Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jönnek a törökök Makóra, húsüzemet építenek

Makó - A 3,5 milliárdosra tervezett makói fürdőkoncepciónak megfelelően megváltoztatta Makó belvárosának rendezési tervét tegnapi ülésén a város képviselő-testülete. Az ülésen szerződést írtak alá egy török vállalkozással, amely húsüzemet szeretne építeni a makói ipari parkban.
Lezártak egy közel féléves tárgyalássorozatot a makói önkormányzat tegnapi testületi ülésén: aláírta betelepülési szándékát a makói ipari parkba egy török vállalkozás. A cég húsfeldolgozó üzemet telepít a városba. Ezt a testület döntése előzte meg: egybehangzóan elfogadták a szerződés feltételeit – melyet az utóbbi hónapokban többször is módosítottak a befektető kérésére. A török cég várhatóan hatvan álláshelyet teremt.

Az előterjesztések sorában elsőként a belváros területéhez tartozó rendezési terv módosításáról döntöttek – ezt a fürdőberuházás indokolja. A 3,5 milliárdos fejlesztéshez ugyanis szálloda és parkolóház is szükséges, így a fürdőt környező ingatlanok 50 százalékos beépíthetőségét engedélyezték. Mágori Józsefné fideszes képviselő rámutatott: kiemelten védeni kellene a hagyományos makói polgári házak építészeti sajátosságainak egységességét.

Módosította a városvezetés a népszavazásról szóló rendeletet is – hiszen az eddigi már hatályon kívül került, több mint tíz esztendőn át ugyanis nem igazították a makói jogszabályt az azóta számos változást megélt törvényhez. Ennek kapcsán Bánfi Margit jegyző elmondta: saját jogkörében elutasította a legutóbb hivatalosan benyújtott aláírásgyűjtési kezdeményezést. A testület elfogadta a Fátyol Mihály-szobor állításával kapcsolatos előterjesztést: egymillió forinttal jutalmazzák a legjobb szoborpályázatot – a megkötések közé tartozik, hogy egész alakos, 5/4-es arányú alkotás készüljön a neves makói zenészről. Lengyel István képviselő felvetette: fontolja meg a testület, hogy a városi szoborkoncepcióba illesszenek be egy Ford T-modellt ábrázoló alkotást is, hiszen az autó konstruktőre a makói Galamb József volt. A javaslat a következő ülésen a testület elé kerülhet.

Megszavazta a testület a városi kht.-k gazdálkodási beszámolóját, elfogadták a közművelődési társaság és a VTV vezetőjének célprémiumát is – ami a feltételek teljesítése esetén továbbra is bérük 25 százaléka. Vita alakult ki a kht.-vezetők béremeléséről is, végül a testület elfogadta: egységesen bruttó 350 ezer forintos javadalmazás jár egy-egy posztért – a Közművelődési Kht. vezetőjének bérezése kiegészül a sportcsarnok vezetéséért járó többlettel, ami havi bruttó 150 ezer forintot tesz ki.

Mennyi az annyi?

A kht.-igazgatók bérezése kapcsán Mágori Józsefné felvetette: tegyék felelősség szerint sorrendbe a városi pozíciókat – és párosítsák hozzá bérezésüket is. Molnár László képviselő ennek kapcsán rámutatott: a most elfogadott összegek bruttó fizetések – ami gyakorlatilag a felét jelenti nettóban: a 350 ezer forintból alig több mint 170 ezer forint jelenik meg a menedzserek számláján, a közművelődési és a sportcsarnok-igazgatói poszt együtt körülbelül nettó 250 ezer forintot jelent.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Lack0 2008. június 16. 01:54
  „Megvan a kapocs! Ez egy összeesküvés. A törökök jönnek, fürdő épül. Török mintájúra Makovecz által. Akkor kinek épül? :))))”
 • 24. magyarok 2008. június 03. 20:56
  „Ameecee

  Nem egészen 12 kicsit azért több sajna... :DDD
  a grundnak ebben az estben a jelentése focipálya...
  Ha a te gyermeked vagy hozzátartozod gyermekét érné baleset akkor nem azzal hivalkodnál, hogy neked kiskorodban nem lett bajod. HAnme azzal miért nem lehetett biztonságosabb játszoteret csinálni...
  Téma lezárva, butáknak nem írok...”
 • 23. Lescon 2008. június 02. 10:34
  „Hamarabb is lezárhattad volna... köszi”
 • 22. ameecee 2008. június 01. 22:15
  „"Az, hogy te tuidatlan vagy az ne jelentse már azt, hogy én nem írhatom le, mit gondolok..."
  Azt hiszem te voltál az, aki nekemjött a véleményem miatt.

  "grundot= focipályát csinálnak"
  A grund jelentése nem focipálya.

  "ott senkinek nem fog meghalni a gyermeke az életveszélyes játákok miatt"
  Én túléltem a gyerekkorom az "életveszélyes játékok" között. Gondolom Te a 12 éveddel ezt még nem mondhatod el magadról...

  Részemről a téma lezárva, kár a billentyűzetet koptatnom miattad.”
 • 21. magyarok 2008. június 01. 21:11
  „ameecee a szánalmas az, hog tudtalanul ide irogatsz... Megmondta a közgyüllés, hogy azon játszóterek helyére melyek nem felelnek meg az uniós szabályoknak grundot= focipályát csinálnak... Ha nem vagy a szó értelmével tisztába akkor keresd meg Puskás Öcsi bácsi életrajzát és tudni fogod, hogy a grundokon nagyon sok jó ember nevelkedett fel, és ott senkinek nem fog meghalni a gyermeke az életveszélyes játákok miatt...
  Az, hogy te tuidatlan vagy az ne jelentse már azt, hogy én nem írhatom le, mit gondolok...
  De kezdem azt hinni erről te semmit nem tudsz csak bulvár szinten hallottad, és mégis úgy beszélsz róla mintha tudnád miről beszélsz :)”
 • 20. ameecee 2008. június 01. 11:26
  „Bár ennek a topiknak valóban semmi köze nincs a játszóterekhez, de ha már sikerült ezt a remekbeszabott, értelmes postot összehoznod, akkor értekezzünk erről egy kicsit!
  Bár kíváncsi vagyok, milyen alapon utasítgatsz Te engem, de talán megengeded, hogy a véleményemet leírjam: a játszóterek nem grundok. Neked egy üres placc mióta focipálya?
  A játszótér lényege, hogy vannak rajta játékok.
  34-ből 14 játszóteret bezárni, a maradék 20-ra pedig száz milliót költeni szerintem nem a legjobb megoldás. Talán máshogy is el lehetne osztani ezeket a pénzeket, ha már a szűkös büdzsére hivatkozva nem akarnak erre többet költeni. Az a 14 játszótér, még ha nem is felel meg az uniós előírásoknak, nem véletlenül van ott, ahol.
  Persze ez csak az én véleményem. Mindenesetre szánalmas, ahogy kikelsz magadból, és téged minősít, nem pedig engem...”
 • 19. magyarok 2008. június 01. 11:00
  „ameecee

  Ha volna 3cm agyad nem szólnál erről a kérdésről hiszen a játszóterek kaptam 100millát, csak bizonyos játszótereket meg kell szüntetni, mert nem felel meg az Eu követeléseknek... de ezekből is grund lesz, ami azt jelenti, hogy focipályát csinálnak belőle, a többiből meg ami rá megy az 100 milla az Eu konform lesz... Vágod tudatlan agyatlan barátoM????”
 • 18. ameecee 2008. június 01. 10:49
  „Sztem jöjjenek a törökök, bár voltak itt eleget, de ha más befektető nincs, akkor miért ne?

  Népszavazásról csak annyit, hogy a kérdések felének értelme sincs...
  Bár a kezdeményezéssel egyet értek, oldják meg olcsóbban. Több mint 3 milliárd fürdőre, azt a pár millliót meg sajnálják a játszóterektől? Hát fulladjanak meg, de komolyan...”
 • 17. APÓ 2008. május 30. 20:39
  „Tisztelt "törökök"!
  Nagyon tetszett a hozzászólásod! Olyan jót nevettem rajta!
  Köszi, hogy megnevettettél! :-)))
  Tisztelt makóiak! Örüljünk, hogy legalább ennyi is összejött, mert ha
  az Önkormányzat nem akarta volna (Tisztelt Ellenzék!), akkor még ennyi sem lenne! Természetesen a tőke akarata is kell még, hogy munkahely létesüljön, de ha a tőke nem lát fantáziát Makóban, akkor miért jönne ide?! Ilyen esetben az Önkormányzat a feje tetejére is állhat, akkor sem lesz semmi. Most mindkét részről összejött s ez örvendetes! Gratulálok az Önkormányzatnak, hogy sikerült a szerződés! Így tovább!!!”
 • 16. Lescon 2008. május 30. 15:06
  „...hogy jön a húsüzemhez a játszóterek ügye??? :S
  De ha már offtopic a hsz, legalább ne írkálj már hülyeségeket. Ahelyett, hogy itt vernéd a habot, miért nem azt kérdezed meg (a megfelelő helyen), hogy azzal a konkrét játszóval, ami annyira fáj neked mi lesz, vagy miért lesz? Úgy írogatsz ide, hogy az egészről lövésed sincs ´vazze - se a játszóterekről, se ennek a fórumnak a lényegéről.”
 • 15. hajrá 2008. május 30. 15:01
  „1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a mai többmilliárdos fürdőberuházás azonnal le lesz állítva?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a város új, területünk- és anyagi lehetőségeinknek megfelelő, sokkal olcsóbb fürdő fejlesztési tervet készíttet?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy az új tervet a makói lakosság népszavazással megerősítse?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi népszavazási kampányolásnál a makói nép és az Önkormányzat egyenlő anyagi- és médiatámogatást kapjon a város terhére?

  Népszavazást arról, hogy "azonnal le lesz állítva"...
  Aztán még egy népszavazás arról, hogy az új terveket elfogadja-e a nép...
  És mindkét népszavazáshoz kampányforrásokat a "nép"-nek... :D:D:D
  Gondolom erre megy kia játék ;), milyen jól el tudna a nép számolni az átadott kampánypénzek elköltéséről... lehet, hogy "egyesek" nagyon is jól járnának...

  Ja és a két népszavazásra elkölthetnénk újabb kb. 20 milkát :D:D:D

  Hajrá Nép! Hajrá nyugalmazott mérnök úr!”
 • 14. kócos 2008. május 29. 22:06
  „A játszótérről a veszélye játékokat elvisszük, ettől kezdve "grund"-ként üzemel ez a játszótér. Ki magyarázza meg a 2-3 éves gyereknek, hogy itt bizony játszani kell játék nélkül is. Legfeljebb a kutyák által használt fertőzött homok marad, ami viszont, esetleg vakságot okozhat. Legalább lehet emlegetni a "humánus" polgármestert, akit igazán nem érdekel a makói gyerekek sorsa. Sokkal nagyobban gondolkodik!!!”
 • 13. német pál anyukája 2008. május 29. 21:36
  „A kurva anyját enneka nyugalmazott kriptalakónak.Húzzon a véresbe az a buz i kecskefejű”
 • 12. Jason D. 2008. május 29. 20:34
  „Az a helyzet, hogy az ellenzéknek semmi nem jó...
  Árulja már el, kinek mi baja a fürdőfejlesztésel?
  Nézzetek körbe, menjetek el Gyopáros fürdőre,Gyulára, Mórahalomra, aki otthon ül egész nap és nem látott ilyet és nem tudja, hogy telis tele van külföldiekkel meg az ország más részében élőkkel akik pihenni járnak oda... bizony van aki ott alszik van aki beül az étterembe a cukrászdába stb stb.
  MAkón miért ne mehetne????
  Van olyan dolog amit nem az ellenzék talál ki, és ti azt mondjátok, okés ez jóóóóó... szerintem bármit tesznek akkor sem jók mert olyanok vagytok mint a parlamentben a nagytestvér, mindegy mi csak a kormány oldal találta ki akkor ellene szavazunk..., de ha ti olyan jók vagytok, miért van egyre kevesebb esélyetek minden ciklusonként????
  Savanyú a szőlő...”
 • 11. törökök 2008. május 29. 18:15
  „kerék alá tesznek, onnan is kivesznek”
 • 10. Heffalump 2008. május 29. 18:14
  „Ja, valaki végre KOMOLYAN mondja meg neki, hogy ez az erőltetett Ö-zés nagyon nem jó! Hiába akar makóiasan beszélni, ez neki NEM MÖGY! Hagyja abba!!!”
 • 9. egy anyuka 2008. május 29. 15:53
  „a tegnapi testületi ülést én is,mi is megnéztük,kész cirkusz volt
  ajánlanám búzás úrnak tekerje már vissza a hozzászolásait,s nézze ujra hogy mily BUNKÓN adta elö magát,s rázta le azokat kik netán igazat akartak belöle kifacsarni...
  igazság?!?
  mily módon mer egy ilyen ember hazugnak nevezni egy normális újságot,s egy újságirot -elöbb nézzen a saját körme alá,ki ilyen modon mert beszélni a délvilágrol,s annak képviselöjéröl- mindenki tud mindenröl,ahogy azt andrea is elmondta,többen tudnak a piacon és a fürdöben áztatok mindenröl,mint azt búzás ur gondolná...
  nehogy azt higgyje hogy minden a hátunk mögött nyugodtan lezajlhato...
  a játszoterekröl meg már megvolt a véleményem már korábbi hozzászolásokban,de ahogy azt B.P. tegnap kiforditotta,az volt ám az igazi bundakesztyűűűűűűűha...
  na hagyjuk a meséket a tvbe,s ne a testületi ülésen vezérelve.
  persze meg a fizetések...?!?
  na meg a fürdö...?!?
  na meg a törökök?!?...
  csak a pénzröl szoljon a dolog,hogy mennyi maradhat a zsebekben,ugye?!?”
 • 8. András 2008. május 29. 15:09
  „Nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek :D Amikor fürdőfejlesztésről van szó, akkor jön a szokásos hülyeség, hogy előbb munkahelye kellenének (ami magától nem jön...ahhoz kell valami ami köré azok kialakulhatnak, ebben az esetben a turizmus), amikor meg valami új cég telepedne meg Makón már egyből jön a nyafogás, hogy ez nem jó ezért meg azért...ez MAKÓ! Nevetséges...SEMMI SOHA NEM JÓ, maradjon minden úgy ahogy van...ne változzon semmi. A fiatalok menjenek külföldre és haljon ki a város...de legalább van még remény. Egyre többen vannak, akik másképp gondolkodnak szerencsére.”
 • 7. Lencse 2008. május 29. 10:45
  „Németh "úr", javaslom, hogy ezentúl a nevéhez ne "nyugalmazott"-at írjon, hanem "nyughatatlan"-t. Ön miért szajkózza folyton a hülyeségeit? Kinőtte a bőrét? vagy mi a thökömért nyomja minden cikkhez ugyanazokat a baromságokat?!”
 • 6. törökök 2008. május 29. 08:11
  „sós kútba vetnek, onnan is kivesznek”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy év, huszonegy szál vörös rózsa

Makó - A makói Újvárosi református temetőben kedden eltemették a hármas gyilkosság két áldozatát, a nagymamát és unokáját. Tovább olvasom