Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Indulna Makón a Ford T-modell taxi

Makó - Hagymaétterem, Ford T-modell taxi, hírességeknek emléket állító utca – csak néhány elem Makó turisztikai koncepciójából, amivel egyre több vendéget szeretnének a Maros-parti városba csábítani.
– Mérlegeltük városunk lehetőségeit, és arra jutottunk, hogy egyedül a turizmus jelenthet kitörési pontot. Szakértőket kértünk fel, akik mindezt megerősítették – mondta lapunknak Buzás Péter polgármester, akitől megtudtuk: elkészült a város turisztikai koncepciója, ami számos érdekes elemmel gazdagítaná a Maros-parti város látnivalóit.

Brachna János a makói városházán beszélt nemrégiben közel ezeroldalas koncepciótervezetéről. Az általa bemutatott elemek közül kiemelte a „százéves utca" gondolatát, amelyet Makó város híres szülötteinek szentelne, így Páger Antal, Hollósy Kornélia, József Attila és Pulitzer József is megelevenedhetne Makón őrzött tárgyaik, relikviáik segítségével. A szakember szerint mindez egy zenélő szökőkút tervével valóban megállítaná a turistákat.

Brachna szerint a hagymát mint makói hungaricumot a turisták számára is élményszerűvé lehetne tenni azzal, ha akadna olyan helyi vendéglő, ahol csak az e növényből készült ételeket kínálnák, illetve lehetne választani Páger Antal vagy más, a városhoz kötődő neves személyiség kedvelt ételeiből, italaiból. A Makovecz fürdő hangulatához jól kapcsolódna a török kávézó és a különböző teaházak atmoszférája – ami újabb vállalkozások számára teremtene lehetőséget.

A szakközgazdász víziójában a jövőbeni Makó mint egy gondtalan „tündérvilág" körvonalazódik – erről egy rövid filmet is készített.
Mindez szerinte úgy valósulhat meg, ha formálódik a sok lehetőséget felvonultató városkép. Az ősi magyar hagyományok felélesztésével Makó a lovasversenyek és a lovasturizmus egyik hazai fellegvára lehetne – nemzetközi hírű fogathajtó és galoppversenyek szervezésére is lehetőség nyílna. Számos további, innovatív elem mellett egy korábbi ötlet megvalósíthatóságát is keresik: az elképzelés szerint akár több, Ford T-modell taxi szállíthatná a város nevezetességei között a turistákat. Ismeretes: a technikatörténeti relikvia egyik megalkotója a makói Galamb József volt.

Olvasóink írták

 • 12. Lokálpatrióta 2008. április 22. 15:55
  „Satakera!
  Bizonyítottad azt a tételt, hogy megéri a politikusnak, hogy hazudjon. Ezt az infót nem ismerte, csak néhány ember. Tehát a többi azt gondolta, hogy igazat mond. Csak az a néhány tudja róla, hogy hazudik. Melyik a nagyobb tömeg?
  Tehát, érdemes hazudni! (Lokálpatrióta II. törvénye)”
 • 11. Satakera 2008. április 21. 23:14
  „Itt mennek a hozzászólások, de sajnos mégsem történik semmi. Búzás fittyet hány ezekre az emberekre, Ő" mindent megtesz Makóért" jeligével! Csupán azzal nem számol hogy itt nem csak hülye emberek élnek. Azt írta Koronára nincs pályázó! Nem igaz mert volt, egy fiatal aki nagy tervekkel, jó ötletekkel kivehette volna a Koronát, csak Hát Búzás embere Szabó nem adta, inkább vegetál, nehogy már az Ő Autós csárdájának konkurenciája legyen. No ez Makó! Ezért haldoklik a város mert itt csak az rughat labdába aki Búzás embere. Ugyan így jár a fűrdő is. Makovecz meggazdagszik, Makó meg lecsúszik.”
 • 10. Kávási Mihály 2008. április 21. 12:25
  „Mára kialakult egy beruházás előkészítési módszer. Úgy hívják, hogy SWOT elemzés. Ez egy mozaikszó, a négy pólus angol szavainak első betűje. Magyarul az ERŐSSÉGEK, GYENGESÉGEK, LEHETŐSÉGEK és VESZÉLYEK.
  Nem történik más, mint egy munkamegosztás. Az önkormányzat szállítja a lehetőségek elemzését, mi meg elemezzük a veszélyek felöl a beruházást. Mi itt a baj?

  Kedves Pozitív Hozzáállást!
  Önnek örülni kellene, hogy a konkurencia nem startolt rá azonnal ezekre az ötletekre.
  Egy ilyen, igen borsos áron készült tanulmány egy termék, aminek ára van. Ezt a terméket nekünk eladták és nekünk viszontértékesíteni kellene azoknak, akik ezt, mint szolgáltatók használni fogják.

  Javaslom, hogy az ötelteket pénzért árulják. Hozza be ez a befektetés az árát.
  Ugye ez nem fog menni. Csak a közpénz lehetett erre kidobni?
  Ajánlom továbbá, hogy stipistopizza le az ötleteket és kezdje meg azok megvalósítását, nehogy mások elvigyék ön elöl. Jó ötletre még bankot is lehet találni, aki meghitelezi azt. Remélem, a jól menő teázóban, vagy a hagymaétteremben, vagy a T-modelben viszont látjuk Önt, mint sikeres befektetőt.
  Mi meg maradunk ilyen földhöz ragadottak.”
 • 9. Kávási Mihály 2008. április 20. 20:14
  „Kedves Pozitív hozzáállást!

  Mintha ezt a szöveget már hallottuk volna valakitől? ,,Akinek nem tetszik, menjen külföldre!" A tanácsodat nem önként, hanem kényszerből fogjuk követni. Makó gazdasága ma olyan mértékben leült, hogy azt te a biztos pozíciódból el sem tudod képzelni.

  A kérdésén elgondolkodtam. ,,potom" pénzből épült beruházásokon törtem a fejem és arra kellett rájönnöm, hogy nem a drága atrakciót keresem, hanem a jól működőt és rentábilisat, a funkciójának éppen megfelelőt. Ilyenből rengeteget tudok sorolni. Ön abból indul ki, hogy ez működni fog. A Brachna úrral együtt tündérországot vizionál. Én viszont megpróbáltam felébreszteni önt és a hozzá hasonlókat, hogy ez nem fog működni. A felsorolt hibákat ki kell javítani. Működőképessé kell tenni ezt a projektet.

  Én nem a megépítés megakadályozását tűztem ki célul, hanem csak azt, hogy a kockázatot vállalók dönthessenek a kockázat vállalásáról és ne azok, akik a döntést maguk hozzák, a következményből meg egy átlagemberre eső részben részesülnek. Fél attól, hogy nem szavazzák meg? Fél attól, hogy kisebbségben maradnak a véleményükkel? Miért nem néz ön optimistán a jövőbe és miért nem gondolkodik úgy, hogy ez a projekt olyan jó, hogy úgyis megszavazzák. Nem én vagyok pesszimista, hanem ön.

  Hozzászólását ismételtem végigolvasva meggyőződésem, hogy ön sohasem volt a saját eltartója. Ahhoz szokott hozzá, hogy a pénz felülről adják. És annyit adnak, amennyi kell. Nem kell a dolgoknak megtérülni, mert úgyis kisegít az állambácsi, a fenntartó.

  A kivitelezőkről írt részből látszik, hogy fogalma sincs arról, hogyan működik ma egy beruházás. A mondandójából kiderült, hogy a kivitelezők által kilopott anyagok hiányára fogja a hagymaház hibáit. Ez az átkosban lehetett, bár hozzáteszem, akkor sem az épületbe került valamiből a szükségesnél kevesebb, hanem az önköltség volt több. Ez mára már nincs így, mert az ilyen építkezéseken minőségbiztosítási rendszerben dolgoznak, ami ezt minimálisra szűkíti. A probléma ott volt, hogy a Makovecz úr kültéri fedés gyanánt tervezett vakolatot, ami lefagyott, ferde falakat tervezett, amiken folyik a poros esővíz, nem engedett bádogozni párkányokon, valamint abból, hogy a házat a választásokig mindenáron át kellett adni, mert Buzás Péternek kellett egy sikertörténet még a voksolás előtt.

  Tündért meg ne szapulja, mert a szélsőséges ötletei rámutatnak a Brachna-terv idealizmusára és az irreális voltára. A vezetéselméletben igen is alkalmaznak olyan módszert, ahol egy teamben valakinek csak az a dolga, hogy marhaságokat mondjon, A szakemberek ezeket elemzik és többször zseniális eredmények születtek már így.

  Végezetül idézek másik fórumokból:
  ,,Megszületett egy rendkívül kockázatos döntés, aminek szinte teljes bizonyossággal bukás lesz a vége. Makón persze nem szokás a bukást beismerni, de azért mindenki láthatja, hogy az ipari park egy bukás, a KORONA egy bukás, a CT megvásárlása a kórháznak anyagi csőd, a lakosság csökkenése, az elvándorlás szégyen, az ország legfejletlenebb városává válni bukás. 2-3 ciklussal előbb bejelentett, megvalósulatlan ígéretekkel az emberek elvesztették a hitüket. Ilyen a csatornázás, az elkerülő út, a termál rendszer, az autópálya stb. Nem hiányzik más, mint egy becsődölt fürdő."

  ,,A stratégiai gondolkodás számol a bekövetkezhető legrosszabbal is. Mi lesz akkor, ha nem vonz 16 éven keresztül 430000 embert ez a létesítmény? Még ha ezt nem tartjuk valószínűnek, akkor is választ kell adni erre. Ha Makó közelmúlt története sikertörténet lett volna, nagy számban jöttek volna létre - a kételkedőkkel szemben - programok, amik a város gazdaságát fellendítették és a lakosság számát növelték, akkor jobban hinnék egy bebizonyítatlan meggyőződésnek. Ha az ipari park tele lenne, ha gombamód szaporodnának a vállalkozások és azok meg is tudnának élni, ha ma Makó lakosainak száma 40 ezer felé tartana, ha a forgalom az elkerülő úton zajlana, ha csatornába folyna a szennyvíz, ha a város értelmisége itt tudna maradni, ha a beruházások nagyobbik részét helyi emberek készíthetnék el és ezzel teremtődne munkahely, ha a gyermekeink a diplomázás után azt terveznék, hogy hazaköltöznek, mert itt jó élni, akkor megfordulna a fejembe, hogy nem érdemes kérdőjeleket állítani, mert valóban jó kezekben van a város irányítása."

  Kérem önt, hogy sorolja fel Makó sikertörténeteit Ön!”
 • 8. pozitív hozzáállást 2008. április 20. 12:43
  „Tündér:
  Látszik a hozzászólásaidból, hogy igen pesszimista emberke vagy, és nem kicsit negatív hozzáállású, illetőleg laikus!Neked inkább egy színházban kellene szerepelned, biztos magas kvalitásoddal ezrek lennének kíváncsiak rád!

  Kávási Úr is a negatív emberek közé tartozik. A fürdőnk jelenlegi pozíciója még erőforrás, ám a későbbiekben attrakcióvá válhat!
  Jó marketing kell hozzá, szakemberek és nem ilyen holmiféle kockafejűek, akik csak ironizálnak! Ahelyett, hogy örülnél, hogy valaki gondol a jövőjére is ennek a térségnek, ezáltal a benne élőknek!
  Ajánlom figyelmedbe a témához kapcsolódó szakoldalakat, ahol könnyen rájössz, hogy ezek a tervek és beruházások szükségesek ahhoz, hogy valóban érdekes legyen a turisták számára városunk. Egy fürdő miatt valóban nem hiszem, hogy jönnének. De! mint azt olvashatod nem csak a fürdő van itt a képbe. A tanösvény, kerékpárút, M43-as, valamint a Maros part egész biztos vagyok benne, hogy (idővel) jelentősen megnövelik a városba érkező belföldi/külföldi vendégek számát.

  Valamint, ha kicsit jártasabb lennél a témában akkor azt is tudnád, hogy a legtöbb ország bevételei a turizmusból származnak.

  No nem baj! A hozzád hasonló emberek menjenek is el innen, mert azok csak negatív jövőképet ábrázolnak, vissza-húzó erők!

  Kávási Úrnak mondanám, ha netalán olvassa: Gondolkodjon!!!Mondjon nekem olyan beruházás(oka)t, amelyek ,,potom" pénzből lettek megvalósítva, kiemelkednek az egész országban, sőt Európában. Nyílván, hogy azért kell drágának lennie, mert így még nagyobb érdeklődést vált ki akár csak az átutazókból is, akik könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy vissza is jönnek, mert a kíváncsiság hajtani fogja őket. (no meg a szépség, és ritkaság is).
  A hódmezővásárhelyi fürdőt megcsinálták. Nincs vendég! No, de miért nincs? Ezt több okkal is meg lehetne magyarázni. Pl: nincsennek szolgáltatók, vagy épp a távolság, esetleg a kinézet. Az egyszerű dolgok lehet, hogy olcsóbbak, de kisebb érdeklődést is váltanak ki a látogatókból, turistákból, átutazókból .
  Mondjon olyan beruházást, amely kevés pénzből lett megvalósítva, és több száz munkahelyet teremtett. Ja, és a legfontosabb, magyar kézben lesz!
  Kíváncsian várom a sok százas listát Tisztelt Kávási Úr!
  Önnek is javasolnám, hogy mélyedjen el a szaklapokban, utána fessen negatív jövőképet!

  A taxira csak annyit, hogy valóban a jóidő esetére lehetnek tervezve! De akkor Ausztriában, és Németországban a fiákerek miért működnek? Arra biztos nem esik az eső....

  Tisztelt hozzászólók!

  Próbáljuk pozitívumként megélni a terveket, és építő jellegű hozzászólásokat írjunk!
  Más országrészből ha olvassák a hozzászólásokat, mit gondolnak??? Ilyen negatív emberekhez én el nem megyek!

  Elnézést, ha megbántottam valakit, de rossz nézni, hogy már hónapok óta csak a pesszimizmus éli virágkorát a delmagyar hasábjain(is).

  Makovecz Imre Úrról pedig csak annyit mondanék, hogy érdemes megnézni, hogy hova és mit tervezett. www.makovecz.hu.
  A kivitelezés már nem egy mérnök feladata, arról nem tehet, hogy az al-al-alvállalkozók lopják az építőanyagokat, ezáltal csökkentve az épület értékét, növelve az amortizáció százalékát!
  Inkább oda álljon ki a Kávási Úr és tartsa szemmel az építkezés folyamatát, hogy minőségi építés folyjon, ne pedig a saját zsebre dolgozzanak a kivitelezők! A kivitelezők házát is érdemes megnézni! Szerintem a hagymaház sem azért kezdett el repedezni, mert a hozzá szükséges nyersanyagmennyiségek minden egyes darabja benne volt!

  A Németh Pál pedig ne itt politizáljon, senki nem kíváncsi a fórumon tartott politológia órájára.
  A hozzászólók véleménye felett ne a politikai hovatartozás legyen uralkodó tényező, hanem a szakmaiság!

  Hangsúlyozom, sem szélsőjobbos, sem szélsőbalos, sem liberális párt nem áll a gondolatmenetem hátterében, független vagyok.
  A józan emberi ész, és a kiaknázatlan lehetőségek hada vitt rá arra, hogy végre leírjam gondolatmenetem. Rossz volt már olvasni, a sok miértet!

  Maradok Tisztelettel!”
 • 7. tündér 2008. április 20. 10:59
  „A temesvári és aradi repülőterekről járatokat kellene indítani, mert mi erre a vendégkörre építünk. Ott ugyan van repülőtér , de itt nincs, ezért legyen hőlégbalon járat. Szerintük a Marczibányi téren elfér a játszótér, a parkoló, akkor ki tudnánk szorítani egy leszállóhelyet is.
  A pizzai ferdetorony építési versenyről és a dubayi mintáju, fedett sípálya építéséről se mondjunk le. Javaslom, hogy ezeket is a Marczibányi térre építsék. Van még ott hely.”
 • 6. tündér 2008. április 20. 10:46
  „A fürdő felépítése után stílusosan minden évben el kell játszani a "Tatárok lerohanják Makót" történelmi játékot. A fürdő úgyis ebben a stílusban épült. A fürdő épületéből özönlelnének a jelmezes lovas tatárok. Buzás lenne a főtatár. Ezek földig lerombolnák a várost és azután Makovecz tervek alapján újjáépülhetne.
  Most jut eszembe, ezt a játékot már 12 éve játszuk.”
 • 5. józsi a gözhengerrel 2008. április 20. 10:31
  „Tündérke neked vannak a legjobb ötleteid. Gratulálok.
  Szerintem ha három olyan Tündér mint Te összeált volna használhatóbb öttletekkel rokkoltatok volna elő.”
 • 4. Jawa 62 2008. április 19. 21:45
  „Szerintem a Ford T-model annál nagyobb érték mint,hogy túristákat utaztasson.”
 • 3. tündér 2008. április 19. 14:49
  „Szerintem be kellene tervezni egy kötélpályát a Makovecz tornyok között. Persze a neve "tündérlanovka" lenne.
  Kétüléses sífelvonó szállíthatná az embereket a hagymaház és a fürdő tornyai között. Ez fejleszthető majd a könyvtár, a buszmegálló és a sportcsarnok irányába is.
  No meg a száz éve utcán száz éves villamos járhatna. Azokat most olcsón meg lehetne venni a BKV-tól.
  A 4.-es metro után a fúrópajzsokat már ide is lehetne kérni. Az is lenne legalább annyira veszteséges, mint a többi ötlet. És hányan mehetnének tönkre ebbe is!!!”
 • 2. tündér 2008. április 19. 14:16
  „Hogy a tündérvilág megelevenedjen én tündérnek öltözöm.
  Paramétereim: 110 kg, 173 cm, 55 éves, szőrös láb, szakáll

  Hm..... Pedig ez is volt olyan jó ötlet, mint a többi.”
 • 1. lokálpatrióta 2008. április 19. 14:06
  „Aztán felébred és rájon, hogy a bilibe ért a keze.

  Ilyen ötletek nagy számban kellenek nekünk potom néhány millióért. Járt ez az ember Makón?

  Tegyük fel én nyitok egy kávézót, teázót, abból is törököset. Beállok az ajtóba és nézek az üres utcára és néhány hónap múlva rájövök, hogy kidobtam az ablakon 5 milliót. Azután becsukok, mint a korona.

  Sebaj, előveszem a következő öt milliót és beállok taxizni. Csináltatok egy T-modelt, amit azután a taxi üzemre alkalmasan leviszgáztatok. Tudod, gyermekülés hátul, biztonsági őv, ABS.. Jut eszembe hogyan lenne az T-model, ha meg kell felelni a közlekedési és taxis előírásoknak? Szóval 5 millióért megcsináltatom, azután kiállok a standra. Arra jön két AR rendszámú és egy TM rendszámú vendégautó, akik egyből azt kérik, hogy vigyem el őket várostnézni. Elfelejtettem mondani, hogy novembert írunk. Az autó meg nyitott és esik az eső. Sebaj, összeszámolom a havi bevételt, ami 8000 Ft volt és rájövök, hogy az nem elég a garázs építményadójára sem. Bezárok.

  Ezek után elmegyek megnézni a Brachna úr filmjét, hátha új ötletet kapok belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a makói orvospert

Makó - Mégsem folytatódik a makói orvosok pere, amelyről a napokban számoltunk be: jogerőssé vált a megyei bíróságon másodfokon meghozott ítélet, mert a megyei főügyészség visszavonta az elsőrendű vádlott felmentése miatt benyújtott fellebbezését. Tovább olvasom