Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Informatikai, gazdasági, mérnöki szakokon tanulnak tovább a makói gimnazisták

Az előző évekkel ellentétben idén nem szeptember közepén, hanem az általános- és középiskolákkal egy időben szeptember 2-án kezdődött a tanév a Szegedi Tudományegyetemen, ahol több makói fiatal kezdte meg első évét, újdonsült hallgatóként. A makói gimnazistáktól érdeklődtünk a felvételi eredményekről.
Sikeres felvételi eredményeket produkáltak a makói József Attila Gimnázium végzősei. A 99 fős évfolyam 79 százaléka jutott be valamely felsőoktatási intézménybe. A legnagyobb érdeklődés az informatikai, műszaki és mérnöki, szakok iránt volt, de a közgazdasági, pénzügyi pályák is vonzóak voltak. A statisztikák szerint idén háttérbe szorult a munkaügyi képzés és a marketing szak, de az egészségügy iránt is kevesebben érdeklődtek. Az új, osztatlan tanári képzésben hárman kezdik meg a következő tanévet, míg óvónőnek, tanítónak tízen készülnek. Kevesen ugyan, de idén is voltak olyanok, akik nem egyetemre, hanem OKJ-s képzésre adták be a jelentkezési lapjukat. Az állami és önköltséges finanszírozási formát illetően megállapítható, hogy nagyobb arányban az előbbi javára billen a mérleg: a 78 felvételt nyert diákból tizenötnek kell fizetnie az oktatásért.

A legnagyobb érdeklődés az informatikai, műszaki és mérnöki, szakok iránt volt.
A legnagyobb érdeklődés az informatikai, műszaki és mérnöki, szakok iránt volt.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Korábban a Tehetséges diák rovatunkban is bemutatott Langó István idén nyert felvételt a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki szakára. Igazán boldog, hiszen az általa jelölt első helyre, az ország egyik legnívósabb egyetemére került be. A 419-es pontszáma bőven elég volt a bejutáshoz, hisz a határ idén 385 volt. A jó eredményhez rengeteg tanulás kellett: angol és német középfokú nyelvvizsgát tett, matematikából emelt szinten érettségizett. István izgatottan várta az egyetemet, és úgy véli, jobb belépő lesz az életben az ott szerzett diploma a munkaerőpiacon, mint egy OKJ-s képzés.

Hasonlóan vélekedik az egyetemi diploma értékéről István osztálytársa, Dömösi Diána is. A diáklány az SZTE-TTIK molekuláris bionika szakára jutott be. A jövőre nézve reméli, sikerrel veszi majd az akadályokat, és olyan munkát végezhet, ami igazán érdekli.

A makói gimnazisták legtöbbje a Szegedi Tudományegyetemen hallgatója, néhányan a fővárosban, mások külföldön - Bécsben, Koppenhágában - kezdték meg a tanévet. Utóbbi is jó példája annak, hogy a felsőoktatási törvény változása nagyban meghatározta a jelentkezők terveit. Ám a hírek ellenére sem ingott meg a tovább tanulni vágyók kedve, hisz a tanulók jó része a felsőoktatás mellett döntött.

Olvasóink írták

  • 1. Danceangel06 2013. szeptember 08. 15:50
    „Örülök,hogy beletartozok abba a 10 főbe, akik óvónők és tanítók lesznek. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymafesztivál: ma bepótolják a tüzijátékot!

150 forintba kerül a hét végén a vöröshagyma kilója a 23. Makói Hagymafesztiválon. Sokféle – zömmel hagymás – ételt készítenek és árulnak a főtéren, hozzá való italokkal együtt. Tovább olvasom