Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kátai Tibor thaiföldi halála rávilágított a gyógyszerlobbi visszásságaira

Kübekháza - A kübekházi orvos, Kátai Tibor halála rávilágított egy régóta létező problémára: a gyógyszergyárak busásan megajándékozzák azokat, akik termékeiket alkalmazzák. Úgy tudni, a tragikus végű thaiföldi nyaralás is jutalomút volt.
Vizsgálatot kezdeményezett az egészségügyért felelős államtitkárság a Thaiföldön meghalt kübekházi orvos esete kapcsán. Mint azt korábban megírtuk, Kátai Tibor holttestét egy hete, vasárnap reggel találták a kamalai Sunprime Resort Hotel medencéjében. A 42 éves, kétgyerekes családapa egy 30 fős orvoscsoporttal érkezett előző éjjel a szállodába. Információink szerint egy gyógyszergyártó cég utaztatta a szakembereket – ez az, ami miatt a vizsgálat indult.

– Az államtitkárság levélben kérte az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, hogy hatósági eljárás keretében vizsgálja meg, a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazással kapcsolatosan felvetődik-e a hatályos jogszabályoknak nem megfelelő gyógyszeripari promóció – fogalmazott Mogyorósi Dorottya ügyvivő. Az államtitkárság a gyógyszeripari promóció szabályozásának áttekintésére, valamint az elmúlt években történt lazító módosítások értékelésére is felkérte az intézetet, amelyet már meg is kezdtek

Mécsesekkel, virágokkal emlékeznek a kübekháziak Kátai doktorra az egészségház udvarán. Fotó: Schmidt Andrea
Mécsesekkel, virágokkal emlékeznek a kübekháziak Kátai doktorra az egészségház udvarán.
Fotó: Schmidt Andrea

– tudtuk meg Szabó Franciska kommunikációs szakreferenstől.
A jelenleg hatályos, ám hamarosan módosításra kerülő törvényi szabályozás szerint „az ismertetési tevékenységet folytató és az ismertető személy a gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök rendelésére és forgalmazására jogosultnak ajándékot, anyagi előnyt vagy más természetbeni juttatást nem adhat, nem ajánlhat fel és nem ígérhet, kivéve, ha a felsoroltak csekély értékűek, és összefüggnek
a gyógyszerek rendelésére vagy forgalmazására jogosult által folytatott egészségügyi tevékenységgel". A gyógyszerek bemutatását, ismertetését segítő rendezvényekkel kapcsolatosan pedig kimondja: „a vendéglátásnak ésszerű mértékűnek és a rendezvény fő céljához képest másodlagosnak kell lennie".

Hogy pontosan milyen úton vett részt az az orvoscsoport, amelynek tagja volt Kátai Tibor is, még mindig nem lehet tudni, de a gyógyszergyártó cég ajándékaként az semmiképp sem nevezhető csekély értékűnek, hiszen csak a szállás – egy középkategóriás szoba – egy hétre fejenként több mint 200 ezer forintba kerül a négycsillagos szállodában.

Segít a nagykövet

Szerettük volna megtudni, elvégezték-e már a nemzetközi feltételeknek megfelelő boncolást, illetve kiderült-e, miért halt meg a kübekházi orvos a medencében. Tomaj Dénes thaiföldi magyar nagykövet azonban érdeklődésünkre azt mondta, a család kifejezett kérésére az ügyben semmilyen információt nem adhat. Így arra sem válaszolt, mikor szállítják haza Kátai doktor holttestét. – Segítünk a tragédiában érintett családnak a jogszabályokban való eligazodásban és a minél gyorsabb ügyintézésben, az ügyben ennyi a dolgunk – tette hozzá.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. Loki 2011. január 31. 09:57
  „biztos vagyok benne, hogy a minimálbér alatt kereső orvosok akik nem ölnek kismamákat azért mennek külföldre hogy segédmunkásként dolgozzanak. Mert n hiszek a mesében. A kapzsi hasfalat átszakító koklerekben meg ugye nem.”
 • 130. zoltanszabo 2011. január 30. 22:01
  „T. 107 . A doki Makói volt. A Lonovics sgúton laktak a szülei. Anyukája Erzsike testnevelő tanár volt a Kálvin iskolába. Jó pár éve meghalt. Apuka -ha jól tudom--ő mérnök volt a régi gépgyárban. Ő talán még él. Bár nem tudom. Én kisfiú kora óta ismerem a Tibit. Ő is a Kálvinba járt--majd a József A Gimibe. Bár régen elkerült Makóról --hát régen nem így nézett ki. Most jól elvan hízva. Biztos a nyugodt élt miatt. Estleg nem volt valamilyen betegsége ? csak nem tudott róla .”
 • 129. zoli0209 2011. január 30. 21:16
  „Sajnálom a dokit mert nagyon fiatal volt,részvétem a családnak.Sajnos eddig senki nem a valós Magyar élet alapján szólt hozzá a cikkhez.Én villanyszerelő vagyok,de a Kupa úr még nem akart befizetni Hawai-ra. Bakker megint nem tudom kivel kell egy nézeten lenni,sikerült anarchista szemléletet indikálni bennem.DOOOKKII!!!!!!!
  Remélem nem te kaptál beutalót a gyógyszerészektől.Végülis nem is olyan negativ ha a sofört is támogatná CSAK ÚGY a MÓL és kapna havonta 100L gázoajat,aaaaaaaaaaaaaaaa nővér meg vért az doktoranduszoktól akik az ő szegényes meg mindannyiunk szegényes,fizetésemből lettek doktorok.Hajrá Magyrország ilyen még nem volt,most nullára irhatjuk magunkat!!!”
 • 128. scott1 2011. január 30. 20:51
  „Toncsi benned ég olyan nagy lánggal az igazságkeresés tüze, nekem az is bőven sok amiről itt tudok (ezért inkább kihagynám az utat és átállítanám magam delete üzemmódban...)!
  Nem gondoltam, hogy az az 1 árva, szerencsétlen lakásom a teljes déli partot elfoglalja, habár amennyit a fűtésre fizetek... :)”
 • 127. Tony_Soprano 2011. január 30. 19:14
  „scott1 2011.01.30. 18:48
  Drága barátom megvettem a repülőjegyeket ahogy kérted, Február 11-én indulunk Tájföldre és kinyomozzuk veled mi történt. Annak viszont örülők hogy "hahaha62" nem tudja hogy a Balaton déli része a tied:)”
 • 126. scott1 2011. január 30. 18:48
  „A cikk témájától hihetetlen messzire kanyarodtunk, nem is akarok még jobban elkanyarodni ettől. Nem csak a diplomások elvándorlása a probléma, kiváló fiatal és középkorú technikusokat és szakmunkásokat veszít az ország nap mint nap, akik közül egyre többen már családostól vágnak neki... tömegesen jelentkeznek magyar útlevélért az erdélyi fiatalok is mivel így sokkal könnyebben el tudnak helyezkedni nyugaton... de már az országon belüli elvándorlás is tragikus eredményekkel járhat. A fiatal mobil, szaktudással rendelkező munkavállalók elköltözésével a már most is reménytelen helyzetben levő települések, térségek lakossági összetétele változik olyan kritikus irányba, hogy alkalmatlanná válnak szinte bármilyen gazdasági fejlesztésre, tevékenységre...”
 • 125. szil5 2011. január 30. 18:37
  „Tony:
  Nem rád gondoltam. Hiba volt, hogy a neked írt válaszomba tettem ezt az általános megjegyzést is.”
 • 124. Tony_Soprano 2011. január 30. 18:32
  „szil5 2011.01.30. 18:21 Én nem mocskolódtam, csak sok ismerősöm él kint, és sok ismerősöm meg is halt kint, mind bűncselekmény áldozata volt,(bizonyíthatatlan) azt próbáltam leírni ezt csak a doktor tudhatja, de ő magával vitte a titkot.”
 • 123. szil5 2011. január 30. 18:21
  „Tony:
  Azért nekem nem a piába kevert gyógyszer az első gondolatom, hanem a hosszu repülőutak legismertebb szövödménye a trombozis, vagyis a vérrög keletkezése.Egy ilyen vérrög akkor szokott elszbadulni és halálos tüdőemboliát okozni ha az ember mozog, erős fizikai munkát végez. Ehhez egy tempós úszás pont elég lehetett.Na de hagyjuk a szakmát, egy ember méltóságát próbáltam csak megvédeni. Tragédia történt, ami mással is megtörténhet bármikor. Hagyjuk békében nyugodni és a feleségére és a gyerekeire is gondoljanak azok, akik itt mocskolodnak.”
 • 122. hahaha62 2011. január 30. 18:18
  „SCOTT1 !

  Sajna a megvilágítás nem éppen gépeléshez való------amit leírtam tipikus magyar betegség----szegedi ismerősök sokat írnak róla.Sajna én a másik oldalon állok-én azt szeretném-ha még most februárban megint felmenne a chf vagy 230-ra....ott még nem járt és úgy le 180-ig-----ez viszont valóban nem szép dolog tőlem....de ez is része a cégecskémnek.
  A magyarom azért javul-mert jó tanárra leltem benned---persze a német azért már jobban megy-legalábbis így érzem.
  Visszatérve az eredeti cikk témájára:ha az értelmiség távozik-nem sok jónak néz elébe Ungarn-szerintem persze csak !”
 • 121. scott1 2011. január 30. 17:36
  „Amit leírtál az mára már világjelenség, sajnos nálunk jellemző, a németeknél nem igazán... Ugyanakkor örülök, hogy rohamosan javul a magyarod :)”
 • 120. hahaha62 2011. január 30. 17:16
  „scott1 !

  Látod megint tanultam valamit-majd vigyázok,hogy ne hogy befagyjon a trabantom----bocsi az léghűtéses.
  Egy apróság-és szerintem TE is másként fogsz dolgokat látni:a szauna és jacuzzi majd 2 óra-de mivel a jacuzziba beépített minden -tv- dvd-számítógép billentyűzet-így nem gond-akár pezsgőfürdőzés közben is néhány sort leírni.
  A lényeg:" témakörben küldtünk a h betűs országba is partner keresést -nemesfém megmunkálásról lett volna szó-nettó értéken kb 20 millió ft munkadíj-bérmunka, de az alapanyag amit meg kellett volna munkálni majd 800k euróban szóval nem olcsó-de át kellett volna adnunk a megmunkáló cég számára a nyersanyagot.A lényeg 5 magyar cég jeletkezett-ebből két cég F:A:-----egy cég nem is létezik--a másik 2 cég pedig 20 éávvel ezelőtti felszereléssel akarta megmunkálni!!!!!Egy cseh cég megcsinálja-12 milláért----én mint titkár mutakoztam be-és meg sem szólaltam a tárgyalás alatt -csak a legvégén----a tárgyalások egy órája alatt a magyar magánnyomozó kapcsolat mindent meg tudott a cégekről és 100%-osan biztonsággal átfaxolta----ők bár echte magyarok továbbra is megbízhatóak!!!
  Ez a fontos számomra-ha ez sznobság vagy flegmaság-vagy tudatlanság vállalom-nagyon szívesen.Itt ha egy cég a nemfizetés szélére kerül jelentenie kell a helyi apeh-nek---ha nem teszi és egy ki nem fizetett számlát bemutat valaki az apeh felé a részükről-szétszedik a házát is ha kell-azonnal zárolják a vagyonát stb-stb----nem érhet kár !
  A lényeg-5 magyar cégbő 5 volt így vagy úgy csaló!!!!!!!!!!!!!BENNEM VAN A HIBA?????
  A realitás és az elvárások egy dolog---ami számomra fontos: ITT nincs írigység-van kiszámíthatóság-előrelátás-tervezhetőség és BECSÜLET-----ami in Ungarn nagyon is fogyóban van.
  Senki nem akar átverni-meglopni -----számomra ezek az értékek az evidenciák-és ezeket in Ungarn sajna nem találtam meg !”
 • 119. scott1 2011. január 30. 16:37
  „Siettél, hogy ilyen hamar túl vagy a síelésen, a szaunázáson..." hiteles" vagy :) Az meg sem lep, hogy csak H betűs országról beszélsz meg ...ingériáról. De milyen tiszteletről beszélsz? Ha már annyi ideje ott laksz, hogy lassan magyarul is elfelejtesz rendesen, akkor az a legkevesebb, hogy legalább annyit tudj az új hazádról és annyira BECSÜLD MEG, ha már képesek voltak befogadni, hogy a Bajor hegység a kontinensünk egyik leghidegebb pontja... -50 Celsius fok közeli hideg rekordokkal. Ennyit a Te becsülésedről meg az értékeidről... Az érveid valóban egy vicclapba valóak :)
  Neked mit hozott az Unió? Sznobságot, flegmaságot, tudatlanságot még a közvetlen környezetedről is?”
 • 118. Tony_Soprano 2011. január 30. 16:36
  „szil5 2011.01.30. 16:20
  Csak úgy mellékesen, a kinti prostik előszeretettel kevernek az italba gyógyszert majd kizsebelik az áldozatot. A kinti rendőrség 100 ból 100 esetben vízbe fulladást állapít meg, lényeg a lényegben a titkot a doktor magával vitte. Ha véletlen tul sok gyógyszert nyelt az illető a rendőrökkel közösen vízbe dobják. A boncolás meg nevetséges színjáték.”
 • 117. szil5 2011. január 30. 16:20
  „"were 0.3 milligrams of alcohol in the man´s body. In Thailand, the blood alcohol limit for driving is .05.

  Az második mondatban a 05 előtt és után is van pont. Ez eléggé zavaro és értelmezhetetlen. A z első felében a tizedes vessző a helyén van.

  Ha összevetjük a kévetkezövel akkor azért látható, hogy mi mennyi.

  "0,03%o- ez a véralkoholszint a szervezetben levő szénhidrátok átalakításával keletkezik. Jelentkezhet azoknál a személyeknél is, akik nem ittak alkoholt, hanem coca-colát. Ez megszokott szint, amely nincs kihatással a szervezetre.
  0,5%o- ennél a mennyiségnél már jelentkeznek az ittasság első tünetei. Ez a felső határ a különböző műveletek elvégzésének képességéhez. A gépjárművek vezetésénél megváltozik a mozdulatok összehangolása és meghosszabbodik a reagálás ideje. Részben csökken a pontos műveletek elvégzésének a képessége, ami miatt a hivatásos sofőröknek nincs megengedve ez a véralkoholszint.
  0,5%o- től 1,5%o- ig- Ez már ittassági állapot. Megfigyelhetjük a piros arcot, a beszéd élénkségét amit erős kézmozdulatok és az arc mimikája kísér, valamint a hosszadalmas előadást. A mozdulatok hevesebbek és nincsenek összehangolva. Megnövekszik a magabiztosság érzése. Jelentkezik a magasabb vérnyomás, a szemgolyók tágulása és a pulzus megváltozása. A gépjárművezetés veszélyes a pszihikai és a fizikai képességek csökkenése miatt.
  1,5%o- től 2,5%o- ig- Ez már részegségi állapot. Minden előbb említett tünet fokozódik. A viselkedés erőszakosabb lesz. Kifejezett a bírálat hiánya a megfontolásban. Az alkoholisták úgy gondolják, hogy mindenre képesek és elvesztik az ellenőrzést a saját viselkedésük felett. Meghosszabbodott a reakció ideje, a mozdulatok lassítottak. Nehézségek jelentkeznek a gondolkodásban, a megértésben, a figyelemben és az összpontosításban. Sokszor vérnyomáscsökkenés és hányás jön létre.
  2,5%o- től 3,5%o- ig a nehéz részegség állapota. Az alkohol depresszíven hat a szervezetre. Az alkoholistának problémája van a járással, botladozik a nyelve, nehezen lélegzik, álmos. Semmilyen műveletre sem alkalmas.
  3,5%o- től 4,5%o- ig- A szervezet kómába kerül. Ez megnyilvánul kifejezett álmosságban, az eszmélet teljes elvesztéséig. Nélkülözhetetlen a szakértői beavatkozás, mert fennáll a halálos kimenetel veszélye.
  4,5%o-től 5,0%o-ig és ez a szint felett- halálos kimenetelű az alkohol mennyisége. Megbénítja a lélegzési központot. Ezzel egyidejűleg a vérkeringési rendszer is megbénul, ami szintén halálos kimenetelhez vezet. A halál az eszméletlen állapot beállta utáni 5-10 óra múlva lép fel. "

  tehat 0.3 a 0.5-höz.
  Az első itthoni nyilatkozatokban 3 egészt emlegettek 0.3 helyett. Ez felel meg a fél liter töménynek nem a 0.3.”
 • 116. Tony_Soprano 2011. január 30. 15:58
  „Azért látom a fórumozok nagy része Szegedi, vagy tirpák vagy sznobb:) Tisztelet a kivételnek:D”
 • 115. hahaha62 2011. január 30. 15:58
  „Kedves amatőr nyelvészek !

  a helyesírási hibák ismét leíratódtak-elemzésük megkezdödhet.”
 • 114. történész 2011. január 30. 15:56
  „Talán nem kellene ezt ennyire boncolgatni amikor más is van:

  A Wintermantel Zsoltot támogató, Dercéhez köthető Újpestért Egyesület vezetője Dr. Kató Balázs 2014. decemberéig havi 600 000 plusz ÁFA, megbízási díjat és költségtérítést kaphat az Újpesti Önkormányzattól. A szerződést az önkormányzati választás előtt írták alá. Így Kató négy év alatt majd 40 000 000 forinthoz jut.
  http://www.168ora.hu/landingpage/kozpenzbol-wintermantel-baratja-havi-600-000-plusz-afa-t-kaszal-69165.html

  Tehát nem csak a gyógyszergyártók a bajosak...ha csak nem elterelünk..”
 • 113. hahaha62 2011. január 30. 15:54
  „scott 1 és deszkás !

  jobb oldal,mint a vicclap------nevetni meg ugye kell --az az élet sója-------h..az h...de nálam h.....ingéria már...így igaz----csak öröm olvasni a sok éhenhalni készülő hazafit-mert azért eben e kis ország élen járt régen is és most is!
  Azért olyan hideg nincs-főleg szauna után ---ha tetszik ha ne-a sok-sok itt élő voltmagyar....akarattal egyben----nagyon is osztja a véleményem---ami nem túl pozitiv jövőt mutat a h betűs országnak---ja a kis h sem véletlen !
  AMENNYIRE EGY ORSZÁG BECSÜL-ANNYIRA BECSÜLÖM ÉN IS !...ez az ars poeticam-------és még sohasem fordult elő-hog a pénzemért ne szolgáltak volna ki-ja és itt nem találkoztam írigységgel és a másik akaratos átverésén dolgozó emberkékkel-itt a becsület becsület---az adott szónak értéke van...--a h betűs országban a leírtakat sem tartják be---szóval h még messze EURÓPÁTÓL...egyénileg azonban lehet csatlakozni !”
 • 112. piccola 2011. január 30. 15:46
  „"A Thaiföldön engedélyezett mennyiség hatszorosa a három ezrelék. Zacher Gábor toxikológus szerint ez nagyon nagy mennyiség. Ez 4-5 deci tömény alkohol elfogyasztásának felel meg."

  http://tv2.hu/tenyek/cikk/meghalt-egy-magyar-orvos-egy-thaifoldi-medenceben”
131 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiképezték Makón a védekezés irányítóit

Összesen 80 jelentkező kapott elméleti és gyakorlati kiképzést a napokban a makói városházán. Tovább olvasom