Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jó volt az őszi fokhagyma

Felvásárló és termelő szerint egyaránt jobb volt a lassan véget érő idei fokhagymaszezon a korábbiaknál. A hazai termelők biztos piacához azonban arra lenne szükség, hogy folyamatosan jelen legyen a magyar termény Nyugat-Európában – hívják fel a figyelmet.
Fokhagymafüzérek a makói fesztiválon Fotó: Karnok Csaba
Jelentéktelen az a mennyiség őszi fokhagymából, amit a kereskedők még nem vásároltak fel, ezért azt lehet mondani, hogy véget ért a makói térség számára oly fontos fűszernövény idei szezonja. Az egyik legismertebb makói felvásárló, a Statívum Bt.-t irányító Mágori Józsefné értékelése szerint az ezévi idény kedvezőbb volt a megelőzőknél mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében. Becslése szerint Makó szűkebb környékén hét-nyolcszáz hektáron termesztettek őszi fokhagymát a gazdák, és bár voltak szokatlanul nagy esőzések, ami a termény esztétikumára itt-ott rányomta bélyegét, összességében mindenütt megtermett hektáronként nyolcvan-kilencven mázsa, aminek a nagy része a nyugati piac igényeinek is megfelelt.

A felvásárlási ár is viszonylag kedvezően alakult: a nagyobb méretű fejekért 250-280 forintot is kaptak a termelők kilónként. Az árunak az a része, amire a hazai piac nem tartott igényt, öt hónap alatt lényegében elhagyta az országot. A kedvező európai fogadtatásban természetesen rajtunk kívül álló okok is közrejátszottak: egyrészt az, hogy a kínai fokhagyma kvótája nem emelkedett, másrészt az, hogy a nagy fokhagymatermesztő Spanyolországban most pusztított az évszázad aszálya. Ám a jövőt nem lehet a szerencsére építeni – hívja fel a figyelmet a kereskedő. Úgy látja, komoly probléma, hogy tavaszi fokhagymát kevesen termesztenek, ezért a magyar áru nincs jelen folyamatosan a piacon. Így aztán minden nyáron újraindul a helyezkedés, a verseny. A tavaszi fokhagymára is figyelmet kellene fordítani, ami egyébként – véleménye szerint – akár jól jövedelmező is lehetne, ha a földet művelők nem idegenkednének az új fajtáktól.

A felvásárló értékelésével nagyjából egyetért a maroslelei Lele Gold Gazdaszövetkezet első embere, Szügyi János is – egyébként maga is termesztett őszi fokhagymát, idén két hektáron. Úgy véli, idén – az esőzések ellenére is – jobb minőségű lett a termés, mint a megelőző években és a felvásárlóktól kapott ár is kedvezőbb a megszokottnál. Hozzáteszi azonban: attól még mindig messze van, ami mellett a termesztés igazán jövedelmező lenne, tekintettel a fajta kézimunka-igényére. Abban is egyetért a felvásárlóval, hogy egész évben jelen kellene lennie a magyar fokhagymának az európai piacon, illetve hogy ennek érdekében fajtaváltásra lenne szükség. A gazdaszövetkezet egyébként éppen arra alakult első sorban, hogy piacra lépjen egy, a Makó térségi ízvilágot hordozó új fajtával fémzárolt szaporítóanyag formájában. Terveik szerint ezzel idén léptek volna piacra, de mivel a termesztésre kijelölt területen víz állt, csak egy évvel később tudnak vele jelentkezni – pedig igény már most is volna rá.

Olvasóink írták

  • 1. sok fokhagymát fogyasztó 2008. október 19. 13:22
    „Hajrá makói fokhagyma termelők! Ne hagyjátok, hogy a kínaiak kiszorítsoanak benneteket a piacról! Minél előbb makói fémzárolt fokhagyma szaporító anyagot az üzletekbe! Már nagyon várjuk! Sok - sok kiskertben is szeretnénk saját fogyasztásra termelni, ne kelljen áprilisban már az elfogyott makói helyett kínait vásárolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűsítenék a közbeszerzést

A helyi vállalkozók érdekében módosítaná a makói közbeszerzési eljárások rendjét a polgári oldalt… Tovább olvasom