Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Ismét víz alatt áll a Lesi

Ismét víz alatt áll a Maros töltéséhez közeli Lesi városrész Makón. A Lúdvári utcában a legsúlyosabb a helyzet. A lakók csatornázást szeretnének, a helyi képviselő, Bakos Gáborné a nyár elejére hívna össze egyeztetést a munkálatokról.
A fakadó víz miatt szinte ellehetetlenül az élet Lesiben. Fotó: Schmidt Andrea
Végső elkeseredésükben fordultak lapunkhoz a makói Lesi szőlő városrészben lévő Lúdvári utca lakói, akiknek hetek óta keseríti meg mindennapjaikat a Maros. Telkeiket, udvarukat, immár másodszor öntötte el szinte teljesen a víz, ez a terület ugyanis mélyebben fekszik, mint a hullámtér, és ilyenkor mindig jelentős mennyiségű víz szivárog át a gát alatt ide. Ez persze az egész városrészre igaz – ám a Lúdvári utcában élők helyzete mind közül a legrosszabb. Itt van ugyanis az egyetlen olyan csatorna, amely valamelyest mentesíteni tudja a környéket, ám ez mindössze egy-két utcányi területről képes összegyűjteni és elvezetni a vizet. Jelenleg azonban egész Lesi szőlő területéről kénytelen, ami hat utcát jelent.

A csatornához hozzájárulás kell

A terület önkormányzati képviselője, Bakos Gáborné ismeri az itt élők gondjait és kérdésünkre válaszolva arról számolt be, folyamatos tárgyalásban van az önkormányzattal a megoldás érdekében. Elmondta: egy bizottság, amelyben az ott lakók is részt vettek, már felmérte a helyzetet, és létezik elgondolás is arra, hogyan lehetne a csatornákat kiépíteni. Éppen azért csúszik a városrészt a vasút mentén összekötő út aszfaltozása is, mert először a vízelvezetést kell rendezni. A nyár elején szeretné összehívni a lakókat egy egyeztetésre, amelyen felvázolnák az elképzeléseket és megállapodhatnának a terhek elosztásáról. Ebben a városrészben az ott élők hozzájárulása nélkül aligha képzelhető el ilyen beruházás, mert ez nem lakott területnek, hanem üdülőövezetnek számít.

Papp Lajosné kertjében idén április elején jelent meg a fakadó víz, tehát idestova több mint egy hónapja élnek együtt vele. A levonuló víztömeg még ottjártunkkor is csordogált az utca elvezető árkába. Jelenleg is nagy területeket borít a víz, a házak környékét homokzsákokkal próbálták megóvni, errefelé csak gumicsizmában lehet közlekedni. Az itt lakóknak nemcsak értékeik védelme jelentett kihívást, de az is, hogy életkörülményeik gyökeresen megváltoztak. Mosni, tisztálkodni például alig lehetett az elmúlt hetekben, hiszen az aknák is megteltek – mondja Papp Lajosné.

Mucsi Zoltán, akinek hétvégi telke, nyaralója van az utcában, úgy véli: állampolgári jog az egészséges élethez nélkülözhetetlen feltételek megteremtése. Az ingatlanok belterületnek minősülő részen, építési engedéllyel készültek, mi több, mindegyik után helyi adót is fizetnek, tehát joggal várhatják el ugyanazt a gondoskodást, ami a vasúton túl élőket megilleti. Mások példaként említették Honvéd városrészt, Vertántelepet, vagy épp a Maros árterét, ahová az önkormányzat – megítélésük szerint – évről évre jelentős összegeket költ. A Lúdvári utcaiak szerint már az előrelépést jelenthetne, ha a városrész többi utcájában is lenne vízelvezető árok, illetve, ha a már meglévőket kitisztítanák, rendbe hoznák. Először a hivatalos utat járva, a tavalyi áradás után jelezték problémáikat. Lakossági fórumokon, az önkormányzat műszaki osztályán is próbálták elérni a vízmentesítést – mindeddig eredménytelenül.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a terv, de kevés az építkezés Makón

Több társasház-építéssel kapcsolatos hirdetés is megjelent Makón, ám egyelőre kevés tervet váltottak… Tovább olvasom