Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Jól startolt az makói egynapos sebészet

Makó - Az első két hónapban 13-14 milliós bevételt hozott a makói kórháznak az újonnan bevezetett egynapos sebészet, amely részben néhány megszűnt régi ellátási formát vált ki. Az orvosok és a betegek megszokták – az intézmény hamarosan önálló helyet alakít ki a részlegnek és bővíteni szeretné az egynapos operációk körét.
Kedvezőek a tapasztalatok a makói kórházban a két hónapja indult új, részben a megszűnt régieket kiváltó ellátási formával, az egynapos sebészettel kapcsolatban. Mint annak idején beszámoltunk róla, erre az intézmény pályázati úton kapott lehetőséget, egyúttal nyert finanszírozási keretet az operációk végzésére – a kiírásra pedig azt követően jelentkezett, hogy a kórházban meg kellett szüntetni a szemészetet, a fül-orr-gégészetet, a baleseti sebészetet és az urológiát. Bár az egynapos sebészet új ellátási forma, ennek keretében lényegében ezekbe a szakmacsoportokba tartozó egyszerűbb műtéteket végzik Makón; persze csak azokat operálják itt meg, akiknek az ellátása huszonnégy órán belül megoldható. Ha a műtét során komplikáció lépne fel, a beteget Szegedre viszik a háttérintézményként közreműködő klinikára. Az egynapos sebészeti részleget vezető szemész főorvos, Dehelán Aurélia arról tájékoztatta lapunkat: két hónap alatt közel száz beteget operáltak itt meg. A műtétek fele szemészeti jellegű, de végeztek egyszerűbb traumatológiai, urológiai, fül- orr-gégészeti és gasztroszkópiás beavatkozásokat is. A részleg indulásának hírére egyébként komoly várólista alakult ki. Elutasítani eddig egyetlen jelentkezőt kellett, azért, mert félő volt, hogy a szíve nem bírja a műtétet.

Kisteleken is indul

– Bár októbertől elindult az egynapos általános sebészeti ellátásunk, az ehhez szükséges nappali kórházunkat csak november 3-án adjuk át – tájékoztatott Vígh József, a kisteteleki rendelőintézet vezetője. Az intézményben – ami a szaktárcától nyert forrást a beruházásra – néhány héten belül elindul a fül-orr-gégészeti, szemészeti, traumatológai és nőgyógyászati ellátás is az egynapos sebészet részeként.

A hagyományosnál olcsóbb, hatékonyabb, a betegforgalmat gyorsító egynapos sebészet a makói kórház számára nyereséget hozott, az első két hónapban 13-14 milliós bevételt jelentett. Mivel a modell működőképesnek bizonyult, azt tervezik, hosszú távon is az intézmény profiljába fog tartozni – sőt, ha újból kiírják a központi pályázatot a folytatásra, sebészeti és nőgyógyászati egynapos műtétek végzésére is lehetőséget kérnek. Dehelán Aurélia azt mondja: az első hónapban voltak gondjaik, hiszen ez az eljárás több adminisztrációval jár – a betegekkel például több nyilatkozatot kell aláíratni. Mostanra viszont orvosok és betegek is megszokták az új rendet, sőt a páciensek közül egyre többen kifejezetten kérik, hogy amennyiben szakmailag lehetséges, így műtsék meg őket, aztán hadd gyógyuljanak otthon. A szakirodalom szerint így gyorsabb is a felépülés. Nyugat-Európában különben az operációk hetven-nyolcvan százalékát végzik így, Magyarországon csak a harmadát – jövőre szeretnék ezt az arányt ötven százalékra növelni. A további bővülésnek azonban már lesznek akadályai: igaz, hogy az orvosok megfelelően képzettek és általában az intézmények felszereltsége is megfelelő az egynapos sebészet követelményeinek, de nálunk sok beteg esetében kockázatot jelent az otthoni lábadozás szociális és higiénés okokból.

A makói kórház tervei között szerepel az is, hogy fél éven belül külön épületrészt alakít ki az egynapos sebészetnek. Jelenleg két helyen, a régi főépület egykori fül-orr-gégészeti és szemészeti osztályán végzik a beavatkozásokat. A fül-orr-gégészet a szemészet alatti szinten van – itt alakítják majd ki az új részleget. A tervek már megvannak és pályázaton nyert is pénzt az intézmény.

Vásárhelyen százötven beavatkozás

Vásárhelyen is működik egynapos sebészet. Ott az első két hónapban százötven hasonló beavatkozást végeztek el. Az Erzsébet-kórház A épületében kialakított osztályon hétfőtől péntekig operálnak, mindennap más-más szakterület (sebészet, nőgyógyászat, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia) kerül sorra. Itt két hónap alatt bő tizenegymillió volt a bevétel ebből az ellátási formából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német, francia, angol a makói oviban

Makó - Megoszlanak a vélemények arról, érdemes-e nyelvet oktatni már óvodás korban – Makón… Tovább olvasom