Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Jubileumi falunap Földeákon

Földeák - Az áttelepülés 165. évfordulójára emlékezve rendezték meg hétvégén a 16. falunapot Földeákon.
A falu létét az 1846-os nagy árvíztől számítja, amikor egyszerre öntött ki a Tisza és a Maros, elpusztítva Óföldeákot, az ott élők zöme pedig új, biztonságosabbnak tűnő helyen kezdett új életet. A programsorozat, mint Vass Imre polgármestertől megtudtuk, a szokásosnál szerényebb volt: főként helyi csoportok léptek fel a falu főterén felállított színpadon – a hangulatra azonban így sem lehetett panasz.

A fő attrakció természetesen ezúttal is a rózsalakodalom volt. Ennek hagyománya 1871-től 1949-ig élt a faluban, és annak idején aratáskor ünnepelték; két, a munkában jeleskedő, istenfélő fiatal pár viselhette ezt a nagy megbecsülést jelentő tisztséget. Ma már inkább a példamutató tanulmányi eredmény számít ebben, de a ceremónia egyébként hasonló. A két pár a művelődési házból sétált át vőfély vezetésével, koszorúslányokkal, zenekarral a templomba, ahol egy, az igazi egyházi esküvőt idéző szertartás keretében fogadták meg, hogy a továbbiakban is példamutató életet élnek. A két pár idén Kocsis Emese és Kabai Tamás, valamint Kun-Szabó Henrietta és Kiss Martin volt.

Rózsapárok: Kun-Szabó Henrietta és Kiss Martin, illetve Kocsis Emese és Kabai Tamás. Fotó: Szabó Imre

Rózsapárok: Kun-Szabó Henrietta és Kiss Martin, illetve Kocsis Emese és Kabai Tamás.
Fotó: Szabó Imre


Persze nem csak őket ünnepelték. A Földeáki Polgárőr Egylet 20 éves munkáját az ünnepi testületi ülésen csapatzászlóval ismerték el. Katona Pál plébánost Földeákért címmel tüntették ki, a 20. születésnapjukat ünneplő polgárőröknek zászlót adományozott az önkormányzat, Zsarkó Dániel Péter kick-box-világbajnokot és mesterét, Máté Zoltánt pedig elismerésben részesítette – ugyanígy a nemzeti bajnokságban 3. helyezett tekéseket, illetve az arany minősítést nyert citerazenekart és a Bazsarózsa népdalkört.

Olvasóink írták

  • 1. szabály 2011. június 19. 21:49
    „Köszönjük a képviselő asszonynak,hogy jelenlétével megválasztása óta először megtisztelte községünket
    és választóit!Már éppen ideje volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földeák zászlót adományozott polgárőreinek

Földeák - A Földeáki Polgárőr Egylet számára emlékezetes marad az idei pünkösdi hosszú hétvége. A… Tovább olvasom