Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Jól haladnak az M43-as makói szakaszával

Makó - Mindenhol építik az M43-as autópályát, kivéve a 47-es főúttól a 4413-as összekötő útig tartó szakaszt. Itt a korábban többször demonstráló alvállalkozók és kivitelezők ma egyeztetnek a NIF Zrt.-nél.
A rossz idő miatt ugyan a szokásosnál kisebb intenzitással, de továbbra is folyik a munka az épülő M43-as sztráda azon szakaszain, amelyeket nem érint a Szeviéppel kapcsolatos botrány – tapasztaltuk, amikor az autópálya Makóhoz közeli szakaszait látogattuk meg. A Földeáki út mentén például tegnap láttuk, hogy pakolják ki a vasúti kocsikból az építkezéshez a kavicsot, amelyet teherautókra rakodva vittek tovább. De a sztráda Óföldeákhoz közeli részén is azt láttuk, hogy munkások szorgoskodnak egy felüljárón. Az útépítők jól haladnak. Laikusként úgy ítéltük meg, hogy a makói szakasz átadásának eredetileg kitűzött határideje (2010. augusztus 31.) tartható.

Ebben bízik a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. is.

Folyik a munka. Vasúti kocsikból pakolták tegnap az építkezéshez szükséges zúzott követ a Földeáki út mentén. Fotó: Karnok Csaba
Folyik a munka. Vasúti kocsikból pakolták tegnap az építkezéshez szükséges
zúzott követ a Földeáki út mentén. Fotó: Karnok Csaba

A társaság kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya lapunknak elmondta: azokon a szakaszokon, amelyeket nem érint az elmúlt napokban kibontakozott botrány, minden az eredeti terveknek megfelelően halad. Ez nemcsak az autópálya többi részére igaz, de a Makót elkerülő útra és a leágazásra is. A NIF Zrt.-hez innen nem érkezett olyan panasz, hogy az alvállalkozókat nem fizetik ki – hangsúlyozta Fazakas Orsolya. Hozzátette: továbbra is bíznak benne: a teljes szakaszt egyszerre, egyben tudják átadni. Hangsúlyozta: ez a keddi tárgyalások eredményén múlik, amikor is kiderül, pénzhez jutnak-e, és tudják-e folytatni a munkát az egyelőre várakozó állásponton lévő alvállalkozók azon a szegedi szakaszon, ahol abbahagytak minden tevékenységet.

Hol dolgoznak, és hol áll a munka? Az épülő M43-as négy szakasza közül tovább tart a munka az 5-ös és a 47-es főút között (6,7 kilométer), ahol a 43 Szeged–Makó Konzorcium a kivitelező. Folyik a beruházás a 4413-as és 4415-ös összekötő út között – ez 16,2 kilométer hosszú. Itt a Maroslele 43 Konzorcium végzi a munkát. Építik a Makót elkerülő utat és a leágazást – együtt 7,5 kilométer –, ahol a Doprostav a kivitelező.

Abbamaradt viszont a munka a 47-es főúttól a 4413-as összekötő útig, benne a Tisza-híddal (8,7 kilométer), amelynek megépítésére a Tisza M43 Konzorcium kapott megbízást.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. scott1 2010. május 23. 16:33
  „T.mj52!
  Ahogy gondolni tetszik, már gondolat szabadság van, vagy még...
  Az M43 beruházás leállítása, csak a határig futó következő szakaszt érintheti majd tartósan hátrányosan. De ez is csak azért alakulhat így, mert a helyi Elvis /az igazi király/ akarata 2 ütemre tartott igényt... :) és nem "I. Victor" utasítására.
  Ui: a viaduktról kialakult vélemény /szakmai körökben is/, hogy a Gyurcsány korszak értelmetlen beruházásainak méltó emléket állító monumentum...”
 • 36. mj52, 2010. május 23. 13:26
  „Entschuldigung, helyesen: scott1.”
 • 35. mj52, 2010. május 23. 11:06
  „T.csott1. A "veled ellentétben" olyan véleményt tulajdonÍt neken amit soha nem állÍtottam, az M43-as elkészült szakaszát szántófölddé viszaalakitani többe kerülne mint befejezni. Tartani azért lehetett, lehet ettől mert volt erre utalás a kampány kezdetén, vagy korábban.
  I.Victor nevet nem én találtam ki, a leendő miniszterelnök habitusára céloz némi iróniával, de nem gondolnám hogy valaha is király lesz.
  37.-A " Megalomán,felesleges viadukt" ugy tudom hogy lápos mocsaras terület fölött vezet át, de nem ismerem a z ottani pro, és kontra érveket.”
 • 34. scott1 2010. május 21. 20:04
  „T.9349779!
  Volt show azért máshol is! M6-os: értelmetlen alagutak a sík vidéken /halálos áldozatokat okozó beomlásokkal + csúszás/, megalomán, felesleges viadukt /melynek ára fedezett volna 30 kilométernyi autópályát/, M0-s mutyi Megyeri híddal /kifizetetlen, csődbe ment alvállalkozókkal + csúszás/...
  Lejáratás nem lehetett, mivel a választásokig azért valahogy kihúzták, és ez előtte szólt volna igazán nagyot...
  Nem csak mi vagyunk szerintem a kiválasztottak:)”
 • 33. scott1 2010. május 21. 14:12
  „Veled ellentétében én nem hiszem, hogy hagyják az eddig elkészült munkákat tönkre menni. Nem hiszem, hogy a miniszterelnök fel fogja venni az I. Victor nevet és királlyá akarná magát koronázni. Szerintem meg akarják valahogy majd szüntetni a körbetartozást és a késve fizetést. Nem hiszem, hogy örülnének annak, hogy ezen problémák megoldása is rájuk fog hárulni. Elkészül ez, ha előbb nem akkor utóbb!
  Véleményem az hogy sok minden viheti előre az országot, a gyűlölet nem! Nem hiszem, hogy az visz bennünket előre ha a győztes oldal - még hatalmon se levő - vezetőjének megkoronázásáról dimenzionálunk, vagy azt próbáljuk elhinteni, hogy a kialakult káosz mennyire előnyös számukra...
  Szerintem a mindent átszövő, erős gazdasági lobbik tehetnek a kialakult helyzetért, amelyek 8 év alatt leredukálták és felemésztették a kormányzó pártokat... nem a baloldalra szavazó kisnyugdíjasra, egyetemistára, munkásra vagy egy Szili Katalin tisztaságú baloldali politikusra gondoltam.”
 • 32. mj52, 2010. május 21. 13:07
  „T. scott -" odáig juttaták" -mire gondolsz?
  1.) Ügyeskedő vállalkozók.
  2.) Törvényhozók, rendeletalkotók.
  3.) Utlosó ..., -* ...- Nemzetrontó ...*-..-Országot szét...*..stb.
  4.) Ez mind.
  Nem szeretnék tippelni, az én véleményem az hogy sok minden viheti előre az országot, a gyűlölet nem.”
 • 31. scott1 2010. május 19. 10:24
  „Tmj52!
  Szerintem meg fogják próbálni, de inkább csak utóbb tudják megszüntetni, de ne csodálkozz ezen, mire világossá válik milyen szerződéseket kötöttek az elmúlt 7-8 évben, ki kinek adta tovább a cégeit, ki hova tűnt azóta... odáig jutották ezt a szegény országot, hogy mára magától áll le minden:) A 24. órában vették át a kormányzást.”
 • 30. mj52, 2010. május 19. 09:05
  „Elkészül ez, ha előbb nem akkor utóbb, / már ha be nem jön amit a 29. Ferrer mond/. I. Victor pedig majd megszünteti a körbetartozást meg a késvefizetést, ...vagy nem. Mindenesetre megpróbálhatná, ha már autópályát épittetni nem sikerült, egy centit sem.”
 • 29. Black&Red 2010. május 19. 00:07
  „A makói rész mindig is jól haladt, kár, hogy a DM csak most ír róla! Ősszel vagy télen volt utoljára hír erről a részről, már épp ideje volt.”
 • 28. Ferrer 2010. május 18. 21:41
  „Jól is fog haladni egészen addig, ameddig Orbánka nemzeti érdekekre hivatkozva leállítja :))”
 • 27. janoka 2010. május 18. 19:51
  „Azért ezen a részen is van fizetési hiányosság!
  Tanagaba Bt. szereti bérbe venni a lakást majd távozni három hónapos rezsi és bérleti díj fizetése nélkül.”
 • 26. xxx666 2010. május 18. 19:18
  „Köszöntelek újságíró, allias hajosinas !:):D”
 • 25. hajosinas 2010. május 18. 17:20
  „Úgy tűnik, lehet itt bármelyik politikai szervezet szinpatizánsa a helyi vezetés, ez a Dél Magyarországi rész évtizedek óta mostoha gyerek.Itt lehet mézesmadzagot húzogatni folyamatosan az emberek szája előtt.Érdekes módon az ország más részein ahol épültek és épülnek autópályák, olyan sok machináció, mint az M 5-ös, és most az M 43-as építésén soha nem volt.Mindenhol " viszonylag határidőre" elkészült az amit előre beterveztek. Gyalázat amit ebben az országban tenni lehet az illetékeseknek, kényükre kedvükre az adófizetők pénzén, az adófizetők pénzével.De ami még arcátlanság mind- e mellett,hogy soha senkit nem vontak felelőségre, nem fizettettek vele kártérítést,nem kobozták el a vagyonát, de mégcsak az állásából sem mentették föl a felelőtlen,gondatlan hivatali tevékenysége miatt.De vonatkozik ez azoknak a fő és alvállalkozóknak a vezetőire is kik hasonló tevékenységet folytatnak.Nem utolsó soraban a törvény és rendelet alkotókra,kik olyan szabályokat kreálnak folyamatosan,hogy az ügyeskedőknek biztosított legyen mindíg a kiskapu az elosonásra.”
 • 24. varadipal 2010. május 18. 17:19
  „Régen lecsukták a szabotálókat. Most is le kell csukni egy két fejest /aki nem fizet, és aki zsebbe fizet, aki letagadja, hogy fizettek, és aki olyan zsét követel, ami nem jár neki, az áron felül vállalkozókat, és az áron alul vállalkozókat./ 10 ember sittre kerül hamarjában, majd akkor lesz határidős átadás.
  Nem kellene bizottságosdit meg ülésezésesdit játszogatni, hanem vezetni és dolgozni kellene, ahogy az a tisztességes gazdaságokban szokás.”
 • 23. Logaritmus 2010. május 18. 17:12
  „Tegnap jártam arra, és csomó gép és ember dolgozott ott, minden rendben haladt.”
 • 22. birkasouce 2010. május 18. 16:24
  „"Laikusként úgy ítéltük meg, hogy a makói szakasz átadásának eredetileg kitűzött határideje (2010. augusztus 31.) tartható."

  Jajj, laikusnak tetszik lenni? Vagy nem tetszik, de mégis az? Esetleg jósképzőt tetszett végezni?
  Ugye, ha esetleg a határidő mégsem lesz tartható, és majd számon kérjük aug. 31-én, hogy hol a befejezett út, nem csak hebegni-habogni, esetleg mélyen hallgatni tetszik majd, hanem esetleg kiállnak, és azt mondják: "Bocs, emberek, nem direkt írunk baromságokat, de csak ennyire futja"?
  Ugye, így lesz?
  Gyermeki énem kétségbeesetten várja a megerősítést...”
 • 21. buliservice 2010. május 18. 15:27
  „reméljük a híd hamar kész lesz

  www.hoszig.comoj.com”
 • 20. E! 2010. május 18. 15:26
  „"Jól haladnak az M43-as makói szakaszával"
  Remélem, nekik azért ki is fizetik a cehhet.”
 • 19. E! 2010. május 18. 15:25
  „16. Tóthimi 2010.05.18. 13:57
  "Csak azt nem értem, hogy miért mondják a szeviépről, hogy szocicég, amikor a várostól egyetlen megrendelést nem kaptak, és pályázatot sem nyertek."

  Pont azért. Mert ez a DM.”
 • 18. szilléri 2010. május 18. 15:22
  „A Szeviép ,,majdnem " pénzéhez jutott, de a ,,bankja" egyből lenyulta. Magyarúl a csődvédelem a bankok ellen nem véd. ( egy Szevis haverom mondta, hogy némi pénzhez jutott volna a cég, de hát első a bank ! ? akkor van karvaly tőke vagy nincs ?????????? )”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészt fogtak Kiszomboron

Kiszombor - Három határsértőt és egy román embercsempészt fogtak a kiszombori határrendészek… Tovább olvasom