Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Juhász Gyula fáját is védik Makón

Makó - Nemcsak eszmei, anyagi értelemben is komoly értéket képviselnek a védelem alá helyezett fák Makón: értékük összesen több mint 55 millió forint. A városi főkertész, Ádók Jánosné szerint a Maros-parti város kifejezetten gazdag védett fákban – 77 van belőlük.
Összesen 77 bejegyzést tartalmaz az a lista, amelyet a védelembe vett fákról állítottak össze öt évvel ezelőtt Makón; közülük 9 kiemelt védelmet élvez. A legtöbb fa kora vagy különlegessége miatt került a jegyzékbe – tudtuk meg a város főkertészétől, Ádók Jánosnétól. A védetté nyilvánítást kezdeményezheti például a fa tulajdonosa, de az eljáráshoz a képviselő-testület határozata is szükséges. Elvben tehát bővíteni is lehet a felsorolást. A fák közül a legnagyobb, 4,8 milliós értéket az képviseli, amelyet a köznyelv Juhász Gyula fájaként emleget. A most kétszáz esztendős Megyeház utcai tölgy alatt ugyanis, amely egy pihenőpark ékessége, szívesen heverészett a költő, és ezt a tövénél tábla is hirdeti. Ádok Jánosné szerint ezt a fát már önmagában a kora miatt is érdemes volt kijelölni védelemre, de a Juhász Gyulához való kötődése is sokat nyomott a latban, amikor megszületett a döntés.

Juhász Gyula Megyeház utcai fája a legértékesebb a városban. A szerző felvétele
Juhász Gyula Megyeház utcai fája a legértékesebb a városban. A szerző felvétele

Az oltalom alatt álló fák összértéke meghaladja az 55 millió forintot. Lényegében mindegyik hosszú élettartamú, kemény fa, például tölgy vagy szil. A városi főkertész azt mondja, Makó méretéhez képest kivételesen gazdag védett, értékes fákban. Ugyanakkor a Juhász Gyulához kötődő tölgyön kívül egyet sem jelez külön tábla – ennek mindenekelőtt az az oka, hogy nem szeretnék rájuk külön felhívni a vandálok figyelmét. Egyébként nagyon ritka, hogy valamelyiket megrongálják. Ez annak az új, idén bevezetett jogszabálynak is köszönhető, amely alapján akár százezer forintos bírsággal is büntethetik azt, aki valamelyiket megcsonkolja vagy kivágja. Gondozásuk természetesen annak a feladata, aki előtt, illetve akinek a kertjében áll, de ha szükséges, az önkormányzat is besegít. A Barcsay utcában például nemrégiben távolították el a száraz gallyakat egy kocsányos tölgy tetejéről – igen drága alpinista technikával. Ez a növény 2,85 millió forintos értéket képvisel.

Olvasóink írták

  • 1. kisztitkar 2009. március 15. 15:58
    „Miért vannak a természetvédők a bundák ellen, miért nem a bőrkabátok ellen?
    - ???
    - Mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint motoros vagányokat...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói fürdőépítés: lehet olcsóbb, ha nem kell sietni

Makó - A makói fürdő megépítését legolcsóbban vállaló zalai cég várja, hogy tárgyaljon vele a makói… Tovább olvasom