Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Kamionforgalom zúdult Kövegyre

Kövegy - Felújítják a kétségbeejtő állapotban lévő 43-ast, emiatt áprilisig Kövegy felé terelik az út forgalmát. Negyven helyett nyolcvannal zúgó, biciklisekre dudáló kamionok, repedő falak, csilingelő poharak a konyhaszekrényben: a csöndes falu lakói azt élik át, amit a 43-as mellett élők évek óta tapasztalnak.
– Három kislányunk van, Csanádpalotára járnak iskolába. Amikor reggel elindulnak, ezen az oldalon szállnak föl a buszra, ezzel nincs gond, de amikor hazaérnek, átmegyek értük a túloldalra – érzékelteti a kövegyi Bernát Jánosné, hogyan próbálnak alkalmazkodni a főutca nemzetközi forgalmához. – Arról szó se lehet, hogy elküldjem őket a boltba. A kamionok oda se figyelnek a 40-es sebességkorlátozó táblára, rádudálnak a biciklisekre, sokan inkább – szabálytalanul – a járdán tekernek. Új ablakaink vannak, de a dübörgés áthallatszik. Bömböltetni kell a tévét, ha hallani akarunk valamit. Ráadásul előttünk elég széles a bejáró, így többször is itt állnak meg a kamionok.

Más arról számolt be, hogy a vécé is remeg alatta, amikor rajta ül. A buszmegállóban várakozó Borbély Istvánné azt mondja, a régebbi házak falai repedeznek a rezgés miatt. A boltba érkező Nagy Istvánné azt említi, öt percbe is beletelik, mire át tud jutni a túlsó oldalra. – Nagyon kell vigyázni, mert a kereszteződésnél nem szokták megadni az elsőbbséget, hiába közlekedünk a védett úton – mondja Mihaleczki Ferencné, az egyik élelmiszerbolt vezetője. Náluk már aláírásgyűjtés is volt az áldatlan helyzet miatt. – Azt hallottam, hogy ezeket a kamionokat azért nem lehet megbüntetni a nagy sebesség miatt, mert időre mennek. Én azonban ilyenről nem olvastam a KRESZ-ben.

Kamionforgalom zúdult Kövegyre. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A faluban járnak a rendőrautók. Amikor a község egyik végén feltűnik az egyik, a zömmel román, bolgár sofőrök visszább vettek a sebességből, de mihelyt továbbment, a másik oldalon felgyorsítottak. Akadt sofőr, akinek nem tetszett, hogy a látványos előzéseket fényképezi a fotóriporter: panaszt tett, hogy akadályozzuk a forgalmat. Ezt az egyik rendőr mondta a bolt előtt.

 Apátfalvánál tartanak

– Nem vagyok közlekedési szakember, de a mi tapasztalataink alapján kanyarodásnál, felhajtásnál, lehajtásnál különösen kell vigyázni ezzel a forgalommal – mondja Varga Péter apátfalvi polgármester. A 43-ason dolgozó útfelújítók most Apátfalván, a vásártér mellett tartanak. – Nagyon örülünk neki, hogy itt rendbe hozzák a burkolatot, de ez a munka csepp a tengerben, ahhoz viszonyítva, hogy néz ki a 43-as Makóig – fűzte hozzá a polgármester.

A 370 lelkes település nem tudott erre a helyzetre fölkészülni. – Gyalogátkelőhelyünk nincs – magyarázza Galgóczkiné Krobák Mária polgármester. – Szerettünk volna egyet a főtérhez, de egymillióba került volna, ennyi pénzünk nincs rá.

Kövegyen ettől függetlenül is nagyobb lenne a forgalom a szokásosnál. Az M43-as autópálya – amelyet épp az irdatlanul nagyra nőtt nemzetközi forgalom számára építenek – a közelben készül, emiatt a falun is áthaladnak a földszállító autók. Az is előfordult már, hogy apátfalvi vagy magyarcsanádi baleset miatt kis időre erre terelték a forgalmat Nagylaktól Makóig. Tavaly novemberben és decemberben ez hosszabb ideig tartott, mert zajlott a régi 43-as felújítása Nagylak és Magyarcsanád között. Ezt meg már az ottaniak várták, mert a kátyúkban zökkenő kerekek miatt ott is rezegnek a poharak a vitrinben, reped a fal. Most folytatódik a felújítás.

– Ez a 43-as főút természetes terelőútja Nagylak és Makó között, ha szükséges, csak erre lehet irányítani a közlekedőket, más lehetőségünk nincs – reagált kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője. Közölte, épp az útfelújítás szoros határideje miatt szükséges elterelni a forgalmat. Ez várhatóan április 4-éig tart. – Tehát mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy ez ideiglenes állapot. A kellemetlenségért az ott élők szíves megértését és türelmét kérjük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mohácsi busókkal űzték a telet Makón

Igazi, mohácsi busókkal űzték a telet a hétvégén Makón és Kiszomboron. Négy helyszínen zajlottak a… Tovább olvasom