Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Idősek gondozásában segítenek a diákok

Makó - Életre szóló élménnyel gazdagodott az a négy makói gimnazista lány, aki úgy döntött, az előírt közösségi szolgálatot az óföldeáki szociális otthonban teljesíti. Tapasztaltuk: a fiatalokat az idősek szemmel látható lelkesedéssel fogadják.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Nagyon örülök a lányoknak. Aranyosak, sokat mesélnek magukról, jókat beszélgetünk. Amikor meglátogatnak, sokkal jobban telik a nap – mondta lapunknak az óföldeáki szociális otthonban lakó, amúgy hódmezővásárhelyi Simon Jánosné. A 82 esztendős asszony az egyik idős, akihez makói gimnazisták járnak ki a közösségi munkavégzés keretében szabadidejükben, hétvégén, illetve a szünidőben. Mint korábban többször megírtuk, az idén 9. évfolyamos diákokat már érinti, hogy az érettségi bizonyítvány megszerzésének feltétele 50 órányi közösségi szolgálat teljesítése. Ez lehet például az idősgondozásban való részvétel is – négy, egyébként Földeákon lakó diák, Bíró Dzsennifer, Fári Edit, Horváth Fanni és Sallai Zsuzsanna a 9. B osztályból például ezt választotta. Azért épp Óföldeákon, mert közel van falujukhoz, ráadásul egyikük édesanyja itt dolgozik.

Bíró Dzsennifer, Sallai Zsuzsanna, Horváth Fanni és Fári Edit Óföldeákon – középen Simon Jánosné. A szerző felvétele
Bíró Dzsennifer, Sallai Zsuzsanna, Horváth Fanni és Fári Edit Óföldeákon – középen Simon Jánosné. A szerző felvétele

Amikor a József Attila Gimnáziumba járó lányokat a minap elkísértük a kis faluba, tapasztaltuk: az intézményben otthonosan mozognak, az idősek közül sokan üdvözlik őket mosolyogva, s nekik is van egy-egy kedves szavuk mindenkihez. Mint elmesélték, csoportos foglalkozásokat, felolvasó-délutánokat tartottak, színielőadást rögtönöztek az időseknek, de sokszor személyesen is beszélgettek egy-egy emberrel.

– Az egyik néni, aki valamikor tanítónő volt Földeákon, még énekelt is nekünk néhány régi, szép népdalt – említette Sallai Zsuzsanna a számára talán legmeghatóbb élményt. A beszélgetésekből sokat megtudtak arról, miként éltek a gondozottak, s hogyan telnek manapság a mindennapok. A legtöbb időt a téli szünetben töltötték itt – még a szilveszter előtti napon is kilátogattak az otthonba –, s már tervezik, hogy a nyári szünetben is gyakran jönnek majd. Mi több, azt sem tartják kizártnak, hogy ha letelik a közösségi szolgálatra megszabott idő, továbbra is látogatni fogják azokat, akikkel összeismerkedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két órán belül megtalálták az autót

Nagylakon foglalták le az olasz hatóságok által körözött Volkswagen Golfot.
Tovább olvasom