Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kamionba bújnak Nagylak előtt a határsértők

Nagylak - A magyar–szerb határszakasz nagy problémát okoz a schengeni övezetbe vágyó határsértőknek – nyilatkozta egy migráns egy internetes újságnak. Többek között ezért is próbálkoznak mostanában egyre többen a nagylaki átkelőnél. Eddig 267 embert fogtak el, akik közül 106 kamionok rakterében bújt el.
Fémszállítmányban bukkantak a határrendészek 5 algír állampolgárra hétfőn Nagylaknál: még a román oldalon, a határ előtt bújtak el a raktérben a sofőr tudta nélkül – írtuk lapunkban. Augusztusban már 95-en próbáltak ehhez hasonlóan Magyarországra jönni: a rakományban rejtőzködés új módszer a határrendészek szerint.

– A szerbiai határszakasz mellett egyre erősebb a migrációs nyomás a román–magyar határszakaszon. Itt is jellemző a csoportos átjutás a zöld határon, de mellette egyre gyakoribb a megbújásos határátlépés: még Romániában, a határ közelében felmásznak a migránsok a kamionra, gyakran a sofőr tudta nélkül – közölte Szenti Szabolcs százados.

A román–magyar határszakaszon a két nemzet rendőrei közösen ellenőrzik az áthaladókat. A terület továbbra is Schengen külső határa, és csak akkor szűnne meg az átkelőn a fokozott ellenőrzés, amennyiben Romániát is schengeni taggá nyilvánítanák: utána már csak mélységi ellenőrzéseket tartanának. A románok most ráerősítettek a határhoz legközelebb eső parkolók átfésülésére, de a határsértők mindig új módszerekkel próbálkoznak, így számuk csökkenése a jövőben sem valószínű.

Elfogott határsértők. Nagylaknál is egyre többen próbálnak átjutni csoportosan. Archív fotó: Schmidt Andrea
Elfogott határsértők. Nagylaknál is egyre többen próbálnak átjutni csoportosan.
Archív fotó: Schmidt Andrea

Miért lett célpont Nagylak? Az egyik internetes portálnak egy migráns azt nyilatkozta a szerbiai határszakaszról: Hungary, big problem – azaz Magyarország nagy probléma. – Ezért próbálkoznak ott, ahol azt hiszik, hogy könnyebben megy – mondta a rendőrségi szóvivő.

2012-ben eddig 267 embert fogtak el a nagylaki határnál: közülük 106-an teherautó rakterében megbújva próbáltak Magyarországra illegálisan belépni. Amíg az év első 6 hónapjában 6-an, júliusban 5-en, addig augusztusban már 95-en próbálkoztak így. A román–magyar szakaszra a legtöbb határsértő az úgynevezett egzotikus országokból érkezik. A határrendészek már 91 algírt, 42 marokkóit és 26 afgánt fogtak el. Kisebb létszámban pakisztáni, tunéziai, palesztin, szír, iraki, mauritániai, líbiai, jemeni, egyiptomi, kolumbiai és moldáv állampolgár került rendőrkézre. A határrendészektől megtudtuk: a temesvári menekülttáborból sokan megszöknek, Aradon keresztül jutnak a határra, majd kamionokban elrejtőznek. A kamionok tüzetes ellenőrzése miatt alakul ki esetenként várakozás a nagylaki átkelőnél.

Olvasóink írták

 • 6. 80sFan 2012. szeptember 01. 13:29
  „Jártak már így magyar sofőrök is Angliában. Majdnem el is ítélték az egyiket, pedig az afgánoknak ez az egyik lehetőségük Franciaországból átjutni. Képesek a lezárt raktérbe is bejutni, nem feltétlenül az ajtón keresztül...”
 • 5. KamuNeni 2012. augusztus 31. 17:45
  „Nem kamu szoveg mert tenyleg a sofor tudta nelkul masznak be. Ugyanis nem kell le plombazni a ponyvat hatul es konnyu bemaszni mig a sofor a cabnijaba tv-t nez vagy alszik.”
 • 4. Egyolvasó 2012. augusztus 30. 20:58
  „3. 80sFan 2012.08.30. 20:27
  "...Ez olyan, mintha a magyarokat "budapest" állampolgárnak neveznék."

  Miért, nem így van????”
 • 3. 80sFan 2012. augusztus 30. 20:27
  „Olyan nincs, hogy ALGÍR állampolgár! Algériai állampolgár a helyes. Az algériai főváros neve magyarul Algír. Ez olyan, mintha a magyarokat "budapest" állampolgárnak neveznék.”
 • 2. Egyolvasó 2012. augusztus 30. 20:21
  „Nem hiába menekülnek, hiszen a Magyar politika nyitni akar a keleti országok felé, ők pedig már látják előre, hogy ha a Magyar politikusok egyszer ott megvetik a lábukat akkor nekik régen rossz.”
 • 1. grafika88 2012. augusztus 30. 11:01
  „Kamu szöveg : a soför tudta nélkül ???? Hát ezt NEM HISZEM EL !!!!
  Remélem a határőrök sem !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libasorban, nyolcan lépték át a magyar-román határt

A fémszállítmányban bukkantak a magyar és román határrendészek 5 algír állampolgárra hétfőn: még a román oldalon, a határ előtt bújtak el a raktérben a sofőr tudta nélkül. Tovább olvasom