Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Ír és énekel a volt tanácselnök

A királyhegyesen élő Kerekes Imre már a harmadik könyvét jelenteti meg. A mezőgazdasági technikumot végzett férfi egészen a tanácselnöki székig jutott – ma már csak ír, többnyire emberi sorsokat mutat be. Legújabb munkájából – melyhez személyes tapasztalatait is fölhasználta – kiderül, milyen volt az élet abban az időben, amikor a cselédsorban élt családok lakásai közös konyhára nyíltak.
Kerekes Imre könyveinek megjelentetését az önkormányzat is segítette. Fotó: Gyenes Kálmán
Legénykorában kezdte Kerekes Imre az írást, verselt is, de az igazi elismerést és a kisebb-nagyobb díjakat a prózai írásaival nyerte. Számára a legnagyobb kitüntetés eddig az volt, hogy 1945 után a Magyar Rádió egyik külföldre sugárzott adásában teljes terjedelmében felolvashatta egyik elbeszélését. Emellett a falu minden fontos eseményéről küldött tudósításokat a Csongrád megyei Hírlapnak – ez ösztönözte arra, hogy Királyhegyes történetét is megírja.

Első, Cselédballada és más történetek című kötetében, 1999-ben – a címadó írás mellett – ez a kis falutörténet is helyet kapott. A kötet falubeli ismerősének, Horváth Istvánnak az életét meséli el, illetve a háború ellen emel szót. Ahogyan a 2000-ben megjelent Életmozaikok sorsok, emberek című kötetében is, amely tíz emberi sors egy-egy epizódját mutatja be.

Többek között édesapja Szibériából való hazatérésének története is helyet kapott benne. Legújabb kötete, A négyeskonyhák világa címmel, a Blaskovich család uradalmán élő családokat és azok életét mutatja be. A négyeskonyhák olyan konyhák voltak, amelyekhez négy szoba kapcsolódott, s mindegyikben egy-egy család lakott. Kerekes Imre is ide jutott a családjával, így szinte egy szociológiai korrajz pontosságával festi le ezt az időszakot – természetesen a Blaskovich család történetével párhuzamosan. Kerekes Imre könyvei amolyan házi kiadványok, az önkormányzat és a királyhegyesi általános iskola segítette a sokszorosításukat. Az első kötetből közel száz, a másodikból alig ötven és a legújabból, támogatók hiányában, még csak tizenkét példány jelent meg. Ezek szinte mind tiszteletpéldányként leltek gazdára.

Kerekes Imre szerint a mai politikusok zömének az a törekvése, hogy a XX. század második felének történetét csak a negatív oldaláról mutassa be, lekicsinyítve azokat az eredményeket, amelyeket az előző rendszer a foglalkoztatás, a létbiztonság, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás és a mezőgazdasági termelés fejlesztése terén elért – közben megfeledkeznek az azt megelőző időszak rémségeiről, s a két világháborúról. Pedig annak a korábbi világnak szerves része volt a négyeskonyhák nyomorúsága is, amit utóbb sikerült fölszámolni, és amit mégsem szabadna elfelejteni. Mint idős ember, abban reménykedik, hogy a most élő aktív nemzedék, a jövő generációja csak könyvekből ismerheti meg azt a nyomort.

Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárzáró a makói fürdőben

Bár táncos lányok műsorával, habpartyval és Luigi-koncerttel csalogatta nyárzáró estjére a… Tovább olvasom