Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Jászsági romák jártak a makói cigányoknál

Makó - A makói cigányság gondjainak feltérképezésében és megoldásában is közvetítőül ajánlkozik egy civilszervezet, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet, amely országjáró körútja keretében a hét végén Makón állította fel információs sátrát.
A program vezetője, Tóth Olivér Honvédon is olyan lehangoló tapasztalatokat szerzett, mint másutt az országban.

Az iskolák közül mindössze egy, a református fogadta munkatársait, az önkormányzat elzárkózott – ez volt az egyik tapasztalata Makón a jászladányi székhelyű Jászsági Roma Polgárjogi Szervezetnek, amely negyven települést érintő országjáró körútja keretében járt a hét végén Makón.

A program szervezője, Tóth Olivér lapunknak elmondta: a jelentős részben cigányok lakta Honvéd városrészben állították fel információs sátrukat, amelyet bárki felkereshetett, de munkatársaik házról házra járva is kikérdezték az itt élőket. Arra voltak kíváncsiak, miként élnek Makón a romák, milyen problémáik vannak, illetve mennyire jellemző például a város iskoláiban a tanulók származás szerinti elkülönítése. Szervezetük ez ügyben segítséget is kínál egy úgynevezett jelzőrendszer működtetésével, amely reflektorfénybe állítja a gondokat.

Tóth Olivér a szervezet honvédi sátránál. Fotó: Szabó Imre
Tóth Olivér a szervezet honvédi sátránál.
Fotó: Szabó Imre

Kérdésünkre, hogy a gondok megoldásában ezt követően mit lehet tenni,
Tóth Olivér azt mondta: mindenekelőtt a gyermekek esélyegyenlőségét kellene megteremteni, segíteni a szerény körülmények között élők felzárkózását. Hozzátette ugyanakkor, hogy ebben nemcsak az adott település önkormányzatának és az iskoláknak meg a civilszervezeteknek van tennivalójuk, felelősségük, de az érintett szülőknek is. Gondot jelent a munkalehetőség hiánya, de az is, hogy sokan eleve csak a segélykérésben látják a kiutat. A konkrét lépéseket illetően borúlátó.

Szerinte a magyar politikai elit nem veszi komolyan a cigányság problémáját. Ők – civilszervezetként – a közvetítésben vállalnak szerepet, jellemző ugyanis az is, hogy a szülők, a segítésükre hivatott szervezetek és az iskola között szakadék van. Megjegyezte: a makói romákkal beszélgetve úgy tűnt, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat sem képviseli megfelelő módon őket a települési önkormányzatnál.

Olvasóink írták

  • 2. jamek 2008. április 17. 12:34
    „Meg kellene alakítani a magyar polgárjogi mozgalmat a magyarság felzárkóztatására. Azért hogy ha elmegyek az önkormányzathoz mert sz.... ban vagyok ne hajtsanak el , bár ha elkezdek óbégatni talán sikerem lesz. Az ész megáll szegények hogy el vannak nyomva még sok iskolába sem engedik be őket. Aki tanult pszichológiát az tudja hogy az első környezet ahol egy gyerek tanulhatja a megfelelő viselkedés mintákat, az a szülő,aki saját viselkedésével közvetíti ezeket az értékeket. Ha a fater lop csal veri az asszonyt, akkor pedagógus legyen a talpán aki tud a kis rajkókból embert faragni, ha pedig próbál hatni a szülőkre még meg is verik. Sz...ból nem lehet várat építeni. Természetesen a kalapom emelem a dolgozó, becsületes cigányok előtt.”
  • 1. ÉN" 2008. április 15. 06:13
    „De szerintem a Cigányság elitje" sem veszi észre az igazi problémát!!! Milyen megaláztatsban élnek a MAGYAROK melettük!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plató alatt lapuló irakiak és hamis iratok Nagylaknál

Nagylak - Péntek este nem sokkal fél hat után a nagylaki határátkelőhelyen megbújt személyeket fedeztek fel a magyar-román közös ellenőrzés végrehajtása során az útlevélkezelők. Tovább olvasom