Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Januártól nem lesz vám a magyar–román határvonalon

Románia január elsejei uniós csatlakozásával megszűnik a vámellenőrzés a magyar–román határvonalon. Az útlevél-ellenőrzés továbbra is megmarad. Egyetlen vámos sem veszíti el állását, mert a mélységi ellenőrzést szigorítja az unió.
Még dolgoznak a vámosok Nagylakon. Fotó: Karnok Csaba
Számos találgatást és bizonytalan hónapot követően a napokban bizonyossá vált, hogy a következő év elejétől mi lesz a sorsa a nagylaki vámparancsnokságnak. Az már biztos, hogy 2007. január elsejét követően megszűnik a hagyományos vámellenőrzés. Bácsi Attilától, a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivőjétől megtudtuk: a magyar–román határszakasz az uniós csatlakozás időpontjától – vámszempontból – belső határnak minősül, ezért válik szükségtelenné a határ vámellenőrzése.

Ám a hatóságnak természetesen jelentős feladatai maradnak a térségben. Többek között ki kell alakítaniuk a jövedéki termékek – a Romániából továbbra is minden bizonnyal nagy mennyiségben hazánkba áramló dohányáru és az alkoholos italok – hatékony ellenőrzésének feltételeit. Románia a dohánytermékek árképzésére 2010-ig kapott haladékot, azaz, még három évig biztos, hogy a hazainál jóval olcsóbban forgalmazhatják a szomszédos országban a cigarettát.

– Az ellenőrzést kollégáink folytatják, csak nem a határon, hanem beljebb, hiszen továbbra is meg kell akadályoznunk a kábítószerek, műkincsek, márkavédett ruházati termékek és egyéb, kulturális és természeti javak, értékek illegális kereskedelmét. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Pénzügyminisztérium és a pénzügyőrség sem tervez létszámcsökkentést a régióban.

A Dél-alföldi Régió négy határvámhivatalának 270 hivatásos és közalkalmazotti jogállású munkavállalóját érinti az átalakítás. Ebből a nagylaki vámhivatal és kiszombori kirendeltsége estében 98 pénzügyőr és 19 közalkalmazott kap új feladatot az új mélységi ellenőrző csoportokban. Emellett lesz, aki a továbbra is külső határként funkcionáló ukrán és szerb szakaszon vállalhat szolgálatot.

A szóvivő még elmondta: az átszervezés miatt üresen maradó ingatlanok kezelője a Vám- és Pénzügyőrség marad. A schengeni egyezmény szerinti határőrizeti rendszer a magyar–román határszakaszon még évekig működik, tehát a határőrök ellenőrzéseire januártól is biztos, hogy számítani kell – a határvonal nem válik jelképessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinnel locsolta le a feleségét Cs. Imre

Meg akarta gyújtani, ezért benzinnel locsolta le a feleségét egy kiszombori férfi – az asszony… Tovább olvasom