Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Katona Pál könyvsorozata

Makói tevékenységéhez hasonlóan Földeákon is helytörténeti-néprajzi-kultúrtörténeti könyvsorozat kiadását tervezi a városból immár másfél éve a faluba áthelyezett Katona Pál esperes. A Földeáki Történetek szerkesztésében Tóth Ferenc történész is részt vesz.
Az év első felében már kapható is lesz a Földeáki Történetek első kötete – ígérte lapunknak Katona Pál földeáki esperes, aki idős kora ellenére eltökélte: falusi plébánosként sem hagy fel évtizedek óta folytatott kultúrmissziójával. Makói tapasztalatai, a 47 hasonló témájú könyv kiadása buzdította arra, hogy folytassa kiadványok írását, szerkesztését. Vallja, hogy ezeken keresztül a múlt és a jelen tényeivel igazolhatja az egyház és a krisztusi küldetés létjogosultságát – még a XXI. században is.

– Elsőként nyomda alá rendezzük a földeáki plébánia Historia Domusát, azaz háztörténetét, ami nem kevéssé eseménydús, mint akármelyik városi egyházközség története, és szerves részét képezi a településtörténetnek. Éppen ez is indított arra, hogy a sorozatnak azt a címet adjuk: Földeáki Történetek, hiszen az egyház ügyei mellett a sajátos néphagyományok, történelmi emlékek is megérnek majd egy-egy kötetet – fogalmazott az esperes, aki már azt is elárulta, hogy idén egynél meg sem állnak, szerkesztő-társaival, Makó neves történészeivel együttműködve még 2006-ban kiadják a földeáki rózsalakodalmak történetét, elemzését tartalmazó könyvet is, ennek megírására Gilicze János makói alpolgármestert, a városi levéltár munkatársát kérte fel.

Ötletekből azonban ezek után sincs hiány, a elárulta: a harmadik kötet előkészületei is megkezdődtek, ennek témája a Földeák népének vallásosságát egyedülállóan jellemző út menti keresztek bemutatása, művészeti elemzése lesz. A kiadás részleteit az „ötletgazda" egyébként a szintén nyugalmazott Tóth Ferencre, a József Attila Múzeum nyugalmazott igazgatójára bízta, aki örömmel el is vállalta a feladatot. A kiadványokhoz anyagi támogatókat várnak, és a szerkesztők szeretnék mihamarabb felvenni a kapcsolatot az önkormányzat illetékeseivel is ez ügyben.
– Szeretném, ha a Földeáki Történetek kapcsán minden olvasóban tisztázódna, hogy történelmi kortól, néprajzi kultúrától és településformától függetlenül mindenkinek minden korban lehetősége van a megszentelődésre, hiszen a keresztények hite szerint mindezekben Isten programja követhető nyomon – magyarázta Katona Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a Vidám barakkba

Tegnapra virradóra kifosztották a Vidám barakk névre keresztelt apró makói élelmiszerboltot. A… Tovább olvasom