Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Karácsonyig elég a vöröshagymánk

Makó - Lesz szép makói vöröshagyma a hétvégi makói fesztiválon, mutatóba, a hazai termés azonban az időjárás miatt kicsi. Ugyanez a helyzet Európa-szerte. A hazai vöröshagyma várhatóan az idei ünnepek végére elfogy. A fokhagyma jobban termett, ez esetben az a kérdés, a felvásárlási ár fedezi-e az önköltséget.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Míg tavaly országszerte mintegy 1700 hektáron termeltek vöröshagymát, az idei évben eleve már csak 1500 hektár lett volna a vetésterület – ha a tavaszi időjárás miatt mindenütt el tudták volna tényleg vetni a magokat. A Hagyma Terméktanács információi szerint legalább 150 hektáron ez nem sikerült. 1200-1300 hektáron termett idén a magyar konyha fontos fűszernövénye. Ez a termés is gyenge volt, ami az esős tavasz utáni száraz időszak következménye. A megtermelt hagyma nagy részét már fölszedték, sőt értékesítették is. Pásztor Vilmos, a terméktanács elnöke azt mondja, Európa-szerte ugyanez volt a helyzet, így 80-90 forint kilónként a felvásárlási ár, az ilyenkor szokásos 50 forinthoz képest.

Makó környékén szintén kevés helyen termelték a hagyományos dughagymás fajtát, és a makói bronz vetésterülete és a termés is kicsi. Az elnök becslése szerint az idei ünnepek végéig elfogy a hazai készlet, behozatalra szorul az ország vöröshagymából. A helyzet ugyanaz, mint ilyenkor lenni szokott: öntözés nélkül a dughagymás vöröshagyma terméshozama nem tud versenyezni a magról vetett fajtákkal, így a termelés nem kifizetődő, hiába jó a minőség.

Néhány hónap múlva aranyat ér majd a makói hagyma. Fotó: Frank Yvette
Néhány hónap múlva aranyat ér majd a makói hagyma.
Fotó: Frank Yvette

Ahogyan lenni szokott, a vörös- és fokhagymatermelők nem sírnak, nem nevetnek együtt, vagy ha igen, többnyire egészen más okból. Az őszi és a tavaszi fokhagymára is jellemző most, hogy viszonylag jó és bőséges a termés, és az 1200 hektárnyi vetésterület – amelynek nagy része Makó környékén található – e növény tekintetében jónak mondható. Közgazdasági törvényszerűség, hogy ha jó a termés, nem olyan kedvező az ár. Volt nemrég 3-400 forint is, ami változhat, de zömmel a termelés önköltségét is alig fedezi.

Olvasóink írták

 • 6. bo 2013. szeptember 11. 08:49
  „Sajnos karácsonyig se, mert hamarabb el kezd rohadni a belseje! :-(”
 • 5. grafika88 2013. szeptember 09. 09:17
  „Más években is hozták a jóóó kis kínai fokhagymát.Átcsomagolva..mint makói árulták ! MJné.
  Miért nem vetettek több hektáron ??? Sok föld csak "mutyi " fideszes kézben van, akik nem vetnek..csak aratnak ! eus földalapból..milliókat !
  Aki nem sajátmaga műveli..elvenni, és olyannak odadni aki szereti a földet..és megműveli !
  Sok...sok száz hktárok : ügyvédek, politikusok, műkörmösök , polgmesterek kezén van !”
 • 4. pog 2013. szeptember 08. 08:00
  „már most hozzák be a külföldi hagymákat..”
 • 3. scott1 2013. szeptember 07. 13:31
  „Gépesítve van itt már minden, amit a gép nem végez el, ott besegítenek vegyszerrel.
  A gépek jöttek, az emberek meg mennek, mert valahol dolgozni (élni) kell. Nincs is az Alföldnél nagyobb fokú elvándorlás sehonnan... elnéptelenedő, elöregedő falvak és kisvárosok kezelhetetlen munkanélküliséggel, mindez úgy, hogy közben százmilliárdok áramlanak a térségbe mezőgazdasági támogatás címszó alatt! Szánalmas...”
 • 2. kispont 2013. szeptember 07. 11:00
  „dodoni te valószínűleg városi vagy én földdel foglalkozok hidd el nem könnyű de én is gondoltam már külföldi munkára mert itt nem becsülnek meg minket parasztokat mint,hogy te se csak azt nézitek milyen gépek állnak az udvaron.De csak nézd meg m.o-i emberek átlagéletkorát és azon belül is a földel foglalkozóakét itt bizony nem sokan élvezik a nyugdíjas éveket”
 • 1. dodoni 2013. szeptember 07. 08:00
  „"Az elnök becslése szerint az idei ünnepek végéig elfogy a hazai készlet, behozatalra szorul az ország vöröshagymából."

  Itt tart egy olyan ország, ahol adott minden a termeléshez, kivéve a földdel foglalkozni akaró embert. Azok ugyanis mennek kifelé, mert büdös számukra a föld.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíró elé állítják a három fiatalkorú rablót

Iskolába tartó társukat rabolták ki - elvették mobiltelefonját, majd megfenyegették, hogy megölik,… Tovább olvasom