Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Idén Udvaros Dorottya kap Páger-gyűrűt

Makó - Udvaros Dorottya lesz a makói Páger-díj idei, sorrendben 14. kitüntetettje. Sokoldalú színművész, játszott is együtt Téni bácsival.
Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőnek, a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának adja át februárban Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet az idei Páger-emlékgyűrűt. Ez Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mása, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el minden évben a város. Az évek során rangot, hírnevet szerzett díjat bő egy évtizede alapította az önkormányzat azért, hogy kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt. A díjazott személyéről most is szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, a várost képviselő Szalma Tamás színművész, valamint a Páger családból az egyetlen fiúunoka, Gyarmathy Antal – döntött, majd erre tegnapi, rendkívüli ülésén adta áldását a képviselő-testület.

Udvaros Dorottya 2014-ben, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. fotó: Karnok Csaba
Udvaros Dorottya 2014-ben, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. fotó: Karnok Csaba

Udvaros Dorottya sokoldalú művész. A Színházi Adattár szerint eddig 105 színházi bemutatón láthatta a közönség, nevéhez fűződik 19 tévéfilm és 41 játékfilm is, például a Redl ezredes, az Érzékek iskolája vagy A miniszter félrelép. Olyan filmről is tudunk, amiben együtt játszott Páger Antallal. Két lemezt adott ki. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1978-ban a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, majd a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház) tagja volt, s a budapesti Katona József Színház alapító tagja. Játszott az Új Színház és a Bárka Színház társulatában, 2002-től a Nemzeti Színház tagja.
Felhívtuk Udvaros Dorottyát, szerettük volna megkérdezni tőle, hogy mit szól az elismeréshez, illetve miként látja a díj névadóját, de azt mondta, egyelőre nem szeretne nyilatkozni.

A Páger-társulat eddigi tagjai

2002-ben Halász Judit, 2003-ban Garas Dezső, 2004-ben Király Levente, 2005-ben Venczel Vera, 2006-ban Csákányi Eszter, 2007-ben Kern András, 2008-ban Törőcsik Mari, 2009-ben Kulka János, 2010-ben Bánsági Ildikó, 2011-ben Rudolf Péter, 2012-ben Kútvölgyi Erzsébet, 2013-ban Cserhalmi György, tavaly pedig Gáspár Sándor kapta meg Téni bácsi gyűrűjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Wolf Kati-botrányba bukott bele a Hagymaház igazgatója

Nem maradt következmény nélkül a botrányos újévi koncert: felmentették Gajda Ferencet, a makói Hagymaház novemberben kinevezett igazgatóját. Tovább olvasom