Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Júliusban város lehet Csanádpalota

Csanádpalota - Már csak Sólyom László köztársasági elnök aláírására vár Csanádpalota várossá válási kérelme, az Önkormányzati Minisztérium ugyanis támogatta és továbbküldte azt a Sándor-palotába.
Úgy tudjuk, ha a szaktárcának nincs kifogása, az államfő csak kivételes esetben, nyomós indokkal tagadja meg az aláírást, a nagyközség tehát immár tényleg csak karnyújtásnyira – hetekre – van a városi rangtól.

Minden valószínűség szerint hamarosan két városa lesz a makói kistérségnek, Csongrád megyének pedig tíz: az erre a címre pályázó Csanádpalota kérelmét ugyanis támogatásáról biztosította az Önkormányzati Minisztérium. Mint korábban megírtuk, a 3300 fős lélekszámú nagyközség, miután a képviselő-testület decemberben megtárgyalta és elfogadta Kovács Sándor polgármester elképzelését, januárban elküldte a Közigazgatási Hivatalnak a városi cím elnyeréséhez szükséges pályázatot. Az anyagot egyébként a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem szakértői fogalmazták Trócsányi András vezetésével. A hivatal a pályázatot elbírálásra alkalmasnak nyilvánította, és továbbküldte az önkormányzati tárcának, Varga Zoltán miniszter pedig támogatásáról biztosítva a napokban küldte azt tovább a köztársasági elnöknek.

A megyében egyedül Palota pályázott a városi címre. Fotó: Karnok Csaba
A megyében egyedül Palota pályázott a városi címre.
Fotó: Karnok Csaba

A palotaiak tehát már csak Sólyom László aláírására várnak, aki várhatóan hamarosan meghozza a végső döntést Csanádpalota – és a többi kérelmező – városi rangra emeléséről. Idén egyébként összesen 31 település aspirált a városi címre, és közülük 19-ét támogatta és továbbította az illetékes tárca; Csongrád megyéből egyedül Csanádpalota jelentkezett. Úgy tudjuk, bár a köztársasági elnöknek természetesen van mérlegelési joga, az esetek 98 százalékában elfogadja a szakminiszter javaslatát, csak nagyon ritkán utasítja el valamelyiket a hozzá érkező kérelmek közül. Ha az államfő aláírja a dokumentumot, Csanádpalota július elsejétől hivatalosan is városi rangra emelkedik.

Kovács Sándor bizakodik

Csanádpalota első embere, Kovács Sándor továbbra is optimista, és bízik a sikerben. Azt mondta, számukra azért fontos a városi rang, mert így sokkal komolyabb pályázati forrásokhoz juthatnak, lendületet kaphat a fejlődés, és egyébként is: Csanádpalota korábban is központja volt egy kisebb térségnek – a címmel ezt is visszakapnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempésztek a törökök

Makó - Három török embercsempészt vett őrizetbe a makói rendőrkapitányság bűnügyi osztálya… Tovább olvasom