Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Iskolabuszok viszik Makóra a diákokat

Az új tanévben iskolabuszok szállítják Makó és a környező falvak között a bejárós diákokat. A hét jármű közül egyet közös pályázaton nyert a térség, hatot pedig a Tisza Volán ajánlott fel. Az iskolabuszokkal 300 gyermeket szállítanak majd.
A pályázaton nyert iskolabusz a falvakból Makóra bejáró diákokat szállítja. Fotó: Szabó Imre
Lengyelországban készült, korszerű, biztonságos és még klímaberendezéssel is felszerelt az a harminckilenc személyes iskolabusz, amit központi pályázati támogatással vásár olt meg a makói kistérségi társulás a falvakból bejáró diákok fuvarozására. A járművet tegnap a makói pedagógiai konferencia szünetében, a tanácskozásnak otthont adó Hagymaház mögött mutattak be a nyilvánosságnak. A sárgára festett autóbuszban tartott sajtótájékoztatón a makói polgármester, Buzás Péter elmondta: nem csupán ez az egy busz fogja hozni-vinni a nebulókat, mert a Tisza Volán Zrt. további hatot ajánlott fel annak érdekében, hogy minden érintett településről időben be tudjanak érni a diákok Makóra, illetve délután a városból haza.

Módosuló menetrend

A Tisza Volán Zrt. néhány járatán módosul az indulási időpont az őszi iskolakezdés miatt. Új járatok közlekednek például a Hódmezővásárhely–Mártély–Mindszent–Szegvár–Szentes autóbuszvonalon. Szegedről a Röszke felé induló járatok a régi határátkelőhelyig közlekednek. Szeged és Kübekháza között szabadnapokon is járnak a Szegedről 7.10-kor, Kübekházáról 8 órakor induló buszok. A menetrendváltozásról szórólapokon is értesítik az utasokat. További információ az autóbusz-állomásokon, vagy a Közönségkapcsolatok irodájában kérhető a 62/550-190-es telefonszámon.

Hogy miért van szükség iskolabuszokra? Mindenekelőtt azért, hogy a gyerekeknek ne kelljen télen a menetrend szerint buszra várakozva a megállóban fagyoskodniuk, de azért is, hogy mindennapi útjukat a lehető legnagyobb biztonságban tehessék meg. Éppen ezért ezekre a járatokra csak a tanulók, az őket kísérő szülők és pedagógusok szállhatnak majd fel – utóbbiak jegy vagy bérlet ellenében, a gyerekek azonban természetesen ingyen utazhatnak igazolványukkal. Ami egyébként arra is feljogosítja a diákokat, hogy ha hazafelé menet valamilyen délutáni iskolai elfoglaltság miatt nem érik el az iskolabuszt, felszálljanak a következő menetrend szerinti buszra. A járatok indulása egyébként összesen háromszáz gyereket érint.

A buszok üzemeltetését a gyerekek után igényelhető, fejenként évi 65 ezer forintos fejkvótából oldják meg – tudtuk meg Szirbik Csabától, a Tisza Volán Zrt. makói területi igazgatójától. Az ötlettel a térségi önkormányzatok társulása kereste meg a közlekedési vállalatot, amely rögtön a jó ügy mellé állt. A Tisza Volán egyébként az együttműködés keretében azt is vállalta, hogy az üzemeltetésre átvett új busszal díjmentesen szállítja a makói úszásoktatáson részt vevő vidéki gyerekeket, illetve – évente kétszer – a magyarhertelendi táborban üdülőket is.


Szakma vagy hivatás?

Idén Szakma vagy hivatás? címmel, térségi összefogással rendezték meg az immár hagyományos tanévindító szakmai konferenciát Makón. A rangos tanácskozáson és a szekcióüléseken a városból és a környező falvakból több mint hatszáz pedagógus vett részt. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákok fele ingyen étkezik Apátfalván

Apátfalván az általános iskola menzáján étkező gyerekek több mint fele ingyen kapja a tízórait, az… Tovább olvasom