Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Ildikónak kihívás és öröm a tortasütés

Nem mindennapi tortával lepi meg szeretteit és barátait Hajdu Ildikó. A legkülönfélébb formákban alkotott már: az autókon, népszerű mesefigurákon kívül, hangszereket, focilabdát, lovat is alkotott már édességként. Tortacsodái olyannyira ámulatba ejtők, hogy nem szívesen vágja fel az ünnepelt. Érdekes hobbijáról mesélt nekünk Ildikó, sőt néhány tanácsot is megosztott.
Különleges tortákat készít a makói Hajdu Ildikó. Négy éve, internetről, autodidakta módon tanulta a tortakészítés magas fokú mesterségét, eleinte csak családja örömére. Fia ugyanis ételallergiás, cukrászdából nem rendelhetett, ezért kellett saját kezűleg elkészítenie a finomságot. Ám Ildikó nem állt meg az egyszerű tortáknál, ő különleges formájút sütött gyermekeinek. Először mesefigurákkal kezdett, később jöhettek a bonyolultabb formák. Ma már nem csak gyermekeit és családját örvendezteti meg keze munkájával, van, hogy barátai, ismerősei kérnek tőle tortát ajándékként.

Nem mindennapi tortával lepi meg szeretteit és barátait Hajdu Ildikó.
Nem mindennapi tortával lepi meg szeretteit és barátait Hajdu Ildikó.

Az elmúlt években torták tucatjait sütötte és díszítette ki a legextrémebb formákban is. Volt, hogy traktort, kamerát kértek tőle, de a legnépszerűbbek az autók és a mesefigurák. Kedvencei a hangszerek, készített már zongorát, hegedűt, fuvolát, trombitát, sőt egy óriás tortát is sütött már rajta fondantklarinéttal. Utóbbihoz 2,2 kg lisztet, 8,8 dl olajat, 30 tojást, 1,8 kg cukrot, 1 kg mascarpone-t, 1,5 l tejszínt, 0,5 kg túrót használt fel, amit közel 3 kg fondanttal vont be. A csodaszép óriási torta egy makói klarinéttanárnak készült, körül belül 29 munkaóra alatt. Ennek kapcsán kiderült, mint tortakészítő nemcsak arra törekszik, hogy az édesség mutatós legyen, hanem finom is.

Munkájában öröm és kihívás is van. – Minden alak kihívás, ezért is szeretek sütni. Először gondolatban kell megterveznem a kívánt formát, ez esetben mindig egy alapvető geometriai alakzatban gondolkodom. Aztán elképzelem, hogyan állítom majd össze, végül a sütés és a formára szabás, majd a fondanttal való bevonás és a díszítés következik – avat be a tortakészítés rejtelmeibe. Hozzátette, a gravitáció nagy ellensége, hisz játszani kell a torta szerkezetével, nem mindegy, hogy mit hova helyez. A legnagyobb kihívást azonban kétségkívül a forma pontos másának elkészítése jelenti. Mivel az illető, akinek a meglepetés készül, nagyon jól ismeri azt az alakot, amit a torta ábrázol, neki is az eredetihez hűen kell ábrázolnia. Például nem mindegy, hogy a hangszernek hány billentyűje lesz, vagy pontosan milyen az autó márkatípusa. – A nehézségek ellenére mégis örömteli dolog ez. Jó érzés látni, hogy művem tetszik az ünnepeltnek – meséli Ildikó. Elmondta, volt olyan eset, hogy egy kisfiúnak, aki tűzoltós tortát kért, annyira tetszett a finomság, hogy egyszerűen nem akarta felszeletelni azt. Hozzátette, sajnálja és sokkal nehezebb érzés azt a tortát megenni, amit családjának készít, míg másoknak szívesen adja oda.

Ildikó ötödikes kora óta mozog otthonosan a konyhában, akkoriban sütötte meg első tortáját. A fiatal anyuka egyébként nem cukrász, sosem készült arra a pályára. Jelenleg angol nyelvtanárként dolgozik egy helyi nyelviskolában, szabadidejében foglalkozik a tortakészítéssel, csupán hobbiként, sőt már-már szenvedélyként. Ő az élő példa rá, hogy a tortasütés ezen módja nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Azt javasolja, legyünk bátrak és süssük meg első díszes formájú tortánkat.

Néhány tanáccsal is ellátta az olvasókat:

• Először ne bonyolult formákkal kísérletezzünk! Elégedjünk meg valamilyen egyszerűbb, de mutatós alakkal, például egy kerek tortaformával, amit ízlésünk szerint díszíthetünk!

• Fontos, hogy puha porcukrot használjunk a fondant készítéséhez, mely vízből, zselatinból, mézből, margarinból és porcukorból áll. Ezt színezni is lehet színezőpasztákkal!

• Az alaptészta és krém a készítő fantáziájára van bízva.

• A formázást a legalapvetőbb otthoni eszközökkel vigyük véghez: késsel és villával!

• Mielőtt leborítanánk fondanttal a tortát, kenjük meg vajkrémmel azt, így sokkal könnyebben ráborítható a máz.

• Használjuk kreativitásunkat, de ha elakadunk, böngésszünk az interneten! Profi tortakészítők és bloggerek rengeteg tanáccsal látnak el!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a munka a pszichiátrián

Tegnap megkezdődött a munka a makói kórház jelenleg 60 ágyas pszichiátriai osztályának tömbjénél. Tovább olvasom