Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Indiában az építkezéseknél is Dress code-ot alkalmaznak

Egy ösztöndíjprogram által tölthette Indiában a nyarat Kozák Szabolcs. Az építőmérnök hallgató utazásának apropójáról, élményeiről, az egzotikus ország kultúrájáról, szokásairól és gasztronómiájáról mesélt.
Kalandos és élménydús nyara volt annak a makói fiatalembernek, aki egy olyan helyre utazott, ahová nem gyakran van lehetősége az átlagembernek: júniusban Dél-Indiát célozta meg Kozák Szabolcs. A közel három hónapos útját nem csupán nyaralási célra szántam sőt. A Műegyetem végzős építőmérnök hallgatójaként sokkal inkább a tanulás és a tapasztalatszerzés játszott jelentősebb szerepet az Indiában eltöltött idő alatt. – Egy nemzetközi diákszervezettel utaztam Dél-Indiába, de a kijutásnak több feltétele is volt. Egy angol nyelvű teszt volt az elsődleges, amit ki kellett töltenem, de számítottak a tanulmányi eredmények és más tevékenységek is, no meg az, hogy hová mennék – kezdi nem mindennapi történetét Szabolcs. Igaz, hogy jó pontokat szerzett, de sokat köszönhet szerencséjének is, hogy részt vehetett a programban. Egy másik pályázó ugyanis az utolsó pillanatban mondta vissza útját, így kerülhetett Szabolcs a helyére.

Indiában az építkezéseknél is Dress code-ot alkalmaznak - GALÉRIA

És hogy miért pont ezt a távoli, ám annál egzotikusabb országot választotta? A válasz egyszerű. Mehetett volna Európa számos területére, de ő mindenképp Ázsiába akart, mert mondja, életében egyszer látni szerette volna azt. Úgy érvel, Németországba vagy Lengyelországba könnyebben és hamarabb eljut az ember, mint Dél-Ázsiába.

Dél-India Bangalore városában élt kint tartózkodása alatt Szabolcs, ahol az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégénél, a Prestige Estates Projects Limited-nél dolgozott gyakornokként. Munkája többnyire az építkezések ellenerőzéséből, tervrajzok javításából állt, majd tapasztalatairól egy összefoglaló riportban kellett beszámolnia. A jövőbeli építőmérnök sok eltérő dolgot vélt felfedezni az indiai építkezéseken az egyetemen tanultakhoz képest. A épületek megjelenése a legfontosabb, minden más másodlagos. Egy háromszintes épület földszintjét márvánnyal és gránittal burkolják be, de a célszerűséget nem veszik figyelembe. Például míg „száraz" és „vizes" konyha, egyaránt van a háromszintes luxus-villákban, addig hőszigetelést és ereszcsatornákat egyáltalán nem alkalmaznak.

Indiában az építkezéseknél is Dress code-ot alkalmaznak - GALÉRIA

De a külsőségek, nemcsak az építkezésben számítanak. Szabolcs a munkába állásának első napján meglepődve tapasztalta, hogy a cégnél nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre. – Dress code-ot alkalmaztak az építkezési helyszíneken is, így – mint a cégnél mindenkinek – nekem is ingben, hosszúszárú nadrágban kellett az építkezéseken rész vennem. Az indiaiak a hőséget is jobban viselik, akár egy forró vasárnapi napon is ezt az öltözéket viselik – meséli.

Szabolcs amikor csak tehette, utazott. Járt többek között Goában, Hampi romvárosában, Kodaikanalban, az Arab tengerparton fekvő Kochiban és a volt francia gyarmatvárosban, Puducherryben. Ahogy fogalmaz, szüksége is volt a templomok meghittségére, hisz kevés olyan hely volt, ahol nyugalomban, csendben lehetett. Az indiai világ nyüzsgő; a közlekedés kaotikus, az állatok az utcákon kóborolnak, míg az emberek hangoskodnak, vagy vallási mantrákat énekelnek. – A kirándulások megszervezése sem volt könnyű, mert a közlekedés nem olyan, mint nálunk. A buszok egy 50 km-es távot is gyakran másfél óra alatt tesznek meg. Nem mindig a megállókban, hanem az ácsorgó emberek körül állnak meg, majd meg kérdezik, hová szeretnének menni – tette hozzá.

Útja során sok - az európai ember számára - szokatlansággal találkozott, de mindezek közül a legfurcsább jelenség az volt, hogy mindenütt vele és társaival akartak fotózkodni a helyiek. Sőt, volt, hogy ilyen módon csaltak ki pénzt belőlük, mások a közös képpel dicsekedtek. Mivel az indiaiak az élet több területen le vannak maradva, nem ritka, hogy víztározóban mosnak, az viszont érdekes, hogy legtöbbjüknek hamarabb van okostelefonja, mint fürdőszobája. Szabolcs azt tapasztalta, Indiában egyébként nem sokat tudnak még csak Európáról sem, nem hogy hazánkról. A legtöbben csak Franciaországról, Angliáról, Németországról és Olaszországról hallottak, és kevesen tudták, hogy Budapest Magyarország fővárosa.

Szabolcsra a dél-indiai ételek tettek még mély benyomást. – Rizst rizzsel esznek, de azt is evőeszköz nélkül, puszta kézzel. Így még egy érzékszervet, a tapintást is bevonják az étkezésbe. A köretet azonban nem magában fogyasztják az indiaiak, kiegészítőként többféle szószokat, „curry-ket" kínálnak. Húst csak itt-ott kapni, a vallási kultúrákból kifolyólag főként csak csirkét fogyasztanak, néhol azonban még azt sem, mert a vegetáriánus ételek a legnépszerűbbek. Egy azonban állandó: a fűszerezés. Mindent alaposan, többféle fűszerrel ízesítenek, ami gyakran elveszi az étel eredeti ízét, de mint minden, a fűszerezés is területenként más és más – mondja.

A több hónapos kint lét után Indiából hazatérve mindent átértékelt. Míg mi Budapestet szennyezettnek, koszosnak tartjuk, Szabolcs kifejezetten tisztának titulálta. A repülőről leszállva, rájött, a családon és a barátokon kívül, mi hiányzott igazán. Talán nem is gondolnánk, de olyan alapvető elemek, mint az ízek, a szagok.

Mindent egybevetve, a fiatalember úgy véli, visszatérne ebbe a különleges kultúrájú, gyorsan fejlődő, de mégis megrekedt világba. – Sok mindent nem láttam még, ami érdekelt volna, de sok tapasztalattal lettem gazdagabb, amit sehol máshol nem kaphattam volna meg – összegez.

Az utazásáról készült fényképeket folyamatosan feltöltötte, melyeket bárki megnézhet itt.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2013. november 14. 09:01
    „:)nem olyan az utazás, mint nálunk, hát bizony itt is másfél óra 50 km:) és még le is maradnak, mert nem férnek fel:)
    Amúgy egyetértek:jó cikk.”
  • 1. emigrans 2013. november 13. 15:12
    „Jó cikk,még több ilyet és kevesebb Liptai Klauditát,Szepesi Nikit,Hajdú Pétert stb.
    Köszönettel egy őszinte olvasójuk ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nulla forint tartozás miatt kaptak felszólítást Papék

A gázszolgáltató azzal fenyegetett egy makói családot, hogy elzárja náluk a gázt tartozásuk miatt, amelynek összege 0 forint. Tovább olvasom