Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ingyen sem kel el Lajos bácsi hizlaldája

Makó - Mivel 83 évesen már nehezen mozog, régóta szeretné eladni Makó melletti, lakással, magtárral bővített, fűthető sertéstelepét Kiss Lajos nyugdíjas állatorvos. Vevők nem jönnek, csak betörők. Lajos bácsi már ingyen, későbbi havi járadékért is szívesen adná negyvenévi munkájának eredményét.
A földeáki út melletti telep kapuján szögesdrót, lakat és egy hosszú, különös kulccsal nyitható retesz. – A lakatot azelőtt többször is levágták a betörők, elvitték a tyúkokat, több részletben, hordták a disznókat is. Egy 200 kilós jószágomat itt szúrták le és belezték ki. Ezzel a zárral azonban még nem boldogultak – mutatja Kiss Lajos. Az állatorvos húsz éve nyugdíjas, a telepet még aktív korában kezdte bővítgetni. Látszik, hogy nem egyszerre, pályázati támogatásból épült, hanem apránként, mint a fecskefészek.

– Azért lett, mert nagyon szeretjük a jószágot, és mert apám annak idején arra tanított, mindig dolgozni kell, hogy az ember ne legyen másnak a keze-lába – mondja az állatorvos.

Az épületben 10 anyakoca-fiaztató van, és kazánnal működő gázfűtés, mert Lajos bácsi azt tapasztalta, megéri fűteni a jószágokra. Mindennek megvan a helye. Felhajtó készült, hogy a leadandó állatokat könnyen rá lehessen terelni a teherautó platójára. A szomszéd házban lakás, azon túl terebélyes magtárépület. Ez 35–40 évnyi spórolás és munka eredménye. Fénykorában a telep egy évben 500 disznót adott le a Picknek, szerződéssel. Most már csak 9 hízó van, elsősorban a család részére. – Merthogy nem tudnánk meglenni nélküle. Naponta kétszer-háromszor most is kijövünk, de a munka nagy része a feleségemre hárul – mondja a két mankóval járó gazda.

Kiss Lajos a földeáki út melletti telepen. Innen olykor évente 500 disznót adott le. Fotó: Frank Yvette

Kiss Lajos a földeáki út melletti telepen. Innen olykor évente 500 disznót adott le.
Fotó: Frank Yvette


Évekkel ezelőtt belátta, hogy nem tudja úgy vezetni a gazdaságot, ahogy kellene, ezért megpróbálta eladni. Ebben az elhatározásban nemcsak az játszott szerepet, hogy a család, fia és leánya nem akarja folytatni a gazdálkodást, hanem az is, hogy a betörők rendszeresen jöttek, és sohasem került elő az ellopott holmi. Nemrég úgy határozott, hogy tisztességes, dolgozni akaró embernek szívesen odaadná a telepet úgy is, hogy a vételkor nem kér pénzt, de közösen megállapodnak abban, hogy utóbb, ha elkezd működni a telep, valamilyen rendszeres járandóságot fizet neki az új gazda. Az újságban talált olyan pályázati lehetőséget, amely a vállalkozóvá válást támogatja. A két segítség – az államé és az övé –, úgy gondolta, már elég vonzó. Tévedett. – Volt néhány érdeklődő, de végül egyik sem jött vissza, amit nem értek. Tudom, hogy nehéz eladni a disznót, de ezt a telepet másra is lehetne használni. Nem akarom elhinni, hogy ennyire nem kell a munka, a lehetőség az embereknek!

Lajos bácsi bízik – de addig is a maga módján próbálja védeni a vagyont. Nemcsak saját szerkesztésű zárral, hanem úgy is, hogy ötleteket adott a rendőrségnek... Amikor a disznóit vitték, kiderítette, mikor és hol mérnek feketevágásból származó húst. Ahogy a történetet a Petőfi parki házban elmesélte, épp a rendőrségtől hozott levelet a postás. – Merthogy elvittek tőlem egy rakás vasat, hulladékot, de értékes gépet is. Átnéztem a hirdetőújságokat, és kigyűjtöttem egy rakás mobiltelefonszámot, olyan hirdetésekből, amelyeknek a feladói fémet vennének azonnal. Hátha meglenne az én gépem is valakinél, és hátha nem mindegyik rendelkezik erre való engedélyekkel, vagyis megkárosítja az államot. A városi rendőrkapitányság azt válaszolta három sorban, hogy a felvetésem a vám- és pénzügyőrségre tartozik. Ez nem azt jelenti, hogy ők majd átadják a levelemet a VPOP-nak, hanem azt, hogy küldjem el nekik én magam – magyarázza mosolyogva Lajos bácsi.

Aki bosszankodni szokott, de sokáig bánkódni nem. – Nem szabad kétségbeesni. Azt szoktam mondani, amikor valamin fölhúzom magam, hogy mindez arra az egyre megint jó, hogy az embernek utóbb minden élethelyzetre lesz példája.

Olvasóink írták

 • 19. scott1 2010. augusztus 12. 16:44
  „deszkás!
  "Kanadától és aranyba fizettek.(a világon egyedül ők képesek és engedhetik meg maguknak)" :)))
  Az "Antalli direktíva" az orosz fizetésképtelenség miatt nem szállított, sőt a Horn kormány se!!! Oroszország valutával nem rendelkezett (140 milliárd dolláros államadósság) ezért fizethetett az általad említett arannyal - Oroszországnak az egyoldalú szállítások miatt, idővel senki nem szállított bartelre, a régi KGST-ből sem - ezekből az egyoldalú bartelekből lett az orosz államadósság. Na ezt a több milliárd dolláros adósságot sem pénzben, sem nyersanyagban nem voltak hajlandóak fizetni. Sok évre rá kaptunk érte másodosztályú Lada Niva-kat, B kategóriás MIG-29-est és még BTR-ket 240 milliárd forintért... még 2000 után is ezt törlesztették! De a volt szoci kormány nem viselte a szívén az orosz piacot, máskülönben nem adta volna el a valós ár töredékéért a magyar kereskedelmi központot Moszkvába... Már vizsgálják!”
 • 18. deszkás 2010. augusztus 12. 15:09
  „DEMA! Tudtommal egy konzervgyárunk sincs.,igen vennének csak még él az Antalli direktiva miszerint az oroszoknak pénzért se! Anno a fölös búzatermésünket se adtuk el,vettek Kanadától és aranyba fizettek.(a világon egyedül ők képesek és engedhetik meg maguknak)”
 • 17. lamatic 2010. augusztus 12. 14:52
  „14. hozzászólás gyalogkakukk 2010.08.12. 13:11 Próbáld meg de legyél tisztességes és ha kell szólj, elmegyünk néha segíteni!!!”
 • 16. nagypappa 2010. augusztus 12. 14:37
  „Akkoriban... 1977-1978 száz számra neveltem a disznókat, két évi kemény munkával annyit kerestem a disznókon, hogy egy hat szobás házat építettem az árából.
  Majd eladtam a telepet, saját háznál neveltem évi 20-25 db-ot főként eladásra, majd vettem egy tanyát, ott már csak saját részre 2-3 darabot neveltem. Férjhez mentem a lányom eladtam a tanyát a nászom adott évente egy disznót, az elmúlt pár évben a vejem vett egy egy disznót, mert már a nászom sem nevel. A télen már a vejem sem vágott disznót.
  Pedig, ha belegondolunk, hogy egy disznó 30 ezer Ft körül van, az asszony pár alkalommal elhordja a henteshez ezt az összeget.

  Természetesen a gyermekeimet annyira nem érdekli a disznótartás, hogy rá sem néznek a sertésre.”
 • 15. bélás 2010. augusztus 12. 13:50
  „gyalogkakukk
  ott van elötted életed nagy lehetősége”
 • 14. gyalogkakukk 2010. augusztus 12. 13:11
  „Én bevállalnám a tanyát korrekt fizetési feltételekkel.”
 • 13. scott1 2010. augusztus 12. 12:36
  „Makón most a földön kívül semmit, de semmit nem lehet eladni... a földvásárlók többsége (tisztelet a kivételnek) egy kapavágást se csinál benne, csak spekulatív célzattal vásárolja meg.
  Kinek tenyésztenénk állatot? A Pick magának termeli a nyersanyagot, helyben a kolbászgyár és a tejgyár is bezárt. Az önkormányzat munkahelyteremtő beruházásának sikertörténeteként hirdeti az új húsüzemet, aminek már üzemelnie kellene :( Ja, hogy muszlim, és ezért egy deka sertés húst nem fognak benne feldolgozni?
  Profilváltás? Azért ha nem baj, egyelőre még végeláthatatlan birka nyájakat sem dimenzionálok a maros parti legelőkre...”
 • 12. bélás 2010. augusztus 12. 11:41
  „Nem semmi az öreg Doki. Minden elismerésem és tiszteletem kijár Neki.
  Ekkora munka és kitartás, hogy ezt megvalosítsa nem akárkinek járó örökség. Kívánom Neki, hogy megtalálják egymást azzal a személlyel, aki tisztességesen folytatja és kifizeti az öreget.”
 • 11. szatyi 2010. augusztus 12. 11:33
  „"A kétkezi munkának nincs becsülete!"

  Itt a lényeg !”
 • 10. Dema 2010. augusztus 12. 11:31
  „Igen! :D Most látom csak aztattt a kérdőjelet! :D:D
  Azért remélem még lesznek ilyen emberek, mint ez a bácsika! Az oroszok vennének még konzervet??? Mit tudtok róla?”
 • 9. qrumpli 2010. augusztus 12. 11:27
  „A kétkezi munkának nincs becsülete!”
 • 8. CID 2010. augusztus 12. 11:23
  „Az azért elgondolkodtató, hogy a gyerekek miért nem akarnak foglalkozni az állattenyésztéssel....”
 • 7. deszkás 2010. augusztus 12. 10:49
  „CYT! Köszönöm hogy a sorok között is olvastál.DEMA! Nagyon félreértetted úgy gondoltam a kérdőjel elég.”
 • 6. cyt 2010. augusztus 12. 10:36
  „Dema, deszkásnak abban igaza van, hogy az 1990 előtti állami vagyon elképesztően túlnyomó többsége a volt szocialista politikai szfére érdekeltségi körébe került (spontán privatizálásokkal), akik aztán könnyedén eladták a csaknem TELJES FELDOLGOZÓIPART nyugati cégeknek; ezek a cégek viszont nem modernizáltak, hanem bezárták a "veszteségesen termelő" magyar gyárakat - azaz igazából piacot vettek itt Magyarországon, és eszük ágában sem volt itt modernizálni. Ezt a "józan paraszti ésszel" gondolkozók már a 90-es években előre megjósolták, de akkor is kinevették, lehurrogták az ilyeneket. Szóval aki végigélte az elmúlt 60-70 évet és ezalatt gondolkozott is, az pontosan tudja, mire is gondolt "deszkás".”
 • 5. cyt 2010. augusztus 12. 10:31
  „Jó cikk, gratula érte a szerzőnek. Sajnos sokilyen "sorstragédia" van ma kishazánkban. A "józan paraszti ésszel" gondolkozó emberek azt is tudják, hogy kik és mi miatt (és miért) került minden ilyen áldatlan állapotba. A XXI. sz. az élelmiszerekről és az ivóvízről fog szólni. Aki ezt előbb megérti és felfogja és lép is, annak nagy előnye lesz. Remélem a jelen kormányzat ezt szintén így látja és megtesz mindent azért, hogy a nyertesek között legyen Magyarország. Ehhez bizony prioritásként kellene kezelni az élelmiszeripart, ami a mezőgazdaságot és állattenyésztést húzná magával. Akkor az ilyen Kiss Lajos féle mebereknek sem lenne gond hasznosítani egy sertéstelepet.

  A betőrő, lopó, pusztítást okozó rongyembereket meg az igazságszolgáltatásnak évekre ki kell vonnia a közéletből - minél előbb, annál jobb.”
 • 4. Dema 2010. augusztus 12. 10:22
  „"3. deszkás 2010.08.12. 09:42
  Ez is azé van me tönkretették a véreskezű komcsik az országot"
  ÉS EZEK MIND A KOMCSIK BŰNE? :D :D :D ??? De hiszen a volt rendszerbe 1990-ig mindenkinek ment a sertés tenyésztés, stb. !! Átvette a Pick, meg a konzervgyár jóóó pénzért. Nagyon sok embernek volt egy kis kiegészítés! A többivel egyet értek!”
 • 3. deszkás 2010. augusztus 12. 09:42
  „Ez is azé van me tönkretették a véreskezű komcsik az országot.? Először a nagyüzemek aztán a kisüzemek majd most mi fogunk tönkremenni mert képtelen volt a hatalom az átszervezésre illetve egyszerűbb volt a bezárása.Azóta is csak az okoskodás és a dilettantizmus látszik. Arról meg soha nem esett szó hogy mint ennek a bácsikának a tudása hozzáértése IS szemétdombra került.Ez a pénzben nem mérhető veszteség lefaragása nehezebb lesz mint a pénz pótlása.Kitermeltünk egy kalap milliárdost hogy majd ők teremtenek mhelyeket de ők a tőkét nem a működésre forditják hanem Horvátországi szigetet vesznek belőle.”
 • 2. KolompárRómeó 2010. augusztus 12. 09:37
  „"Egy 200 kilós jószágomat itt szúrták le és belezték ki"

  Még az átkosban szerencsétlen hátrányos helyzetű, de rendkívül színes kultúrájú egyedek levágták háznál a lopott disznót, majd hazahúzták. Csak mivel az IQ-juk eggyel nagyobb, mint egy faéknek, így annyi eszük nem volt, hogy a téli nagy hóban a piros vércsík egészen hazáig követni fogja őket és nagyon hamar elkapják a tetteseket.”
 • 1. scott1 2010. augusztus 12. 09:21
  „A tavaly több romániai személy is érdeklődött a környéken tenyésztési lehetőség után. Én konkrétan egy temesvári magyar személlyel beszéltem, akinek ott már volt meglevő telepe, és gabonáért utazott Szegedre. Románia húsexporti tilalma, az alacsonyabb árú és stabil takarmányellátás, illetve az olcsóbb tenyészállat árakkal magyarázta az itteni telepvásárlási szándékát. Ezekről a megüresedő kapacitásokról a megyei kamara esetleg értesíthetné a szomszédos kamarákat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos kár: alig maradt hagyma Makó térségében

Milliárdokban mérhető az a kár, amely a hagymatermesztőket érte idén a mostoha időjárás miatt. Vizi István azt mondja: egyévi teljes bevételük veszett oda. Tovább olvasom