Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ivóvízminőség-javító program indul Makón és térségében

Makó - Buzás Péter polgármester a hétfői alapkőletételkor elmondta, a költségekből 3,2 milliárd forintot uniós és hazai pályázati támogatás fedez.
Európai uniós és kormányzati támogatással 3,8 milliárd forintos összköltségű ivóvízminőség-javító program indul Makón és térségében, a 2015-re befejeződő fejlesztés 17 településen 48 ezer embert érint.
Buzás Péter (MSZP) makói polgármester a hétfői alapkőletételkor elmondta, a költségekből 3,2 milliárd forintot uniós és hazai pályázati támogatás fedez.

A fejlesztéshez a Belügyminisztérium önerőalapja mintegy 600 millió forintos támogatást nyújt, így a térségben élőknek nem jelent anyagi terhet a beruházás – közölte a politikus.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kivitelezésre kiírt pályázatot egyedüli indulóként a Keviép Kft. és az A-HÍD Zrt. alkotta konzorcium nyerte el – tudatta a polgármester.
Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezetője közölte, a munkák már áprilisban elindulhattak volna, de az engedélyezési eljárások csúszása miatt a kezdés őszre tolódott. Ennek ellenére az építési munkák jelentős részét még idén szeretnék elvégezni - tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta, a fejlesztés nem csak az ivóvíz minőségét javítja, de legalább negyedszázadra biztosítja a térség megfelelő vízellátásához szükséges technikai feltételeket is.

A beruházás során napi 15 480 köbméter – az uniós előírásoknak megfelelő vas, mangán, ammónium és arzén szintű – tisztított víz kibocsátására alkalmas technológiát alakítanak ki a térségben. Ennek érdekében három új kutat fúrnak, nyolc új, megfelelő tisztítóberendezésekkel ellátott kezelőépületet alakítanak ki, 52 kilométer új vízvezetéket fektetnek le, ahol az szükséges az azbesztet is tartalmazó csöveket korszerű műanyag vezetékekre cserélik, megtisztítják a hálózatot és mintegy 2 ezer köbméterrel bővítik a víztározó-kapacitást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Rezsicsökkentés: nemzeti közműszolgáltató

A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról - Lázár szerint nem állami eszközökkel akarják "lenyomni" a jelenlegi piaci szereplőket. Tovább olvasom