Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Igen után nemigen az ülésen

Makó - A makói fürdő az építkezés alatt is működik, és takarékoskodik, a kommunális kft. nyereséggel zárta az évet – a közművelődési kft. is. Utóbbi beszámolóját mégsem sikerült elfogadni, mert az ellenzékiek tartózkodtak. Az igazgatónő meg akarta tőlük kérdezni, miért, de a polgármester lebeszélte.
A negyven évvel ezelőtti hősies árvízi védekezésre emlékeztek a makói képviselők a testületi ülés elején. Elhangzott, hogy az M43-as Makóhoz közeli, 16,2 kilométeres szakaszán határidőre, augusztus 31-ére befejezik a munkát. Az építkezés és az esők miatt ramaty állapotban lévő földutakat augusztus közepére rendbe hozzák. Több képviselő is gratulált az elnyert Hild János-díjhoz. Novák István városi főépítész azt mondta, az önkormányzatnak ezután is oda kell figyelnie arra, hogy a 20. század elején épült régi polgárházak megmaradjanak, mert egyre nagyobb értéket képviselnek.

A városi fürdő igazgatója, Kovacsics Imre arról számolt be, hogy az intézmény tavaly a 62 milliós tervezethez képest 100 milliós bevételt produkált, idén is kevesebb önkormányzati támogatást kért, és az 5. hónapig 21 milliót takarított meg a kiadási oldalon.

Elfogadta a testület a kommunális kft. beszámolóját, amely 2,2 milliós nyereségről szólt. A városi televíziót azonban bírálat érte: Orbán Imre nem tartja eléggé közszolgálatinak a tévét, városházi kézi vezérlést emlegetett, és kifogásolta, hogy az iskoláknak fizetniük kell hirdetésük megjelentetéséért. Rácz Csaba, a tévé ügyvezetője visszautasította a kézi vezérlés vádját. A tévé támogatása nem nő évek óta, ami nehezíti a működést, a válság miatt pedig a hirdetési bevételeik is csökkentek, ezért kérnek pénzt az intézményektől is – 2000 forintot hirdetésenként, ami tizede egyes hirdetőújságok tarifájának. A beszámoló csak 11 igen szavazatot kapott, így elbukott – ahogyan a közművelődési kft. előterjesztése is, ez esetben kérdés, vélemény nem volt, de az ellenzékiek tartózkodtak. Bálint Márta igazgató kérdezni szeretett volna, Buzás Péter polgármester azonban lebeszélte.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. FINESZ-es 2010. június 04. 18:40
  „T.scott1!
  Én a "más színű" polgármester témát gondoltam folytatni a fürdő példa kapcsán. Mórahalom
  lélekszám tekintetében jóval kisebb, mint Makó, sőt nem oly rég lett város. Ott elfogadják az ilyen témában történö fejlesztéseket, Makón nem. Pedig itt már hosszú évek óta arra várnak, hogy lehetőség legyen a gyógyturizmus megvalósítására. A miértre próbáltam keresni a választ.
  Ezt a témát jól átbeszéltük. Később újabb témában ütköztethetjük nézeteinket ilyen kultúrált hangvételű vitában, ha gondolod.
  Szép napot!”
 • 27. scott1 2010. június 03. 09:57
  „T.FINESZ-es!
  Érdekes, hogy megemlíted nekem a fürdőt, mivel én sosem szóltam hozzám ehhez a témához, ugyanis gőzöm nincs az idegenforgalomhoz... A véleményem az, hogy egy nagy befektetés amelynek a megtérülése kérdéses, és azt sem értem miért önkormányzati befektetés és nem magán, ha annyira megéri. Új értelmet és funkciót adhat a belváros kihasználatlan patinás épületeinek, új arculatot adhat a belvárosnak, teremthet új munkahelyeket, új szolgáltatások jelenhetnek meg, a meglévők erősödhetnek... Hátránya, nem igazán lesz bővíthető, bővítése éppen e miatt rendkívül költséges, a román gazdasági válság és az ott épülő fürdők érzékenyen érinthetik az itteni fürdő látogatottságát... de akkor se értek hozzá. Nekem tetszenek a Makovecz épületek, de azt is eltudom képzelni, hogy más jobb lenne, nem vagyok építész, nem értek hozzá.
  A hozzászólásaimból kiderülhetett, hogy nem a várost irányító párt címerétől dobban meg a szívem, de ettől nekem vannak nagyon értékes balos barátaim (még szoci pogi is:). A baloldalnak is vannak értékei, de az elmúlt évek kormányzása sokkal inkább volt más, és nem én ültem ott négy évig. De így is legtöbbet a városi viszonyokat támadtam és nem a személyt... Én sosem állítottam, hogy a pogi és a stáb nem dolgozik, de a város közben teljesen kivérzik. A város szép lassan elveszti azt a generációját amely a jövője szempontjából nélkülözhetetlen lenne.
  Rossz dolog történik, nem sikerül valami:)? Olyan aljas lejáratások mint ami Makón, kevés helyen vannak bárhol máshol. Nem tudom mennyire van belátásod a felszín alá, vagy mennyire tudod, mely makói közszereplő mivel is foglalkozik, maradjunk annyiban, hogy nem csak egy embernek Tollas a háta itt... Az pedig egyszerűen meredek, hoy már kikkel kerül kapcsolatba a Hivatal és azok milyen módszerekkel dolgoznak!!!”
 • 26. FINESZ-es 2010. június 02. 23:01
  „T. scott1! Igaz, most nem szólítottál meg, de úgy érzem nekem is szól a legutóbbi kommented. Nem mindenben értek egyet veled, de ettől szép az élet!
  Makó már hány éve vár arra, hogy a gyógyiszapban rejlő lehetőségeket az erre épülő gyógyászattal és turizmussal kombinálva kihasználhassa. Eddig se pénzt, se támogatást nem kapot ehhez. A polgármester mert nagyot álmodni -és ehez volt tehetsége, ereje, elképzelése, kitartása- most a megvalósulás fázisában van a fürdő. Gondolom, abban egyetérthetünk, hogy nem jött ide senki csak úgy lazán ezzel a kérdéssel: Emberek kell pénz fürdőre?
  Megvalósulás közben a régi álom, de ez nem jó nekünk.
  Mórahalmon, ahol már hamarább felépítették a fürdőt, már a bővítésén gondolkoznak, sőt az önkormányzat őnerőből és hitelből négycsillagos szállodát épít. Ott nem háborog senki. Akkor meg miről beszélünk? Ott minden jó, itt nem jó semmi. Érdekes ez számomra.
  A másik észrevételem az, hogy ha valami rossz dolog történik, vagy valami nem sikerül, -ezt magamon is ésszrevettem- hajlamosak vagyunk mindjárt a másikban keresni a hibát. Hajlamosak vagyunk mindjárt felelőst találni a sikertelenségre, természetesen nem önmagunkat. De amikor kicsit lehiggadunk beláthatjuk, hogy nem mindig másban kellene keresni a hibát. Olykor oda lehetne állni a tükör elé és feltenni a kérdést önmagunknak: Én vajon megtettem mident, hogy jobb legyen a sorsom? Itt Makón rögtön kéznél a felelős a polgármester személyében, ha valami nem tetszik, vagy nem találjuk kedvünkre valónak. Őt lehet kritizálni, okolni, szidni, ütni, rúgni, vágni. Mindenért ő a felelős. (Most ép a sok eső miatt okolható.) És nyugodtan ülünk a babérjainkon a búnkkal, bajunkkal, bánatunkkal és várjuk, hogy valaki megoldja a problámánkat. (A szánkba adja a falatot. Mi meg csak reklamálunk: Hideeeeg, meleeeeg, frrrrró. Pedig nekünk is elér a kezünk valameddig!)”
 • 25. exchange 2010. június 01. 19:29
  „Mint mondtam hogy ez országos probléma, amit írtál arról nem Buzás tehet. Minden makóinak: Amúgy meg akinek nem tetszik hogy Buzás a Polgármester annak: "El lehet menni" Makóról! "Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!"”
 • 24. scott1 2010. június 01. 16:26
  „Nem a más szín miatt mások, máshol az emberek, a legtöbb fiatal Szegedre és Pestre vándorolt, az itteni polgármester pedig ugyanazon színben tevékenykedett mint az ottaniak (DemSky, vagy a helyettese Hagyó)...
  Sokkal inkább a jövőtlenség, az összefonódások, a bebetonozódott helyi viszonyok, az egyre erősödő magunkba zárkózás - a befelé fordulás, a mindennapok monotóniája, a közösségek megbomlása és megszűnése, az irigység és gáncsoskodás, a tehetetlenül sodródás, a megbecsülés hiánya, a munkanélküliség, az arrogancia, a kiszolgáltatottság, a szegénység, a reménytelenség... mérgez itt mindenkit évek óta folyamatosan. Ezért lehet az, hogy sokan már nem lelkesednek semminek, ami nem közvetlenül a saját életkörülményein javít. De lehet még rosszabb is, a teljes közöny.”
 • 23. exchange 2010. június 01. 14:03
  „kedves FINESZ-es!
  Nagyon jók a gondolataid: Főleg ez tetszik: "Miért van az, hogy ott mások az emberek? Talán az az magyarázata, hogy ott "más színű" a polgármester?" Elkéne gondolkodni ezen a hozzászóláshon mindenkinek”
 • 22. FINESZ-es 2010. május 31. 23:11
  „T. scott1!
  Amikor felkerül ide egy cikk és az ember elolvassa a hozzászólásokat, egy-két kivételtől eltekintve, szinte mindegyik negatív hangvételű. Történhet ebben a városban bármi, vannak páran, akiknek semmi nem jó. Ezek ellensúlyozására gondoltam, amikor arra kértem a másként gondolkodókat, hogy ők is adjanak hangot a véleményüknek. Tettem ezt azért, mert ha valaki elismerőleg mer nyilatkozni a a városban történő fejlesztésekről, mindjárt le van hurrogva. Miéert nem lehet egy kicsit pozitívabban szemlélni a dolgokat? Hisz annyi negatív hatás éri az embert nap mint nap. Kell egy kis siker, kell egy kis öröm is olykor. Mert nem hiszem, hogy ha mondjuk épül kerékpárút, vagy járda, hogy az nem jó az itt élő embereknek. Vagy mondjuk, most megújul a Kálvin iskola, az gondolom csak jó lesz majd az odajáró gyerekeknek. Miért kell mindent elutasítani kivétel nélkül? Szerinted, ha arról győzködjük egymást hétről hétre, hogy itt minden sz.r, atól mi fog megváltozni?
  Ha ellátogatunk Mórahalomra, vagy Vásárhelyre, ott meg minden jó, minden tökéletes. Miért van az, hogy ott mások az emberek? Talán az az magyarázata, hogy ott "más színű" a polgármester? Egy szoci képviselő/polgármester az már nem tud jó dolgot tenni? Hiába ért hozzá, hiába agilis, hiába van elképzelése, hiába intéz el mindent, óriási hátrányban van, mert "annak" a pártnak a képviselője.
  Engem nem lehet azzal vádolni, hogy nagy híve lennék a jelenloeg kormányon lévő pártnak, de attól még elismerem Nógrádi, Lázár, vagy Kósa polgármester urak teljesítményét, amit városuk fejlődéséért tettek. Tudni kellene elvonatkoztatni. Csak a teljesítményt, az elért eredményeket kellene néznini, nem a sallangokat!
  S, ha már itt tartunk, gondolom polgármester/képviselőként ők sem részesültek kisebb javadalmazásban, de ugye ez nem baj, csak nálunk. Ha ítélkezünk, egyenlő mércével kellene mérnünk!
  T. scott1! Most sem állítom, hogy it minden jó és tökéletes. Azt sem, hogy nem lehetne jobban. De ha mindig magunkba fordulva csak kesergünk mindenen, szerinted ez az út hova vezet? Így fog eltelni az életünk? Kell egy kis optimizmus, egy kis hit, egy kis önbecsülés, szerintem csodákra képes. Mert a mi problémáink megoldását, nem mindig mástól kellene várni, ezeket magunknak kell megoldani!”
 • 21. scott1 2010. május 30. 14:53
  „Légy üdvözölve Te is Vontrapp!”
 • 20. exchange 2010. május 30. 13:03
  „Kedves FINESZ-es!
  A 17-es hszel egyetértek hogy azok is írjanak akiknek tetszenek a fejlesztések. És neked köszönöm hogy ezeket a gondolatokat leírtad. Örülök hogy nem csak a negatív véleményt írjuk le mindig. Bár egy dolog elszomorít, csinálták egy éve a játszótereket, de már a víztoronynál lévő már vandalizmus nyomai látszanak. Egy padból kiszedték a lécet a másikból meg a csavarokat. egy szabályokról szóló táblát letörtek. Akkor a Széchényi téren lelopják a díszköveket a díszfal oldalról. Lopják a járda térköveket, meg ilyenek. És a legrosszabb ami balesetveszélyt okoz ellopják a elsőbbség adó táblákat ez szégyen. És ez a érdekes hogy akik itt írnak negatív véleményt azok a vandalizmust nem látják arról nem írnak. Ennek ellenére a Emberöltőnyi fejlődést folytatni kell. És ezt Buzás péter meg is oldja ezeket a fejlesztéseket. Éljen Buzás, Hajrá Makó.”
 • 19. Vontrapp 2010. május 30. 12:55
  „AVE Scott1!”
 • 18. scott1 2010. május 30. 09:58
  „T. FINESZ-es!
  Amennyiben pozitív hangvételű írásokat akarsz látni elég ha a cikkeket 100%-ban bemásolod, vagy hozzá se szólsz. Ha a térség olyan pozitív képet mutatna, mint amit itt túlnyomórészt sugallnak, akkor nem innen vándorolnának el, hanem mindenki itt szeretne élni Londontól, Budapesten át Moszkváig - valóság viszont nem ez. Má vannak olyanok is, akik azt hiszik, hogy több cikk az emberek manipulálására íródott. Hidd el a legtöbben azért szólunk hozzá itt, mert csak itt írnak helyi témában, nem hiszem, hogy én, vagy a hozzám hasonlók a Népszabadság online-n élnék ki - az elmúlt 8 év hiányosságait felhánytorgatva - aberrált hozzászólási kényszerüket. Túlzás azt állítani, hogy mindennel szemben ellenséges mindenki, pro és kontra különböző hangvételű és színvonalú hozzászólások vannak... Nem hiszem, hogy olyan sok helyen lehetne véleményt formálni a helyi dolgokról, és ha el is mondod, úgy érzed, az arrogancia süketté tette azokat akiknek szól. Egyesek szerint a végrehajtott projektek jelentik a megoldást, mások szerint nem, és vannak olyanok akik fogják magukat és itt hagynak BENNÜNKET csendben, szerintem az ő véleményük a legkarakteresebb... Az lesz majd a szomorú, ha változatlan irány mellett már nem fog hozzászólni senki, vagy csak a meglévő irányt magasztalják.”
 • 17. FINESZ-es 2010. május 29. 20:26
  „Kedves exchange!
  Úgy érzem, mi hasonlóan látjuk ezeket a dolgokat. Kérlek téged és azokat, akik hasonlóan gondolkodnak, hogy mi is hallassuk hangunkat ezeken az oldalakon! Ne csak mindig a negatív hangvételű hozzászólások uralják a teret. Normális kereteken belül, próbáljunk rávilágítani az események, a minket érintő dolgok pozitív oldalára is. Ilyen léptékű fejlődés soha nem volt ebben a városban! Nem hiszem, hogy ezek a fejlesztések, beruházások nem jók az itt élőknek. Miért kell mindent elutasítani, becsmérelni, kritizálni? Vegyük már észre, hogy ezek a megvalósult és folyamatban lévő projektek nekünk készülnek, nekünk makói embereknek. Nem állítom, hogy minden jó és tökéletes, de ne mindig a rosszat lássuk és hangsúlyozzuk. Vegyük észre a jót is! Ne örökös acsarkodásban éljük az életünket, hisz itt kell élnünk, együtt kellene élnünk békességben. Próbáljunk ezen a negatív hozzáálláson változtatni, emberien és kutúráltan! Aki így érez, csatlakozzon!
  Köszönöm.”
 • 16. FINESZ-es 2010. május 29. 18:34
  „Kedves Pupets!
  Tegeződhetünk.
  Amit a dinamikus fejlődésről írtam, azt a város egészére gondoltam. Természetesen vannak területek, ahol nem annyira látványos. Lesiből is reklamálhatnának, hogy se út, se, árok, se vízelvezetés. Újváros ettől előbbre tart. Ha jól láttam, a Vásárhelyi és a Búza utca sarkán álló elkerítet objektum, az talán már a szenyvízzel kapcsolatos építmény. A vásárhelyi utcára is épült az új kerékpárútból. Az új bölcsődét is odatervezték.
  Azt is tudom, hogy van sok fontos dolog, amit meg kellene valósítani. Mindenki tudna sorolni párat, ami neki fontos. A megvalósításhoz viszont pénz kell. Elgondolkodott már azon valaki, hogy az eddig medvalósult és a már folyamatban lévő beruházásokat az önkörmányzat teljesen önerőből hány év alatt tudta volna megvalósítani?
  Most még jön a pénz az EU-ból, de nem jön majd örökké. Most kell megfogni, amit lehet! Szerinted a polgármester tehet arról, hogy ilyen pályázatokra van lehetőség? Mert pályázni csak arra lehet, amilyen témában kiírnak pályázatot. És melyik pártnak a képviselői ülnek jóval nagyobb létszámban az EU Parlamentjében? Esetleg ők tudathatnák, hogy a magyar/makói népnek nem arzén mentes ivóvízre, vagy szennyvízcsatornára, kerékpárútra van szüksége, hanem munkahelyre, megélhetésre és létbiztonságra.
  Végül, én azt gondolom, hogy az önkormányzat biztosan nem fog lángos sütőt építeni, de te még építhetsz a forgalmas út mellett. Vagy üzemelteted, vagy kiadod, neked termel majd bevételt.
  Megemlíteném még, hogy még a fürdő meg sem épült, de már többen úgy hirdetik ingatlanjaikat, hogy a fürdő közelében. Lehet, hogy eljön majd az idő újvároson is, hogy így hirdetik majd az ingatlanokat, hogy az ipari park, vagy a bölcsőde, vagy valami más közelében.”
 • 15. Vontrapp 2010. május 29. 11:35
  „Bálint Márta ruhatárfrissítését nem a város cégének kellene kifizetnie. Úgy íratja Szegeden meg Pesten a számláira a cég nevét mintha valami színház primadonnája lenne, holott nem príma donna. A cége meg nem nyereséges, csak nem költött többet mint a neki adott 100 milka. Ez azt jelenti, hogy: nem kértek tőle többet a városházáról - kézi irányítással - mint 100 milka. Olyan új vezetőre lesz szükség ősztől, aki nem nézi hülyének sem a képviselőtestületet, sem a makaji pógárt. Vagy Mágoriné a helyén hagyná Bálint Mártát?”
 • 14. Pupets 2010. május 29. 06:26
  „Ha építünk egy-két körforgalmat, attól fejlődik valami? Dinamikusan! Hát akkor miért nem építenek még vagy négyet a Vásárhelyi utcára? Az biztosan sok befektetőt, vállalkozót vonzana!”
 • 13. exchange 2010. május 28. 16:30
  „Újváros is fejlődni fog, Ha Buzás Péter azt mondja tuti úgy is lesz. Mán sok járdát csináltak ott is, ott a új kerékpár út, Épül a autópálya, később körforgalom épül a Vásárhelyi utca és Just Gyula utca sarkára. Úgyhogy Télleg van dinamikus fejlődés. Minden körzet sokat fejlődik. Éljen Buzás Péter!!!!
  Azt hiszitek hogy a fidesz csodát tesz Újvárossal hát nem. Amúgy meg szégyen a makóiaknak hogy nem tetszik neki soha semmi.”
 • 12. Pupets 2010. május 28. 15:59
  „Kedves FINESZ-es!
  Nem tudom tegezhetem-e? De légy szíves gyere Újváros felé és mutasd már meg azt a nagy átgondolt, látványos és dinamikus fejlődést! Kedves Péterünk azt mondta egy fórumon, hogy Újváros felértékelődik az autópálya közelségétől. Talán terveznek a Vásárhelyi utcára egy lángos sütőt? Vagy akkor ugyan mitől értékelődik itt fel minden? A nagyobb forgalomtól és zajtól?”
 • 11. exchange 2010. május 28. 15:25
  „FINESZ-es-nek van igaza, Nektek bármit lehet csinálni akkor se jó semmi. Ott a járdaépítés: mindig hiszti van hogy kitörik a ember lába a rossz járdákban. Most hogy csinálják őket most meg minek építik? mindig ezvan. Makói buszpálya udvar örüljetek hogy megújul. A egész megyébe csak a szegedi és a makói nincs felújítva most már csak a szegedi nincs.

  másik: "A luxusépítkezések felesleges kiadásait inkább...." Jó gondolat de ha a EU fürdőre ad pénzt azt nem lehet útépítésre fordítani. Amúgy meg ha elkészül a szenvíz project reméljük hogy 2012-ben vár vége lesz itt makón akkor még a 2007-2013-as fejlesztési alapból még jó lenne pénzt szerezni a utak fejújítására. (mondjuk már 2009-ben kellet volna ezt pályázni. És addig a pénz itt lenne és aztán majd elkészülne. A szenvíz pénz is ittvan már régóta”
 • 10. rudi 2010. május 28. 13:12
  „Az önkormányzatot nemigen érdekli a régi épületek védelme, elintézik ezt is azzal a közhellyel, hogy nincs pénz.”
 • 9. Dinoso 2010. május 28. 09:11
  „Mintha ebből a cikkből tegnap óta elhagytak volna egy bekezdést a végéről, ahol Bálint Márta Asszony szavait olvashattuk. Vajh miért, hisz olyan fenkölt volt....”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építésre kap pénzt a város, felújításra nem

Makó - Miközben Makó joggal büszke az újonnan, sok tízmillióból megépült kerékpárút-hálózatára,… Tovább olvasom