Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Inkább teher az ingyen felajánlott telek

Makó - Ajándék lónak ne nézd a fogát! – tartja a mondás, de az önkormányzatnak felajánlott ingatlanok esetében ez nem feltétlenül igaz. Általában több gond van az ilyen ingatlanokkal, mint amennyi hasznot remélni lehet belőlük.
Egy 349 négyzetméteres, Honvéd utcai beépítetlen telket ajánlott fel ingyen a magántulajdonos a makói önkormányzatnak. A képviselő-testület elé már olyan határozati javaslattal került az előterjesztés, hogy a városatyák mondjanak nemet a kérésre. A telek a környező terepszintnél alacsonyabban fekszik, fel kellene tölteni, hogy ne jelentsen gondot a szomszédos lakóépület tulajdonosának. A kérdést végül levették a napirendről.

Honvéd városrészben, de a Honvéd utcában is sok a hasonló, hasznavehetetlen telek. Fotó: Szabó Imre
Honvéd városrészben, de a Honvéd utcában is sok a hasonló, hasznavehetetlen telek.
Fotó: Szabó Imre

Siket István önkormányzati képviselő (PSZM) indítványozta, hogy vegyék le napirendről a témát. A városatya lapunknak elmondta: azt szeretné, ha a város koncepciót dolgozna ki a hasonló felajánlások elbírálására, és egyetértett azzal, hogy a kérdéses telket ne fogadja el az önkormányzat. – Értéket nem igazán képvisel, gond viszont volna vele. Rendben kellene tartani, nyáron gondoskodni a gyomirtásról, télen a járda jégmentesítéséről – hasznosítani viszont aligha lehet. Tartani lehet attól is, hogy ha a kérésre igent mondana a testület, valóságos felajánlási hullámot indítana el Honvéd városrészben – mondta Siket István. Megszámoltuk, csak a Honvéd utcában 11 olyan telket találtunk, amelyen üres vagy romos épület állt.

Ha nem is túl sűrűn, de előfordultak eddig is hasonló felajánlások Makón. Külterületi ingatlanok esetében az önkormányzat általában jóváhagyta ezeket, a belterületi telkek esetében – a fent részletezett indokok miatt – inkább az elutasítás volt a jellemző. Az ominózus Honvéd utcai telek ügye akkor kerül újra napirendre Makón, ha kidolgozták a városházán a telekfelajánlások kezelését célzó koncepciót.

Olvasóink írták

 • 8. KamuNeni 2010. december 10. 18:49
  „En ingyen atveszek minden telket Makon is ha valakinek van folosleges telke. Meg ott honvedba is mert szandekozom 900 honvedi telket ingyen osszegyujteni es feljavitani oket. A javitast rogton kezdem amikor a 900-ik is az en tulajdonomban lessz.
  Mindenkit kerek segitsenek hogy minel hamarabb osszejojjon a 900 darab ingyentelek mert el akarom kezdeni a javitasokat. Csak honvedi erdekel de jo mashol is. A foter kornyeken is szivesen fogadok el ingyen telkeket javitasra es epitesre.”
 • 7. Black&Red 2010. december 09. 16:28
  „Na persze:) és a villanyszámlát ki fizeti ki? Meg az egyéb költségek?? Na és ki az aki szívesen oda enged egy csavargót? Van olyan érzésem, hogy ezek a házak üresek maradnak.”
 • 6. zoltanszabo 2010. december 09. 13:59
  „Fel kellene mérni, hány olyan ház van Makón, ahol nem élnek.Ezekbe pedig beköltöztehetnének olyan hajléktalant ---van belőlük elég sok,de félek még többen lesznek.---aki renbe tartaná a ház környékét,ingyen lakna,és gondját viselné a háznak.”
 • 5. Black&Red 2010. december 07. 22:02
  „Nem igazán e témához szól az írásom, de ha már elhagyatott házakról van szó, akkor hadd tegyek szóvá valamit.
  Több helyen látom, hogy ahonnan elhunytak a házak gazdái, szinte mégis minden ház postaládájába tömködik orrba-szájba a hirdető újságokat. Ha már nem fér bele akkor is tömködi, mert úgy van vele, hogy ahol van postaláda akkor oda tenni kell és nem számít neki, hogy kifújja a szél és tele van szeméttel az utca, vagy épp a ház környéke. Erre ügyelhetnének az újság hordók, hisz csak látja tán, hogy hetek óta nem veszi ki senki azt az újságot. A tulajdonosoknak meg azt üzenem, ( mert azért élő tulajdonosaik csak vannak ezeknek a házaknak ),hogyha már arra lusta, hogy néha kiürítse a postaládát, akkor vegyen annyi fáradtságot, hogy kiírja a kapura, hogy REKLÁM ÚJSÁGOT NEM KÉRÜNK!”
 • 4. Palacsinta 2010. december 07. 18:55
  „Ezek az elhagyott és felajánlott telkek mind értéktelenek. A gazt,szemetet,fekáliát és amit a környék lakói odahordanak,mind az adófizetők pénzén kell az önkorminak eltakarítani. Tényleg csak gond lenne velük. A gazba kölykeznek a kóbor kutyák,a macskák,melyeket szintén az önkorminak kell eltávolítani a környékről. Nem szabad elfogadni az ingatlanokat!”
 • 3. zoltanszabo 2010. december 07. 12:10
  „Ha ez a telek nem ott lenne ahol van,hanem pl. a belvárosban ,v a fötér közelében ,frekventált helyen biztos a k. képviselők ,v.pm. már kapott volna az alkalmon. Már rég elosztották volna maguk között.”
 • 2. sziszka1 2010. december 07. 10:14
  „1. hozzászólás szatyi 2010.12.07. 10:02

  egy Honvéd utcai telek nem igazán képvisel értéket (szomszédok, lakókörnyezet, városszéle) vajon ki építkezne ott???

  Abban viszont nem értek egyet, hogy télen jégmentesíteni kellene a járdát, hiszen a képen is látszik, hogy ha volt járda azt már régen elhordát az ottlakók!”
 • 1. szatyi 2010. december 07. 10:02
  „Ha belegondolok: Egyszerűbb a tulajdonost büntetni, mint az önkormányzat vagyonát növelni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakab István Makón

Makó - December 13-án szavaz a parlament Jakab István képviselői javaslatáról, amellyel azt… Tovább olvasom