Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Kampányízű volt a szerdai testületi ülés

Makó - A szerdai testületi ülésre is rányomta bélyegét a kampány Makón. A jobboldal a fürdő veszteségének állami átvállalását szerette volna napirendre tűzni, a baloldal a makói kórház után maradt 477 milliós adósság hátterét firtatta.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Még az ülés napirendjét sem fogadták el a képviselők, mégis közel egy órát vitatkoztak fürdőügyben szerdán a makói testületi ülésen. Történt ugyanis, hogy Gál Sándor a Fidesz-frakció nevében előállt azzal az indítvánnyal: a testület sürgősséggel vegye napirendre Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár ajánlatát, amely szerint amennyiben a város ezt kéri, a kormányzat egy hosszú távú együttműködés keretében kész átvállalni a Hagymatikum Fürdő működési veszteségét. Buzás Péter polgármester (MSZP) Bánfi Margit jegyzőhöz fordult, aki arról tájékoztatta a testületet, hogy sürgősséggel csak akkor lehet valamilyen témát napirendre tűzni, ha azt az ülés előtti napon, délelőtt 10 óráig benyújtják írásban.

A város első embere úgy vélte, mivel ezt a fideszesek nem tették meg, nyilván csak kampánycélból akarták, hogy a téma terítékre kerüljön. Buzás egyébként az ötletről azt mondta, idő előtti. Ő bízik Lázár János ígéretében, aki egy éve ugyancsak a Korona nagytermében mondta el, hogy a kormány a Makovecz-örökséget ápolva kész megépíteni a Hagymatikum tervezőasztalon maradt bővítését. Ám – hívta fel a figyelmet – ha a város most segítséget kér a fürdő üzemeltetéséhez, lehet, hogy a bővítés éppen emiatt kerül le a napirendről, miközben a Hagymatikum vesztesége folyamatosan csökken. Szerinte a kérdést alaposan meg kell beszélni, de a kampány után. Gál Sándor, illetve párttársa, Toldi János azt mondta, ezzel egyetértenek, de szeretnék, ha a város mielőbb megszabadulna a most minden egyes polgárt évi 6000 forinttal terhelő veszteségtől. Végül megállapodtak abban: a témát napirendre tűzik, alaposan megvitatják – egy következő testületi ülésen.

A napirendi pontok között is adódott alkalom politikai csörtére. A baloldal a kórházat választotta témájául, s Molnár László (MSZP), miközben felemlegette az összevonás kapcsán többször elmlített makói sérelmeket, azzal a kérdéssel fordult a polgármesterhez: tisztázzák, milyen adóssága van a makói kórháznak, és hogy van az, hogy ezt az állam Makó helyett fizeti ki? Buzás Péter elmondta: az intézményt a város még 1991-ben, Sánta Sándor polgármestersége idején adta át a megyének, mert ott képződött az az illetékbevétel, amiből fenn lehetett tartani. A 477 milliót több részletben, fenntartóként adta a megyei önkormányzat a kórháznak, így ahhoz Makónak semmi köze. Hozzátette: Lázár János bölcsen tette, hogy az adósság rendezése ügyében a megyével tárgyalt, s mint hírlik, ez sikerre is vezetett. Kovács Sándor (Fidesz) a vitához annyit tett hozzá: szerinte a lényeg a betegellátás színvonala, és ez szerinte az integráció óta nem romlott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliárdból épül a palotai eperfás út

Júliusra készül el a Csanádpalotát és a romániai Nagylakot összekötő 8 kilométeres, közel 1 milliárdos költségvetésű úgynevezett eperfás út. Tovább olvasom