Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Indul a termálvizes távfűtés Makón

Makó - A napokban áll át a makói távhőrendszer a termálvízalapú fűtésre. A szolgáltatás díját ennek megfelelően már tavaly mérsékelték, de a későbbiekben további csökkenés várható.
A makói távhőszolgáltatás, amely a városban több mint 700, zömmel lakótelepi panellakást szolgál ki, korábban arról volt híres, hogy díja az egyik legmagasabb volt az országban. A város önkormányzata már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy a gázkazános rendszert a költségek csökkentése érdekében termálvizesre cseréli le, ennek megvalósítása azonban, miután meg kellett oldani az elhasznált termálvíz visszasajtolását, sokáig kemény diónak bizonyult – mint beszámoltunk róla, a visszasajtoló kutakkal kapcsolatban műszaki problémák merültek fel. A távfűtést biztosító Kommunális Nonprofit Kft. üzletágvezetőjétől, Pál Mihálytól most megtudtuk: időközben ezeket sikerült megoldani, és a korábbi ígéreteknek megfelelően a napokban átállnak a termálvizes fűtésre.

Ezzel azonban pillanatnyilag nem jár együtt díjcsökkentés. Ezt az önkormányzati cég, készülve a váltásra, már tavaly megtette, közel 10 százalékkal mérsékelte a fűtés díját. További csökkentésre viszont csak hosszabb távon lehet számítani. Pál Mihály azt mondta, ezt egyrészt úgy szeretnék elérni, hogy igyekeznek még több fogyasztót csatolni a rendszerhez, másrészt energiatakarékossági beruházások révén. Tervezik például, hogy a házakhoz vezető 30 éves vezetékeket korszerűekre cserélik – így a most 30 százalékos hőveszteség a felére mérséklődik majd, és ez a megtakarítás a fűtési díjban is jelentkezik.

Olvasóink írták

 • 2. Cillit_bang 2012. november 19. 10:38
  „Ez egy jó dolog! Több helyen is fürdő üzemeltetés helyett - pl. Mezőkovácsháza Hajdúnánás, Balmazújváros, Csisztapuszta stb.- először a közintézményeket (óvodák,iskolák, önkormányzatok,stb)kellene ellátni geotermikus energiával! Ugyanis ezek a fürdők (is) veszteségeket, de evvel még nyereséget is lehet produkálni!
  Makón már csak 2 kérdés van,lesz:
  Bírják-e majd a termálkutak ezt a teljesítmény???
  Mennyit kell rákölteni a termálkutakra, hogy bírják ezt a teljesítményt???
  Már a fürdő ellátásánál is voltak gondok..”
 • 1. pog 2012. november 19. 10:03
  „Mekkora kamu ez a nyilatkozat semmi nem változott ...köll" a a pénz a fürdőhöz..és itt az év vége valamit kellene osztani is....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcasöprést is megbecsülik a közmunkások

Falevelet szednek össze, járdát söpörnek. A közmunkások nap mint nap azon dolgoznak, hogy Makó szép és tiszta legyen.
Tovább olvasom