekekkel és az egyéni boldogulással szemben?
  Én ugyan egy kicsit pesszimista vagyok, a Návay-kultusz újraéledésével kapcsolatban, de biztos lehet benne valami, ha a polgármester is azt szellőztette meg, hogy az idei lesz a megújulás éve...”
 • 3. dodó 2011. január 03. 17:22
  „Utánanéztem, ki ez a Návay.
  Nem sok maradandót alkotott. Ha Szamueliék nem kapják el, a nevére se emlékeznén(e)k.”
 • 2. Pupets 2011. január 03. 16:37
  „Már megint kidobott pénzek!”
 • 1. antikos 2011. január 03. 13:13
  „Csak a cikk arról nem írt, hogy ezt a névváltoztatási hajlandóságot ki vitte végig!!! Szerintem erről is kellene írni, a sajtóetika alapján!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fagy miatt most kisebb gond a belvíz Palotán

A fagy miatt 10–12 centivel lejjebb húzódott a belvíz, így egyelőre kisebb a probléma az érintett településeken. Tovább olvasom