Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Jó kezekben: a makói kórház orvosigazgatója is segít akciónkban

Makó - A makói kórház orvosigazgatója, Dehelán Aurélia örül, hogy Jó kezekben címmel meghirdetett akciójával lapunk is hozzájárul az orvosi hivatás erkölcsi megbecsüléséhez. Ő lesz az egyik szakember, aki olvasóink gyógyítással, gyógyulással kapcsolatos történetei közül kiválasztja majd a legszebbeket.
Hasznosnak tartja lapunk Jó kezekben címmel meghirdetett akcióját a makói kórház orvosigazgatója, Dehelán Aurélia szemész főorvos. Mint korábban megírtuk, célunk az akcióval az, hogy tegyünk az egészségügyben dolgozókért. Ennek jegyében várjuk olvasóink történeteit a gyógyulásról, illetve az őket vagy hozzátartozójukat kezelő orvos, egészségügyi személyzet kivételes hozzáállásáról. Olvasóink jelölése alapján szakmai testület választja ki azokat az egészségügyben dolgozó embereket és csoportokat, akiket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente szakmai testület véleménye alapján választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori mesélőjét – a testület egyik tagja Dehelán Aurélia.

A makói főorvosnő úgy látja, manapság, amikor mélyponton van az egészségügy presztízse, nincs pénz a jutalmakra, fizetésemelésre, egy ilyen kezdeményezés ráirányíthatja a figyelmet a nemegyszer hősies munkát végző orvosokra, és sokat emelhet erkölcsi megbecsülésükön. Az orvosnak erre a jó érzésre is szüksége van, hiszen a gyógyítás veszélyes üzem, tele váratlan helyzetekkel. Nem csupán betegséget kell kezelniük, hanem az egész embert gyógyítani.

Dehelán Aurélia diploma után rögtön a makói kórházban kezdett
Dehelán Aurélia diploma után rögtön a makói kórházban kezdett
dolgozni. A szerző felvétele

Dehelán Aurélia egyébként nem orvosdinasztia leszármazottja és eredetileg nem is akart orvos lenni. Magyarcsanádi szülei gazdálkodtak, ő pedig vegyipari egyetemre szeretett volna menni – erről azonban, mivel Veszprém túl messze volt, és a szülők féltették egy szem lányukat, le kellett mondania. Végül azért éppen az orvosi hivatást választotta, mert mindig is csodálta a falu nagy tudású, emberséges háziorvosát, aki biztatta is őt. De az is a pálya felé orientálta, hogy szereti az embereket, könnyen szót ért mindenkivel. Szegeden diplomázott 1978-ban, és mindjárt a makói kórházba került szemészorvosként. Mindig is büszke volt rá, hogy ez jól felszerelt, korszerű osztály. Szabó György után, aki a makói kórház első olyan osztályvezetője volt, aki egyetemi tanár is volt egyben, ő vette át a vezetését, és ezt a munkát végezte mindaddig, amíg az osztály meg nem szűnt. Most az egynapos sebészeti részleget irányítja.

Az orvosigazgató szerint hivatásának szépségét a gyógyítás sikerei adják. Ebből a szempontból ő különösen szerencsés, hiszen a szemsebészetben már másnap látni az eredményt, ez pedig mindig új erőt ad a további munkához.

Döntnökök

A javasolt embermesék közül azokat mutatjuk be lapunkban, amelyeket erre leginkább alkalmasnak talál a szakmai testületünk tagjának felkért Hajnal Ferenc professzor, továbbá Dehelán Aurélia, a makói kórház orvosigazgatója, Szilárd András, a háziorvosok szegedi egyesületének vezetője, valamint Irinyi Tamás, a betegápolók kamarájának képviselője.

Olvasóink írták

  • 1. mackósajt 2011. április 20. 06:58
    „Jó kevés sztori lesz az biztos! Főleg,ha makói esetről kell beszámolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón képzik a jövő fürdőigazgatóit

A gödöllői Szent István Egyetem gyakorlati képzőhelyévé vált a makói fürdő. Az első, 30 fős hallgatói csoport pénteken látogatott a városba. Tovább olvasom