Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Jogosan fogtak pisztolyt a hummerosokra a szakértők szerint

Rengeteg kérdés fogalmazódott meg azóta, hogy nemrég felbukkant a döbbenetes felvétel Kenéz Imre motoros rendőr elgázolásáról. Éppen ezért négyfős szakértői csapat vizsgálta a videofelvételt.
A Blikk információi szerint a közlekedésbiztonsági és -rendészeti szakemberekből álló csoport szabályszerűnek ítélte meg a rendőrök munkáját az ügyben. A szakértői csoport egyik tagja Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakember volt, aki szerint az ügyészség hibázott az eljárásban.

A szakértő szerint a rendőr szakszerűen használta a fegyverét az intézkedés során.
A szakértő szerint a rendőr szakszerűen használta a fegyverét az intézkedés során.

– A felvételt legalább ötvenszer kockáról kockára végignéztük, és egyetértettünk abban, hogy helytelen a hummeres konvoj tagjainak megítélése az ügyben. Amikor ugyanis a rendőr motorosok szirénázva követik Thomas B.-t, a hummeres társai nem húzódnak félre, nem állnak meg, sőt összezárnak. Amikor a tragédia megtörténik, egész közel mennek gépjárműveikkel. Álláspontunk szerint az ő szerepüket vizsgálni kellett volna, elszámoltatásuk nagyon rövid volt – magyarázta Tarjányi, és hozzátette: a konvoj többi tagja valós fenyegetést jelentett az intézkedő rendőrökre. Ezzel magyarázható az is, hogy a civil autóból kiszálló rendőr azonnal a többi autósra fogja fegyverét. Ráadásul míg társa Thomas B.-vel birkózott, ő igyekezett szemmel tartani a konvoj többi tagját.

– A segítségnyújtás elmaradása a sérült Kenéz Imrével szemben első látásra hibának tűnhet, ám a társak itt sem hibáztak. Az intézkedő rendőr azonnal segítséget hívott, azonban ennél többet nem tehetett. Egy többszörös gerinctörést szenvedett sérültet még stabil oldalfekvésbe sem helyezhet, hiszen azonnal megölheti. Ilyenkor maximum annyit tehet, hogy bajtársával marad a mentők megérkezéséig. Itt, ebben a szituációban ezt nem tehette meg – folytatta a szakértő, s hozzátette: a másik zsaru fellépése jó üzenet lehet a rendőri vezetésnek arra vonatkozólag, hogy a jövőben magasabb kiképzésben kell részesíteni a járőröket.

– Egy drogos embert földre vinni nagyon nehéz. Nincs fájdalom- és félelemérzete – érvelt Tarjányi. – Nekem, aki elég komoly közelharci kiképzést kaptam, életem legnehezebb szituációja akkor volt, amikor egy 50 kilós drogos nőt meg kellett fékezni.

A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes vezetője, dr. Fazekas Géza nem kívánta kommentálni a Tarjányi féle szakértői csoport megállapításait, de elmondta, az ügyészség már bevont szakértőket a nyomozásba, az intézkedés jogszerűségét pedig az illetékes rendőri vezetőknek kell megállapítaniuk.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Lombardo 2012. december 26. 20:04
  „KamuNeni

  Cseréld már le a billentyűzetedet magyar ékezetesre, mert az majdnem annyira irritáló, mint az átgondolatlan, szánalmas fröcsögésed. Mi a foglalkozásod, hogy ennyire tudod, mi "jogos" és mi nem? Ja, hiszen tudom. Hivatásos troll vagy.”
 • 31. állampolgár92 2012. december 26. 12:27
  „A rendőrök pisztolyait sem ártana lecserélni egy újabbra!”
 • 30. állampolgár92 2012. december 26. 12:25
  „Méghogy féltek tőlük? Ez nevetséges. A rendőrök mindig helytállnak az adott szituációkba és mindegy az, hogy nagyobb járművel van az ellenség vagy nem.
  Vajon más rendőr hogyan cselekedett volna ha nem így??
  Aki ennyire tudja az ilyen dolgokat,mért nem megy el rendőrnek és csinálja másképp a dolgokat ha ez nem tetszik!?
  Az ilyen drogosokat bármilyen eszközzel meg kell állítani,mert sosem lehet tudni hogy mikor bántanak gyerekeket,illetve öregeket vagy éppen bárkit aki a helyszínen van.
  Légpisztoly,szög???Hol élünk?
  Útzár az van,de itt gyorsan kellett cselekedni,nem lehetett totojázni.
  A törvény az törvény,be kell tartani őket!
  Még annyit: Aki a magyar rendőröket semmibe veszi az Magyarországot is!!”
 • 29. Egyolvasó 2012. december 22. 06:37
  „28. KamuNeni 2012.12.21. 16:27

  ?????????????????????????”
 • 28. KamuNeni 2012. december 21. 16:27
  „Nem jogosan csinaltak mert gyorshajtasert nem szabadna piszotllyal hadonaszniuk. Azert fogtak rajuk mert feltek tolluk mivel a jarmuvek sokkal hatalmasabbak es eroteljesebbek voltak az oveiknel. Kisebbsegi erzesuk volt. Az mellett ha a rendor nem fujja le a sofort az nem ment volna sehova. Mar allt a jarmu. Semmi jogos nem volt ebben az egeszben azon kivul hogy ezek esetleg gyorsabban hajtottak mint a sebesseghatar es meg akartak oket buntetni erte.”
 • 27. Varga111 2012. december 18. 23:44
  „Hát ennél egyszerűbb eseteken is születtek már teljesen ellentétes szakértői vélemények. Ez a legutóbbi most próbálja elfedni a rendőrök felelősségét és közben minden embert hülyének néz.
  Ha ez volt a szakszerű intézkedés, akkor a trafipaxon kívül mást ne bízzanak rájuk! Ez a videó minden magyar szégyene, amit egész Európa látott.
  Ilyen balfék a legtöbb rendőr és ti is, akik ezt nem látjátok be. Ha ez nektek megfelelő intézkedés volt, akkor a ti családotoknál intézkedjenek az ilyen profi rendőrök.
  Ezt a szintet (14 lövésből 2 lépésről 3-4 találat, háromszoros túlerőben birkózás, 0 elsősegélynyújtás mert látom messziről, hogy törött a gerince) bármikor túlteljesítem.
  Bármennyire is fáj: HÜLYE RENDŐR!!!- ebben minden benne van.”
 • 26. Luckylaci 2012. december 18. 21:54
  „Még egy gondolat,ha már itt Amerikáznak néhányan. Amerikában nem 14 Pam-Pam-ot számolna meg a videót készítő csupán kettőt vagy hármat! Egy a fejbe, kettő testre. Nem Mexicói szappanopera ez.
  Azt sem értem, ha a fehér inges rendőr látta, hogy a Hummer előre lopakodik, akkor azt is látnia kellett,hogy kamerázik is, hiszen van egy pillanat amikor oda is szól a labancnak! Miért nem szerezte meg a felvételt? Bárhogyan! Bármi áron!!!Szerintem a képzések fontosságánál erre is gondolt Tarjányi!”
 • 25. Luckylaci 2012. december 18. 21:45
  „Ahááá! Megérkeztek a szakértők,akik nemrég még arról firkáltak ide,hogy micsoda gaztett....most meg a szakszerűséget vitatják!!! Azért szögezzük le! - A jármű megállt!!! Ezzel azt jelezve az intézkedő felé, hogy aláveti magát az ellenőrzésnek, ezzel becsapja, megtéveszti a rendőrt,aki vélhetőleg nem is számít rá, hogy célponttá vált!(A drogos gázt ad!)Mire észlelné a bajt a reakcióideje nullává válik!Esélytelen! Vajon a sok helyi szakértő mekkora Chuck Norris szaltóval tudott volna mögé kerülni és Hummerestől gombóccá gyűrni?
  Ja, mert Amerikábam..... aha, Állítólag a világ legfejlettebb demokráciája! Mégsem felejti el az amerikai állampolgár,ha a rendőrre fegyvert fogsz ,értéktelenné váltál, hulla vagy! Nincs pardon. E szerint is élnek. Nincs feljelentősdi, ügyészségesdi,felfüggesztősdi, bocsánatkérősdi. Egy töketlen országban élünk!”
 • 24. Palmer2011 2012. december 18. 18:31
  „Nincs olyan, hogy szöget szórnak ki az autós elé ? Esetleg olyan, hogy legéppisztolyozzák, vagy épp egy 10 tonnás útakadályt helyeznek az autó elé ? Ez a motorral az 5 tonnás monstrum elé állás tényleg nem annyira szakszerű.

  Én nem értem, miért van az, hogy nálunk mindig utólag vagyunk okosak mindenben. Értem, hogy stresszes egy rendőr élete, de azért valami racionalitás csak marad egy rendőrben, sőt ilyen szituban, amire nem képzik ki őket - mert ha kiképeték volna a zászlóst, akkor nem halt volna meg - miért nem egyszerűen a józan eszüket használják a rendőreink ? És ha amerikában mérföldeken át üldöznek ámokfutókat, nálunk miért kellett ezt megoldani 100 méteren ?”
 • 23. VV4 2012. december 18. 17:41
  „ÓÓÓ.. uborka, csak nem moderáltak?! Végre! És rögtön még a nem teljes egyetértésből is érdemi vita alakulhat...”
 • 22. Agáta 2012. december 18. 17:02
  „A kiképzés elégtelenségét támasztja alá az, hogy az autó elé állt a motoros rendőr. Aki megnéz egy amerikai dokumentumfilmet, amiben a rendőrök közúti intézkedéseit mutatják be, láthatja, hogy mindig az autó MÖGÖTT áll meg a rendőr. OK, itt nem álltak meg egyáltalán, de akkor pláne nem állok elé! A kerékre jogosan adtak le lövést. Rendkívül sajnálatos, hogy egy fiatal magyar rendőr életébe került egy mocsok drogos bűnöző hőzöngése.”
 • 21. uborka 2012. december 18. 16:56
  „Tehát, fölösleges a be írás. ??? Kizárólag FIDESZ-nek fentartott oldal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 20. szegedgabor 2012. december 18. 15:51
  „Abból indultak ki, hogy a rendőrnek van szava, és egy gyalog rendőr is elég lenne a megállításához. Csakhogy az elmúlt évek bűnözőbarát felfogásának köszönhetően, ahhoz is jogi véleményezést kérnek lassan rendőreink ha meg akarnak szólítani egy bolti tolvajt, nehogy bepereljék őket. Ilymódon minden hatalmuktól megfosztva próbálják védeni az embereket és várhatják a felelősségre vonást minden eset után, hogy biztos jogos volt e az intézkedésük.
  Nem vagyok rendőr, de valahol meg kellene találni az egyensúlyt az anarchia és a rendőrállam elnevezések között amivel a sajtó tele van évek óta....”
 • 19. tucat 2012. december 18. 15:35
  „Számomra megalapozottnak és hihetőnek tűnik Tarjányi véleménye, és a következtetései is elgondolkodtatóak. Remélem, a kiképzésük korrekciójával nagyobb védelmet biztosítanak majd azoknak az embereknek, akik a biztonságunkért hoznak áldozatokat. Kis pénzért, és olykor nem is akármekkorát, mint éppen Apátfalván is.
  Köszönjük, Imre! Ha hibáztál is netán - én ezt nem tudom megítélni -, értünk volt az is. Megérdemeljük - te legalábbis így gondoltad. Én is remélem! És köszi! ;(”
 • 18. Smerdis 2012. december 18. 15:26
  „12. Habakuk 2012.12.18. 13:43

  ezt kérdem én is? szerintük szakszerű egy x tonnás hummer útját egy motorossal elállni? örülök, hogy más is így látja.”
 • 17. Habakuk 2012. december 18. 14:54
  „16. Francois ... Hát a Blikkben olvastam :) http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyilkolni-akart-a-hummeres-2122013 És azért raktam kérdőjelet a végére, mert nem biztos hogy úgy is volt. Szerintem, amiatt nem kellene aggódj, hogy egy ilyen fórumban elhangzott dolgokra alapoznak majd az ügyvédek :)”
 • 16. Francois 2012. december 18. 14:28
  „Nem akarok senkit magamra haragítani, de nem kéne ide írogatni! Itt a német laptol sokan olvassák, meg az osztrák német , magyar ügyvéd is! 12. Habakuk 2012.12.18. 13:43 Ilyeneket meg főleg ne (bizonyára közben találták el a hummer ajtaját, ami miatt nem lehetett lehúzni az üveget?) Honnan tudod hogy az ügyészség ezt nyilvánosságra hozta eeeeeeeeeeeee?! 13. deszkás 2012.12.18. 13:45

  No comment. Értelmetlen volna. "Ő" SZÉPEN ÍRTA! TARTSUK EHHEZ MAGUNKAT!”
 • 15. queenmargareth1 2012. december 18. 14:12
  „Ez uaz a Blikk, amelyik közölte, hogy hibák sorát követték el és szerencsétlen "hummeres", hogy megijedt?!
  Ja, hogy eltűnt az a cikk???”
 • 14. nyomdasz63 2012. december 18. 13:58
  „Sajnos azt is szem előtt kel(lene)tartani,hogy ez "csak" a mi véleményünk.
  Európa többi részén a videó Osztrák spíkerének véleménye dominál,ez alapján van megítélve az egész.”
 • 13. deszkás 2012. december 18. 13:45
  „No comment. Értelmetlen volna.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséges diák: lovas rendőrnek készül Feri

Sokrétű, érdekes hobbiknak hódoló diákot mutatunk be Tehetséges diák rovatunkban. Árva Ferenc a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium utolsó éves diákja, aki az érettségi után lovas rendőrnek készül. Tovább olvasom