Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Indul a felújítás Makón

Makó - Több mint huszonöt éve nem láthatta senki úgy a makói József Attila Múzeum emeletét, mint ahogyan most néz ki – lebontották ugyanis a város hétszázötven éves történetét bemutató, huszonhét éves állandó kiállítást. A tárlatot azért számolták fel a múzeum dolgozói, mert át kell adniuk a helyet a hétfőn induló felújításhoz.
Folytatódik és a nyárra be is fejeződik a makói múzeum felújítása. Mint korábban megírtuk, az épület földszinti részét a kulturális tárca központi múzeumi pályázatának támogatásával, tizenkétmillió forintból már felújították; ebből a pénzből alakították ki például a mozgáskorlátozottak bejáróját, az általuk is használható mellékhelyiségeket, egy foglalkoztatótermet a gyerekeknek, de az ablakok szigetelését is megoldották.

Dózsa György fejszobrát is leemelték a felújítás előtt Fotó: Segesvári Csaba

A munka most egy újabb, negyvenhatmilliós pályázati sikernek köszönhetően folytatódik az emeleten – az itt pontosan huszonhét esztendeje látható állandó kiállítás anyagát az intézmény munkatársai a napokban már le is bontották, hogy a kivitelező hétfőn hozzáláthasson a munkához.

A beruházásra fordítható teljes összeg felét, huszonhárommilliót építőipari munkálatokra fordítanak. Tizenhárommilliót szánnak az új állandó kiállítással kapcsolatos múzeumi feladatokra, a fennmaradó összeget pedig anyagbeszerzésre és nyomdai munkákra költik el.

A látogatók számára mindebből bizonyára az új, állandó várostörténeti tárlat lesz a legizgalmasabb, amely Küzdelmes évszázadok címmel a török utáni újjátelepüléstől a rendszerváltásig mutatja majd be Makó történetét. A teljes felújítás várhatóan június végén fejeződik be, de a földszinti rész az átalakítás alatt is nyitva lesz – bezárni legfeljebb átmenetileg kell majd néha a fenti munkák miatt.

Olvasóink írták

  • 2. triatlonos 2008. január 12. 10:57
    „Egyre kevesebb idős ember él abból a generációból, aki még jól emlékszik Erdei ténykedésére. Az idő jó orvosság, és begyógyitja a sebeket. A 92 éves nagybátyám gyakran mesél még az ´50-es évekről, és a történeteiben egyre kevesebb az ellenszenv a "padlás söpréses" időszak iránt. De azért a nyomok olyan mélyek, hogy egész életére kihatnak.”
  • 1. Erdei Ferenc 2008. január 11. 18:09
    „Remélem az én unalmas és idejétmúlta kiállításomat sem teszik vissza. Különösen azért, mert Rákosi Mátyás belügyminisztereként nem emlékezik meg rólam senki, sem az általam elhurcoltatott emberekről.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutak: Makó nyerte a legtöbbet

Makó - Nyolc Csongrád megyei település több százmillió forintot nyert a regionális fejlesztési… Tovább olvasom