Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Ingyen dolgozik a közös képviselő

Makó - Maradhat-e közös képviselő valaki azután, hogy jogerős bírósági ítélet mondta ki vétkesnek? Makón határozatképtelen volt az a gyűlés, amely egy ilyen tisztségviselő leváltásáról határozott volna. A kiszemelt utód visszalépett. Történet kommunista szívről, Orbán Viktor ügynökeiről és forró gőzről, amely fölfelé száll.
Előbb föntről ázott be a Szegedi utca 1–3. szám alatti társasház néhány zárószinti lakása, aztán tavaly meglepő módon lentről. A városi csapadékvíz-elvezetőbe beleengedett termálvíz gőze fölszállt a régi épület belső esőcsatorna-oszlopán, odafönn kicsapódott, átnedvesítve téglát, vakolatot, festéket. Az egyik érintett lakó – aki hosszú vacillálás után úgy döntött, nyilatkozatához nem adja a nevét – egymaga tárgyalt a városi termálrendszer kivitelezőjével, amely elismerte a károkozást, árajánlatot kért mesterektől, veszekedett a költségeket sokalló, lehúzogató céggel, levelezett az önkormányzattal. Közben úgy tapasztalta, nem kap segítséget a közös képviselőtől. Ezt mások is így érezték. Kételyeik merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tető szigetelése megfelelően készült el. Egyikük olyan kivonatot mutatott munkatársunknak, amely szerint a ház több mint 100 ezer forint díjjal tartozik a biztosítónak. Tovább tájékozódtak, és előkerült egy bírósági irat. Eszerint a közös képviselőt 2012. február 17-én a Makói Városi Bíróság Lakatos Lajos Sándor vezette tanácsa vétkesnek találta a számviteli szabályok megsértésében és sikkasztásban, ezért egy év próbára bocsátotta, a kár megtérítésére kötelezte. Az ítélet szerint a képviselő 286 ezer 455 forint kárt okozott a társasháznak azzal, hogy két vállalkozónak bérbe adott két közös tulajdonú alagsori helyiség bérleti díját nem a törvénynek megfelelően kezelte: saját neve alatt fizette be, közös költségként. A vádlott a hibáját elismerte, a büntetést megfizette, az ítélet jogerőre emelkedett. A sértett félnek – a társasháznak – nem volt polgári jogi igénye. Ilyet a közgyűlés terjeszthet elő, ha értesül a lehetőségről.
Idén március 23-án aztán gyűlést tartottak a B lépcsőházban. Jelen volt ügyvéd, jegyzőkönyvvezető és egy közösképviselő-jelölt, akit az elégedetlenek hívtak. Ők azonban nem voltak elegen a határozatképességhez.

A Szegedi utcai ház frontja. Odabenn is húzódik egy. A szerző felvétele
A Szegedi utcai ház frontja. Odabenn is húzódik egy.
A szerző felvétele

– Amikor elmondtam a beszámolómat, Szőnyi Erzsébet, korábbi maroslelei polgármester javasolta, döntsenek az én leváltásomról – így emlékszik Boros János, a közös képviselő. – 18 személy szavazott, 10-en ellenem, 8-an mellettem. Megkérdeztem az ő jelöltjüket, mennyiért vállalná el ezt a házat, ő pedig kimondta, hogy lakásonként 1000 forintért, azaz 48 ezerért havonta. Képzelje el: egy olyan házban, ahol a lakók 70 százaléka kisnyugdíjas, aki, ha spórolni tud, saját temetésére gyűjt! Én ettől a társasháztól már nem veszek föl tiszteletdíjat, mert itt élek 1961 óta, és ki akarom húzni a közösséget a trágyából. Később megkeresett a jelölt, azt mondtam neki, 10 percem van rá, de nem szeretnék vitatkozni. Ő pedig bejelentette, hogy úgy látja, őt itt ellenérzéssel fogadják, úgyhogy visszalép.
Boros János mutatott lapunknak egy kétnapos bankszámlakivonatot, amely szerint a ház nem tartozik a biztosítónak. Papírt hozott arról, hogy a ház tetőszigetelését – mivel az épületben vannak önkormányzati tulajdonú lakások is – átvetette a polgármesteri hivatal műszaki ellenőrével. Ami a bírósági ítéletet illeti, azt mondja, tényleg hibázott, de csak azzal, hogy amikor a postán befizette a bérleti díjat, saját nevét írta a számlára. Ügyvédje javasolta, ismerje el, mert nem érdemes ezt tovább bonyolítani, hosszadalmas lenne, ő pedig elismerte.

Hogyan tovább?

A társasházi törvény szerint kötelező összehívni a közgyűlést, ha a tulajdoni hányad tizedével rendelkező tulajdonosok írásban kérik, az ok megjelölésével. Kérdés, hogy egy újabb alkalommal meglesz-e a határozatképesség.

– Amikor arról volt szó, hogy a társasházi közös költséget meg kell emelni 2000-ről 2300-ra, illetve a kétszobásokét 2500-ra, hogy ki tudják fizetni az új képviselőt, az egyik puccsista azt mondta, a nyugdíjasok fogják vissza magukat, mert úgyis megemelték a nyugdíjukat. Akkor visszakérdeztem: talán Orbán Viktor ügynökének tetszik lenni? Igen, mert lépten-nyomon megkaptam, hogy én kommunista vagyok. Igaz. Sohasem titkoltam, hogy a szívem bal oldalon dobog, és vörös a vérem.

A házban most egy olyan irat kering, miszerint „a többség döntése" alapján az egyszobás lakások közös költsége 1500 forintra csökken, a többieké pedig marad 2000.

Olvasóink írták

 • 16. Egyolvasó 2013. május 22. 07:52
  „Naaaaaa. Erős ez a cím, Hiszen Jézus koporsóját sem őrizték ingyen. Amilyen árak vannak Makón, nem nagyon tudom elhinni, hogy ingyen dolgozott a kedves közös képviselő.”
 • 15. Francois 2013. május 22. 07:10
  „"Történet kommunista szívről, Orbán Viktor ügynökeiről és forró gőzről, amely fölfelé száll." Mellékesen ennek mi köze a közösképviselethez?! :) Egyébként kétlem, hogy az öreg "Úr" nyúlná a közöst. Tetőszigetelésről megy annyit anno nálunk is megcsinálták, majd leszakadt a mennyezetem, szakszerűtlen munka volt! Majd mikor felakartam jelenteni a fószert elment a közösképviselőhöz és elkérte a számlát, azóta mint szürke szamár a ködben eltűnt! Véleményem, a <moderálva> tetőről, meg a szabálytalan bekötésről nem az öreg úr tehet!”
 • 14. vélemény 2013. május 21. 21:40
  „13. queenmargareth1
  Csak 1 % hiányzott a teljességhez. :)”
 • 13. queenmargareth1 2013. május 21. 19:41
  „11. vélemény 2013.05.21. 19:01 :)oké, tehát mégsem én vagyok az egyetlen, aki csak kötözködik.”
 • 12. vélemény 2013. május 21. 19:12
  „6. uborka
  ... Külön a házban volt a könyvelés,hogy pénzügyi lopásaimat meg gátoljam.
  Nálunk csak a probléma az volt,hogy többen úgy látták, hogy az üdülőmet és a kocsimat, a befolyt összegből vásároltam, ...
  - Börtön nélkül megúsztad?”
 • 11. vélemény 2013. május 21. 19:01
  „10. queenmargareth1
  99%-ban teljesen igazad van
  - A teljesen = 100%”
 • 10. queenmargareth1 2013. május 21. 18:06
  „Ballas: 99%-ban teljesen igazad van”
 • 9. Tambitoma 2013. május 21. 17:14
  „Közös képviselő? Képviselet? Társasházkezelő?
  Vajon megtudja valaki fogalmazni ki a jó közös képviselő?
  Ki spórol? Ki a pénzt elkölti felújításra? Ember legyen ki igazat tesz!
  Ki a jó képviselő? Ki iroda nélkül otthon valamilyen programmal lekönyvelgeti a ház számláit?
  Ki a jó képviselő? Ki megfelelő háttérszakemberrel rendelkezik? Ki jó képviselő? Ki a házban előre köszön pár embernek? Kik a lakógyűlésen mellette állnak? Mi az egyik legnagyobb céget hagytuk ott egy kissebb képviseletre! Ök éjjel nappal hívhatóak. Ők valóban ismerik a házat. Őket lehet hívni. Javaslom gondolkodjon el mindenki. KI A JÓ KÉPVISELŐ?
  Mi megtaláltuk.”
 • 8. zoltan48 2013. május 21. 17:03
  „Közös képviselőnek olyannak kell lenni mint egy családban annak aki beossza a család jövedelmét a megélhetésre és a kiadásra. Egy szóval nagyon nehéz, nem vagyunk egyformák, igényünk se egyformák, egymással szemben az elvárásaink se sajnos de mindenre van megoldás. Egy igazi jó közös képviselő szerintem az aki ott lakik a társasházban, Azt se becsül meg minden lakó de szerintem a társasháznál kialakult hibák, javitások, és a tervezett munkák felfedése a későbbi időre nagyon fontos és hogy minden lakó meg is értse annak fontosságát. Most hogy szerintem tényleg a házunk szinte 60% felújításból kikeveredtünk és a moostani 2012 évi beszámolón 30% csökkentést jelzett a közös képviselő mindenki boldog volt és örömmel vette hogy ez nem a Matolcsi csomag, ha nem a mi igazi közös képviselőnk.Kicsit részletezzem, Ablak csere, Hőszigetelés, fűtés korszerűsítés ( teljes radiátor- csaptelepek elzáró csaptelepek ) elektromos hálózat teljes közös tulajdonban elérhető résznél főkapcsoló rendszerrel együtt, lépcsőházak teljes festése. Teljes szennyvíz és eső víz elvezető gerinc hálózat az utca bekötésig. Mind ezt a munkát kereken 7 év alatt lett megcsinálva, egyrészt a lakók pénzügyi hozzá járulásával, más részt felújítási alapból mit korában gyüjtögettünk és állami - önkormányzati és állami támogatással és hitellel jöttek össze ezen munkák kifizetésére a pénz. Most letelt minden és igy áll a társasházunk szépek, jók a fűtés, csendesek a lakások, tiszta a lépcsőház és még lehetne sorolni. Egy biztos ahogy kezdtem hozzá értő, megbizható és felelős ember aki kicsit sok mindenhez is ért.”
 • 7. macs 2013. május 21. 12:39
  „Nem tudom, ki hogy van vele, de sajnos sok olyan lakó van, akit szinte semmi sem érdekel, ami a házban, házzal történik, és sajnos sok olyan közös képviselő is van, aki hasonlóan gondolkozik. Náluk az esetek többségében minden romlik, pusztul és amikor már nem lehet elodázni a problémát akkor horribilis összegbe kerül.
  Értem én, hogy akinek alacsony a jövedelme, az kétszer is meggondolja, mire költ, de a józan ész azt diktálja, vannak dolgok, amin nem szabad spórolni.
  Az pedig végképp értelmezhetetlen számomra, hogy dobhatják az emberek a gyeplőt a lovak közé, hiszen ezzel saját maguknak okoznak kárt.”
 • 6. uborka 2013. május 21. 10:28
  „Négy évig voltam közös képviselő, természetesen ingyen végeztem a munkám. Külön a házban volt a könyvelés,hogy pénzügyi lopásaimat meg gátoljam. Nálunk csak a probléma az volt,hogy többen úgy látták, hogy az üdülőmet és a kocsimat, a befolyt összegből vásároltam, persze,3 Bank számlánk volt amihez egyedül nem jutottam, de az igen csak nőtt. Új tető, radiátor szelepek, mérővel, víz al mérők stb volt a munkám gyümölcs. Végül cérnával nem bírtam és átadtam a Szeged legnagyobb svanzerének a munkát, azóta se munka, se felújítás, se semmi nincs. A Bizottság sem nézte át a könyvelést kb. öt éve. Na hát mi itt tartunk!!!!! Öt éve a lépcsőházak vizet nem láttak, de tudom,hogy a takarítóval alá íratta a fogyó anyag vásárlását.., meg érdemeljük..”
 • 5. Qllancs 2013. május 21. 10:23
  „én pl. 2 szobás lakás után : 8500.- ft közös költséget fizetek, pedig új a ház.”
 • 4. kelemenyke 2013. május 21. 09:44
  „Megtakarításról beszélni, amikor több százezer tartozása van a közös költségben, a lakóknak????
  Lehet az életszerű???”
 • 3. polo 2013. május 21. 08:44
  „A társasházak többsége nem rendelkezik megtakarításokkal, de nem is törekednek rá. A legtöbbször ez a válasz minek drága úgyse élek addig ezért minden marad úgy ahogy eddig csak romlik az állapota a háznak és a lakásoknak.
  Fundamentát is lehet kötni egy társas háznak mi ezt tettük és az idén nem kerül senkinek pénzbe a kerítés rendbehozatala, de nálunk a közősképviselő is normális és korekt”
 • 2. okz63 2013. május 21. 08:43
  „Ebben az a gáz, hogy lecsökkentik a közös költséget, és ha valami nagyobb baj üt be, akkor meg sírnak, hogy nincs miből megcsináltatni. A közelben is van egy ilyen társasház, amit korábban hasonló módon kezeltek, most viszont átkerült egy másik képviselőhöz. Egyből javítást kértek, aminek a kiegyenlítésére azóta is várok, mivel nincs miből kifizetni. Most úgy őszintén, jó ez nekik? Ennyire csak az orrukig látnak a házak? Én meg legyek türelemmel, mi? (bár nekem szolgáltató cégek nem igazán türelmes kategória) :-(”
 • 1. Ballas 2013. május 21. 08:34
  „Ezt az egész társasházas közösképviselősdit meg kellene szüntetni! csak a szemét díj ami jogos, a többi költség ami általában az egész összeg 70%-át kiteszi rablás, lopás...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrányos volt a Hooligans Makón! Most javítottak!

Hat évvel ezelőtt az együttes akkori gitárosa bedobta a gitárt a tömegbe, a zenekar pedig félbehagyta a koncertet. Most ezt a bakit hozták helyre a srácok. Tovább olvasom