Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Jáksó Imre elhagyott házakat mentene meg

Makó - Ments meg! – olvasható azokon a meghökkentő plakátokon, amelyeket üresen álló, de fontos makói épületekre ragasztott Jáksó Imre.
A 35 éves Jáksó Imre most Skóciában él, de hazakészül, és ennek beharangozásaként hívta fel a figyelmet Makón az egykori mozi, a pszichiátriai gondozó és a cipőgyár épületének hányatott sorsára. Jáksó Imrére sok fiatal emlékszik Makón. Ő volt egykoron a Gire együttes énekese. A csapatról megírtuk: 2007-ben – egy interneten olvasható szakfolyóirat szerint – az év hazai heavy metal lemezét készítette el, aztán feloszlott, tagjai külföldre mentek munkát, megélhetést keresni. Jáksó Imre ekkor már nem volt tagja a csapatnak, de ő is ugyanezt az utat választotta: három és fél évvel ezelőtt a skóciai Edinburghban telepedett le, ahol egyszerű fizikai munkásként keresi kenyerét.

Miért akar most hazatérni? Elmondása szerint azért, mert hiába találta meg anyagilag a számítását, nagyon hiányzott neki az a város, ahol felnőtt. Odakint az internet segítségével szinte Makón élt, mindent megnézett, amit a Maros-parti városról talált – lapunk on-
line változatának is rendszeres olvasója –, sőt a városnak afféle hobbiként Myspace- és Twitter-oldalt is készített. A visszaköltözést tavaszra tervezi, marketinggel és webes dolgokkal szeretne foglalkozni. Ettől az sem téríti el, hogy látja: az elmúlt három és fél évben sem lett könnyebb a fiataloknak itt munkát találniuk.

Jáksó Imre az egykori pszichiátria épülete előtt. A szerző felvétele
Jáksó Imre az egykori pszichiátria épülete előtt.
A szerző felvétele

A beszélgetés végén búcsúzóul és mintegy szándékának komolyságát illusztrálva egy jelvényt nyújtott át, amit maga készített még odakint. Az olvasható rajta: I love Makó.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Gabci74 2010. október 11. 21:30
  „A mozival kapcsolatban megjegyezném, hogy az most is a vállalkozóké (Ipartestület), mintegy 1993 óta és még az államosítás előtt is; merthogy valamikor az iparosok építették a 20-as évek körül.
  Az ötlet nem lenne rossz, de rengeteg pénz kellene hozzá és nem csak festés. Higgy nekem én pincétől a padlásig ismerem az épületet. Teljes fűtési rendszer csere, tető csere és a pince rendszer felújítása és ez csak az alap lenne.
  A központi konyha épülete az önkormányzati tulajdon, de nem hiszem hogy mostanság kezdenének vele valamit is, mondjuk a két épület egy volt valamikor, tehát hasonlóak a problémák, főleg a pincét illetően.
  Szóval pénz, pénz, pénz...........”
 • 21. JI 2010. október 11. 14:08
  „Lajos bacsinak igaza van. Es ezért kellene hozzá egy erős helyi média vagy egy nagy média egyesités.”
 • 20. zoltanszabo 2010. október 11. 11:32
  „A keresett Golfot nyilván elvitték le műszakiztatni,úgy láttam régen lejárt.”
 • 19. lajosbácsi 2010. október 09. 17:36
  „meg az is a baj kedves FIGYU6, hogy Magyarországon nem ismerik az önkéntes munkát az emberek. Sem az adakozást. Itt ha valakinek azt mondod, de jó lenne megcsinálni ezt vagy azt, a legelső kérdés az arcodba: és mennyit fizetnek nekem ezért.....?
  A mozi épületével kapcsolatban teljesen egyetértek veled. a tulajdonos odaadhatná jó célra, felújításért, illetve állagmegőrzésért cserébe. Biztosra veszem, hogy a makói vállalkozók adakoznának a felújításnak. A sok életerős, lelkes fiatal pedig nem betegedne bele egy kis fizikai önkéntes munkába. takarítás, festés, a 601-es szakmunkások a szakmai részében tudnának segíteni. Szerintem kellene egy "tökös" vezér figura, aki összefogná, és irányítaná itt a vállalkozó szelleműeket, és persze nem kis tömeg, akiben benne van a jó szándék, és a segíteni akarás. (lásd: viasat3: a nagy házalakítás)”
 • 18. Takavaka 2010. október 08. 20:07
  „Nyilván az én felfogásommal lehet a baj. Többször elolvastam a cikket, de nem világosodott meg számomra, hogyan gondolta ez a kedves fiatal ember ezen épületek megmentését. Mert attól, hogy rájuk ragaszt egy matricát, még nem oldódik meg a sorsuk. (Legfeljebb megbüntetik falragasz tiltott kihelyezésért.)
  Jó ötlet, sok pénz és elszántság szükségeltetik ahhoz, ha komolyan goldolja a megmentésüket.
  Vagy ez az akció, csak egy kis figyelem felkeltő, hogy ő most visszatér Makóra? Akkor javaslom jól pakolja tele a bőröndjét matricákkal, mert akad itt megmenteni való jó bőven. Mindjárt folytathatja a makói hagymával. Sok sikert hozzá!”
 • 17. scott1 2010. október 08. 18:06
  „17 tombstoner?”
 • 16. tuningfine 2010. október 08. 17:17
  „Igen ez az Pipacs50 CSAK itt Skóciában, Livingston nevű városkában van 17 Makói......”
 • 15. Pipacs50 2010. október 08. 15:32
  „Nagyon kevés a fiatal és egyre kevesebb lesz! Elgondolkodtatok már azon, hogy a nem egészen 25 ezer lakóból 20047 választópolgár???”
 • 14. FIGYU6 2010. október 07. 22:23
  „A mozival lenne egy ötletem: Egy szórakozóhelyet nyitni (disco) van nagy hely gondolom hangszigetelt is,mellete lévő régi konyhábol csinálni egy kávézó,gyorskajálda vagy éppen pub-ot és a hátsó udvarra elférne a fég-nél lévő pálya csak persze felújítva, csak ezzel sajnos egy baj van makón kevés a fiatal és kevés a pénz!”
 • 13. cucusz 2010. október 07. 20:00
  „Vasárnap délelőtt tünt el Golf olyan 10-12 óra között. Sajnos nem láttam ki vitte el, pedig ott lakom közelben.
  Lehet, hogy rontotta volna az új buszpálya udvar összképét?”
 • 12. Tony_Soprano 2010. október 07. 19:32
  „Azért arra kíváncsi lennék Jáksó Imrének mi az elképzelése az épületekkel? A cipőgyár magántulajdon, a mozi maximum belvárosi garázsok kialakítására alkalmas, a pszichiátria épülete a vagyonkezelőé innentől kezdve mik az elképzelések. Mondjuk nem vagyok olyan fenomem mint Kovacsics szaktanácsadó de ha esetleg megépül a fürdő a pszichiátria épülete jó lenne szállónak, valamiért a külföldiek jobban szeretik a fás részeket mint a belvárost, teniszpályát hasonlót ideálisan kilehet a területen alakítani, esetleg szociális bérlakásokat , mondjuk az nem túl gazdaságos.”
 • 11. Palacsinta 2010. október 07. 18:51
  „Napközben többször jártam arra és nincs ott.”
 • 10. Tony_Soprano 2010. október 07. 18:38
  „Palacsinta ne .... tényleg nincs ott ? Akkor szavahihető Buzás Péter:) Na még a végén hiszek neki ebben abban:D:O”
 • 9. Palacsinta 2010. október 07. 18:28
  „Ha már őrzés! Nem tudjátok hová tűnt a zsidó táblát örző Golf?”
 • 8. Penyákdűlő 2010. október 07. 13:56
  „Nem köll ide pszichiátrijja. Nem vagyunk mink őrültek, röndös szoci szavazók vagyunk mink.
  Az épületbűl mög lehetne csináni istállót. Abba úgysé köll a villany, minek az oljan úri huncutság. Az emeletön mög tyúknevelde üzemölne. Lönne is mit önni a sok közmunkásnak.”
 • 7. asdiob 2010. október 07. 13:47
  „Én is érdeklődtem a pszichiátria épülete iránt, lett volna elképzelésem.
  De az önkormányzat olyan összeget kér érte, aminek nics realitása. El sem tudja adni és még őrízteti is.
  A pszichiátria épületéből már mindent elloptak. Szó szerint mindent. A belső oldalon ablakok is hiányoznak. Ki vannak tépve a villanyvezetékek a falból és minden radiátor levágtak flex-szel. Komoly munka, hogy ezt senki nem vette észre (a felxnek van hangja, főleg az éjszakai csendben).

  Én még most is megvenném, ha lenne egy olyan tárgyalópartner, aki a földön jár.”
 • 6. JI 2010. október 07. 11:48
  „Igen, nem Írország hanem Skócia. Ha valakit erdekelne a ket site ,itt a link.

  http://www.myspace.com/makocity

  http://twitter.com/Makovaros

  MENTS MEG! kepek a Facebook-on!!”
 • 5. tuningfine 2010. október 07. 10:42
  „Imi itt él SKÓCIÁBAN EDINBURGH-ban !!! Sok sikert,nagyon jó ötlet IMI.

  Tamás”
 • 4. zoltanszabo 2010. október 07. 10:00
  „Kedves Imre.Maradj ahol vagy.Itthon éhen halsz.Megmenteni ezeket a házakat amelyik értékes már a tűzhöz közel ülők megmentették maguknak.Te elkéstél és kicsi vagy ehhez.Az értékteleneket lebontani és újjat építeni a fiataloknak de előtte munkahelyet kellene létrehozni--de sűrgősen!!”
 • 3. Zhao_Ziyang 2010. október 07. 08:48
  „buzástakarodj
  Ne mm szükszégges házakat mentni jönni mi ide lakni lenni Makó kis Kína lesznek felvonulások meg tribünről tapsizunk éljen Makó meg a szétrobbanthatatlan szocializmus mi megmenteni cipőgyár gyártani sok hamis cipő lesz munka embereknek nagyvezér meg elintézi vámosokat gazdag város lennni idővvel Makó”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 43-ason

Baleset történt a 43-as úton Klárafalvánál szerda este fél 10 előtt. Egy bicikliket szállító… Tovább olvasom