Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Jövőre Makón leáll az élet a csatornázás miatt

Makó - Lényegében ellehetetlenül a mindennapi élet jövő tavasztól Makó belvárosában, mert a szennyvízcsatorna-beruházást végző cég eddig szinte semmit sem csinált – jósolja a város polgármestere. A Makó-OEK Konzorcium elismeri a késést, de ígéri: határidőre végeznek.
Lapunkban többször írtunk arról, hogy miközben az érintett környékbeli falvakban jól halad a munka, Makón komoly lemaradásban van a szennyvízcsatornázást végző cég – már kötbért is követelnek a Makó-OEK Konzorciumtól. A napokban a városháza nagytermében tartott közgyűlést a térségi szennyvízberuházást lebonyolító társulás – itt már arról is szó esett, milyen következménye lesz a késlekedésnek.

Buzás Péter polgármester azt jósolta, olyan sok feladat maradt, hogy jövőre lényegében ellehetetlenül a mindennapi élet a belvárosban. Eredetileg úgy volt, a jól megtervezett, tempósan haladó munkának köszönhetően sehol sem lesz olyan utca, amelyikkel legalább párhuzamosan ne biztosítanák a közlekedést a csatornázás idején. Most úgy néz ki, jövő tavasszal és nyáron gond lesz a termények hazaszállításával, és lesz, ahol jó ideig kerékpárral sem lehet majd közlekedni.

A környező falvak már mind lehagyták a Maros-parti várost a csatornázási munkákban. A szerző felvétele
A környező falvak már mind lehagyták a Maros-parti várost a csatornázási munkákban.
A szerző felvétele

Az, hogy a beruházást a városban végző Makó-OEK Konzorcium az elmúlt hónapokban a tervezettnél sokkal lassabban haladt, a fórumon azután vált különösen nyilvánvalóvá, hogy a környező falvakban dolgozó cégek is beszámoltak munkájukról. Kiderült, hogy Maroslelét leszámítva mindenütt több gerincvezetéket fektettek le, mint Makón: a városban a teljes hossz 13 százalékát, míg például Földeákon, ahol a legjobban haladt a beruházás, már 52 százalékát.

A makói munkálatokért felelős konzorcium projektvezetője, Pozsgai Péter a csúszást azzal magyarázta, hogy a konzorciumban 3 cégnek kell együttműködnie. Kijelentette azonban, hogy a befejezésre kitűzött 2014. szeptemberi határidőt a kezdeti késlekedés ellenére is tartani fogják.

Olvasóink írták

 • 17. Egyolvasó 2012. november 21. 06:11
  „Elővettem a szerződést amit a csatornázás kezdetén és az előtörlesztés vállalásával kötöttünk, nos abban az vagyon írva, hogy a szennyvízcsatornázás átadásának ideje 2009 december.”
 • 16. Winnie3 2012. november 18. 19:00
  „November 20-án a Makó TV közvetíti a múlt heti Küldöttgyűlést, érdemes megnézni, mert sok kérdésre ad választ, illetve sor tévhitet fog eloszlatni.”
 • 15. Pipacs50 2012. november 18. 15:04
  „9 Köfös
  Az, hogy áramszünet van nem befolyásolja a szivattyús csatornát! Kb. 2-3 napot kibír, mert egy nem túl nagy aknában van a szivattyú (több mint 10 éve nálunk ez van). A nagyobb baj az, hogy a szivattyú időnként megadja magát - és általában karácsonykor, húsvétkor stb. Ekkor elkezd bugyogni a fürdőszoba és ha szerelőt kell hívni az tetemes összeg (szivattyú csere, szerelés, kiszállás). Nekünk annyiból volt szerencsénk, hogy megtanultuk kicserélni és mindig vettünk tartalék szivattyút (kb. 6 ezer forint). De aki nem tudja kicserélni? Mert ez egyszerű búvár szivattyú, ami bizony 2 évenként bemondja az unalmast!!!!”
 • 14. barátfüle 2012. november 18. 11:41
  „Elsősorban a munkavédelemnek kellene szétnézni ezen a tájon.
  Ismerős mesélte, hogy autózásközben megjelent egy fej az aszfaltból előtte. Még szerencse, hogy időben meg tudott állni. Kiderült, hogy az aknából mászott ki egy munkás.
  Jellemző a szervezetlenségre és a szakszerűtlenségre, hogy a forgalom szabályozási táblák nincsenek kihelyezve. Elzárt utcákba hajtunk be, ahova ki kellett volna rakni a behajtani tilos, vagy zsákutca táblát. Átgondolatlan, szervezetlen káosz az, ami itt van. A beruházó, csatorna társaság t.ketlen, teljes a hozzá nem értés. Persze ez előre látható volt, ha egy jogi végzettségűre bízzák a dolgot.
  Elkerülhetetlen lesz egy komolyabb baleset ilyen munkavégzés mellett. Nyílt árkok korlátozás nélkül, építőanyag hegyek az útra deponálva. Lebetonozatlan aknafedlapok, tömörítés nélküli visszatöltés, a KRESZ szabályainak figyelmen kívül hagyása. Tényleg a teljes káosz várható!!!!”
 • 13. pog 2012. november 18. 08:46
  „Ez jellemző akár az országra akár a városra semmi nem úgy működik ahogyan kellene..mindig a nyugattal példálózunk ilyen "szervezetlen" munkánál nem győznének fizetni aki nem teljesít....a vállalkozások részéről meg egy csomó per lenne...így is áldatlan állapotok vannak a feldúlt utcákban..csak azt nem értem miért nem aszfaltozzák le a már régen befejezett út felbontásokat...egyre baleset veszélyesek ezek a szakaszok....meg a végére, hogy néha a melósok dolgozhatnának...kevesebb cigi szünet..”
 • 12. Poslabény 2012. november 17. 20:07
  „A Juhász Gyula térieknek mondom, hogy az a csapat akik ott kezdték meg a munkát egyhén szólva nincsenek a helyzet magaslatán. Gerizdesen bizonyítottak.”
 • 11. makovaros 2012. november 17. 18:45
  „Most bontják felfele a kb 2-3 éves Pipacs Jázmin lilion utca burkolatát kérdés minek aszfaltozták le ha úgyis felbontják nem lehetett volna a beruházás után?? Vagy akkor inkább a kórház szervíz útját aszfaltozták volna le azt most úgyse bontják. Tök jó út volt erre most bontják fel. bezzeg kicsit több csővel a játszótér széliben is elhúzhaták volna az egészet még akkor is megmaradt volna a jó út Kár érte de az eu-t se értem hogy miért nem lehet teljes szélességben helyreállítani?”
 • 10. szentmiki 2012. november 17. 18:34
  „9. Köfös,a nav nagy ívben tesz az emberekre, makóciában nemzeti sport, hogy hónapokat késik a fizetés, a dolgozókkal aláíratták az átvételt, és az augusztusiból még egy fillért sem láttak, sajnos olcsóbb az ellenőr mint a kifizetendő bér..., a csatornázás pedig egyszerű mutyi, csak senkit nem érdekel...”
 • 9. Köfös 2012. november 17. 17:59
  „Milyen három cégnek kell együttműködni?? A héten láttam egy városi felosztást és ott volt egy negyedik cég is rajta, egy bizonyos pannon akiket senki sem látott még erre....
  És azért van ez a csúszás Makón, mert a falvakból hamarabb lessz pénzük a kivitelezőknek és ott nagyobb hasznuk lessz az elvégzett munkán mint a városban.... És ki volt az a észlény, aki a drága porcelán csövet teteti le észnélkül az emberekkel, minden szabás után ami marad megy a szemétbe.... Ésszerű akna kiosztással el lehetne kerülni a herdálást, mert 80 centis darab levágása után a többi megy a kukába!!
  A munkások rendesen dolgoznak, minden tiszteletem az övék!!! A konzorcium vezetői a kutyaütők!
  Volt olyan brigád aki addig nem által munkába újra, amíg az addig elvégzett munkát ki nem fizette a konzi, mert valjuk be két hónap után mi sem dolgoznánk, ha nem fizetnének!! A NAV szét nézhette a konzorcium háza táján!!! Lenne érdekesség! Na de a kötbért sem fogja érvényesíteni a város soha!! Lessz mindig egy kibúvó magyarázat, amit a testület elfogad majd!!!
  A nyomott rendszer meg egy nagy rakás sz...r, akinek nem lessz árama áramszünet vagy kikapcsolás miatt nem megy fürdeni meg wc-re ?? Ezt a tervező jól kitalálta....”
 • 8. szentmiki 2012. november 17. 16:38
  „Egy teljesen felesleges, környezetvédelmileg és gazdaságilag is rendkívül hibás beruházás. A pénz lehúzásról szól az egész.”
 • 7. Qllancs 2012. november 17. 13:20
  „Tegnap pl. előttünk az út szélén ..géppel fúrtak 2 db...azaz 2 db lyukat, mitt tettek bele nem láttam, be is temették rögtön. ez kb. 1 órai munka ..és jelentették :mára elég ennyi , kidolgozták magukat / 2 fő !/ és elmentek !
  Na ennyit a sürgős munkáról !!”
 • 6. nagysegűtündike 2012. november 17. 13:06
  „Jaj Feri! Te csak a hibákat keresed. Buzás nagyon rendes, kézben tartja a csatornázást, mi családunk is sokat köszönhet neki.”
 • 5. aplikation 2012. november 17. 12:01
  „Rettenetes állapotokat hagynak maguk után , de azt lehet gondolni hogy azért nem állítanak helyre hanem haladnak tovább hogy majd megoldja a hülye ott lakó ha nem akar sárba járni még egy évig kettőig, és a kitaposott fák?”
 • 4. 80sFan 2012. november 17. 10:59
  „ITT MINDIG EZ VAN?!”
 • 3. Francois 2012. november 17. 10:27
  „Nem jövőre már elvan lehetetlenülve! Próbáljatok meg Gerízdesről a főtérre feljutni, párhuzamosan bontják az összes utcát! :) Mellékesen sok helyen fel kell bontani mert selejt anyagot használtak és szivárog nyomáspróba alatt! Meg nem erősített hírek szerint pogi választásig minden képen el kell húzni az építkezést! Aki nem hiszi csak menjen el a Kertész utcán és kérdezze meg a kivitelezőt milyen anyagból kell dolgozniuk! 3-osztályú! Minden 5-ig háznál újra kellett bontani a bekötéseket! :) :D”
 • 2. Amme89 2012. november 17. 09:36
  „Bizony nincsenek helyreállítások, csak lefotózták. Ígérték, hogy majd megcsinálják azt a beton járdát, amit felszedtek és el is vittek. Most viszont járhatunk a sárban, ki tudja meddig?”
 • 1. SpákHédi 2012. november 17. 09:29
  „Jaj, de félek én ettől a szutyoktól, ami itt lesz! Sok embernek megnehezíti a munkába járást, közlekedést. Ráadásul ahogy tapasztalom, a helyreállítási munkák sincsenek csúcsra járatva! Ahol készen vannak, ott se nagyon lehet normálisan közlekedni. Csúnya, kátyús, köves, sáros utat hagytak maguk után. Remélem ezt még nem nevezik helyreállításnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarcsanád Királyhegyessel és Köveggyel társulna

Nem Apátfalvával, hanem Királyhegyessel és Köveggyel társul Magyarcsanád – így Csanádpalota is hiába vár a kövegyi csatlakozásra.
Tovább olvasom