Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

István bennégett a házában

Kiégett egy ház Apátfalván kedden éjjel – a benne lakó ötvennégy éves férfi a lángok között lelte halálát. A tragédiát egy régi kályha és a körülötte felhalmozott szemét okozta.
Jakabovics János szerint a rossz kályha miatt történt az unokaöccsével a tragédia, ezért égett ki a szoba. Fotó: Schmidt Andrea
Az apátfalvi Szabadság utca egyik háza teljesen kiégett tegnapra virradó éjjel: még az ablakkeretek is szénfeketék, bent pedig mindent korom borít – ez a látvány, no meg a még mindig érezhető, fojtogató füstszag fogadott bennünket a főúthoz közeli háznál. A makói tűzoltók kedden este kapták a riasztást; két járművel vonultak a helyszínre, és a tetőbe is belekapó, a szomszédos házakat is veszélyeztető lángokat viszonylag hamar megfékezték, az utómunkálatok azonban majdnem éjfélig tartottak. A házban lakó ötvennégy esztendős Jakabovics Istvánt az egyik kiégett szobában, holtan találták meg – halálát füstmérgezés okozta. A rossz állapotú, csekély értékű ingatlanban keletkezett kár nagyságrendjét néhány százezer forintra becsülik.

A kiégett ház szomszédságában lakó Varga Pál azt mondta nekünk: a szemben lakó idős néni zörgette meg a kapuját, hogy szóljon a tűzoltóknak, ő vette észre, hogy a ház ablakain dől a füst. Néhai szomszédjára úgy emlékezett, dolgos, szorgalmas ember volt, napszámba még rokkantnyugdíjasként is járt, de egyedül élt, és az italt sem vetette meg.

A szomszéd, Varga Pál hívta ki a tűzoltókat. Jobbról az áldozat nagybátyja, Jakabovics János. Fotó: Schmidt Andrea
Korábban egyébként többször is szerencséje volt: egyszer autó ütötte el, máskor, három éve ugyancsak tűz ütött ki a házában, de ezeket az eseteket megúszta. A másik, sarki szomszéd – történetesen az elhunyt nagybátyja, Jakabovics János – azt is elmondta nekünk, hogy a férfi valószínűleg azért halt meg, mert be akart gyújtani a kályhába, és onnan terjedtek szét a lángok szinte pillanatok alatt.

Ez utóbbi vélekedést Fejes István tűzoltó őrnagy is megerősítette lapunknak. A tűz okait kivizsgálva megállapították: az idős háztulajdonos begyújtott az egyébként is régi, rossz állapotú, feltehetőleg alig szellőző vegyes tüzelésű kályhába, amiből kipattanhatott egy szikra, az pedig meggyújtotta a körülötte felhalmozott papírt és szemetet. Az eset kapcsán az őrnagy arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki ellenőrizze az egész nyáron pihent kályhát, különös tekintettel a kéményre, a szellőzés lehetőségére, a közelében pedig ne tároljon éghető anyagokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csataképek a makói József Attila Múzeumban

Már látható a makói József Attila Múzeumban a szombati honvéd emléknap kísérő kiállítása –… Tovább olvasom