Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Iratokat őrizhet a kastély

Múzeumot és gyógyszállót is terveztek már a kiszombori Rónay-kastélyba, de eddig egyik terv sem valósult meg. Most úgy tűnik, végül mégis sikerül hasznosítani az épületet: sikeres pályázat esetén levéltári raktár lehet belőle.
A Rónay család egykori kiszombori lakhelyét már elkezdték fölújítani. Fotó: Karnok Csaba
Évek óta elhagyatottan áll a sokáig Zöldért-raktárként használt – és építészeti szempontból alaposan „le is lakott" –
kiszombori Rónay-kastély, amelynek a tető felújítását követően egyre sürgetőbb a belső rekonstrukciója is. Hasznosítására Phare-pályázattal is próbálkoztak, ám egyelőre nem érkezett forrás az építészeti szempontból is érdekes ház hasznosítására.

Csaknem százötven esztendővel ezelőtt, a Trieszt melletti miramare-i rezidencia mintájára épült ez a kastély. Az államosítás után sokáig hagymaraktárként funkcionált, és eredeti belső elrendezését teljesen átformálták vasbeton szerkezetek elhelyezésével. Így kastélyként csak rendkívül nagy összegek ráfordításával lenne hasznosítható. Az önkormányzat tervei szerint – mint azt már megírtuk – eredetileg egy szociális otthont szerettek volna létrehozni a falak között, de magánbefektető is érdeklődött már gyógyszálló, sőt lakóépület-kialakítása céljából, ám a tárgyalások eddig nem hoztak eredményt.

– Most is a felújításhoz szükséges források megszerzése jelenti a legnagyobb kihívást, reméljük, hogy az unió következő tervezési időszakában sikerül nyertes pályázatot készíteni, amiből meg tudjuk oldani a feladatot. A legutóbbi elképzeléseknek megfelelően a Móra Ferenc Múzeum és a Csongrád Megyei Levéltár raktáraként üzemelhetne az épület, miután sikerül a felújítás, így újra a település fontos tényezőjévé válna a Rónay-kastély – mondta Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere.

Az épület hasznosítása egyébként a jókora kastélykerttel együtt lehetséges, így annak felújítása is szerves részét képezi a rekonstrukciós programnak – ezzel viszont teljesen új, rendezettebb képet kapna a település központja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dörrent a fegyver, szólt a vadászkürt

Jó időben és jó helyen volt a megyei vadásznap: a Makó melletti Maros-partra több ezren látogattak… Tovább olvasom