Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Indul a felújítás Makón

Makó - Több mint huszonöt éve nem láthatta senki úgy a makói József Attila Múzeum emeletét, mint ahogyan most néz ki – lebontották ugyanis a város hétszázötven éves történetét bemutató, huszonhét éves állandó kiállítást. A tárlatot azért számolták fel a múzeum dolgozói, mert át kell adniuk a helyet a hétfőn induló felújításhoz.
Folytatódik és a nyárra be is fejeződik a makói múzeum felújítása. Mint korábban megírtuk, az épület földszinti részét a kulturális tárca központi múzeumi pályázatának támogatásával, tizenkétmillió forintból már felújították; ebből a pénzből alakították ki például a mozgáskorlátozottak bejáróját, az általuk is használható mellékhelyiségeket, egy foglalkoztatótermet a gyerekeknek, de az ablakok szigetelését is megoldották.

Dózsa György fejszobrát is leemelték a felújítás előtt Fotó: Segesvári Csaba

A munka most egy újabb, negyvenhatmilliós pályázati sikernek köszönhetően folytatódik az emeleten – az itt pontosan huszonhét esztendeje látható állandó kiállítás anyagát az intézmény munkatársai a napokban már le is bontották, hogy a kivitelező hétfőn hozzáláthasson a munkához.

A beruházásra fordítható teljes összeg felét, huszonhárommilliót építőipari munkálatokra fordítanak. Tizenhárommilliót szánnak az új állandó kiállítással kapcsolatos múzeumi feladatokra, a fennmaradó összeget pedig anyagbeszerzésre és nyomdai munkákra költik el.

A látogatók számára mindebből bizonyára az új, állandó várostörténeti tárlat lesz a legizgalmasabb, amely Küzdelmes évszázadok címmel a török utáni újjátelepüléstől a rendszerváltásig mutatja majd be Makó történetét. A teljes felújítás várhatóan június végén fejeződik be, de a földszinti rész az átalakítás alatt is nyitva lesz – bezárni legfeljebb átmenetileg kell majd néha a fenti munkák miatt.

Olvasóink írták

  • 2. triatlonos 2008. január 12. 10:57
    „Egyre kevesebb idős ember él abból a generációból, aki még jól emlékszik Erdei ténykedésére. Az idő jó orvosság, és begyógyitja a sebeket. A 92 éves nagybátyám gyakran mesél még az ´50-es évekről, és a történeteiben egyre kevesebb az ellenszenv a "padlás söpréses" időszak iránt. De azért a nyomok olyan mélyek, hogy egész életére kihatnak.”
  • 1. Erdei Ferenc 2008. január 11. 18:09
    „Remélem az én unalmas és idejétmúlta kiállításomat sem teszik vissza. Különösen azért, mert Rákosi Mátyás belügyminisztereként nem emlékezik meg rólam senki, sem az általam elhurcoltatott emberekről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutak: Makó nyerte a legtöbbet

Makó - Nyolc Csongrád megyei település több százmillió forintot nyert a regionális fejlesztési… Tovább olvasom