Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Iskolapadok német nebulóknak is

Makó - Kevésbé viselte meg a gazdasági válság a német ASS cég legnagyobb üzemét, a jelenleg 340 főt foglalkoztató makói gyárat. Az üzemben most 300 ezer iskolai bútor készül évente.
Iskolai bútorban nemcsak itthon a legnagyobb gyártó, de Németországban is jelentős pozíciói vannak a makói ASS Bt.-nek. Ráadásul új profilként betegágyakat is gyárt. Ez utóbbiból évi 2000 darab készül itt, iskolai padból 100 ezer, székből pedig 200 ezer, de kerámiaacél iskolatáblából is gyártanak 10 ezer darabot.

A német piaci jelenlét nem véletlen: a makói cég, bár önállóan intézi az anyagbeszerzést, kereskedik és fejleszt, német tulajdonban van. A Stegner família családi vállalkozásának része, amelynek Németországban 3 gyára van. A cég elnevezése az alapító nevének és az alapítás helyszínének kezdőbetűiből áll össze: Adam Stegner, Stockheim. Az egyetlen külföldi gyáruk a makói, és egyben ez az összesen 1000 főt foglalkoztató vállalatcsoport legnagyobb üzeme. Éppen ezekben a napokban tett látogatást egy 50 fős csoport itt a német gyárakból.

Jelenleg 340 ember dolgozik a makói üzemben. Fotó: a szerző felvétele
Jelenleg 340 ember dolgozik a makói üzemben.
Fotó: a szerző felvétele

A makói cég egyébként 1993 decemberében alakult meg, a Rákosi úti telephelyen korábban redőnygyár, illetve az egykori Medicor-üzem működött. Mostanra a régi csarnokok jó részét felújították, sőt többségében újak épültek. Összesen 9 hektáron termelnek, amiből a csarnokterület mintegy 30 ezer négyzetméter. Jelenleg 340 ember dolgozik itt. Volt már ennél valamivel nagyobb is a létszám – a csúcs 450 fő volt –, a mostani nagyjából átlagosnak mondható. Gábor Zoltán ügyvezető azt mondja, őket nem viselte meg annyira a gazdasági válság, mint például az autóipar beszállítóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó-Dallas: takaréklángon

Most egyik kútjánál sem dolgozik a gázt kereső TXM Kft. A vállalat új alvállalkozót keres, hogy Óföldeák mellett folytathassa a kitermelés előkészítését. Tovább olvasom